Een heel goede vuistregel is dat je het paard twee keer in de week een duidelijke trainingsprikkel geeft en dat compenseert met hersteltraining, een keer longeren of een dagje in de wei.
“Longeren is een hoog-belastende training voor een paard. Longeer daarom maximaal twee keer per week en kort, 20-25 minuten is al lang voor een jong paard. Ook is een stabiele en vlakke bodem érg belangrijk om blessures te voorkomen.”
Binnen de eerste 3 jaar groeit het paard tot ongeveer 95% van zijn totale lichaamsgewicht en bereikt hij zo ongeveer 92% van zijn volwassen hoogte.
Met het werk aan de longeerlijn kan men al redelijk vroeg beginnen, zo ongeveer wanneer het veulen tussen de 2 en 2,5 jaar oud is. Het werken aan de longeerlijn moet spelenderwijs beginnen en moet niet de enige manier zijn waarop het veulen aan zijn beweging komt.
Geef een jong paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit om in de eiwitbehoefte te voorzien en verveling te voorkomen. Uiteraard is weidegang het beste manier om onbeperkt ruwvoer en beweging te geven. Botten, spieren, pezen en banden worden sterker als van een jong paard af en toe inspanning gevraagd wordt.
Eén keer per maand tot zes weken is meer dan genoeg. Het doel is vooral het paard ervaring op te laten doen en ze gezond te houden. ' 'Wat ik zie, ook uit de topsport en draf- en rensport, is dat je paarden niet een heel seizoen in vorm kan houden, vooral de jonge paarden niet', voegt veterinair Waling toe.
➢ Voor (top) sport: 0,5 tot 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Verdeel dit dagrantsoen in minimaal 2-3 porties per dag. Verstrek naast het krachtvoer altijd voldoende goed ruwvoer; minimaal 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard/pony per dag. Voldoende vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn.
Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen. Door te longeren zie jij je paard van een afstand tijdens het trainen, waardoor je goed kan zien wat jouw paard nog nodig heeft om in balans te komen en welke spieren hij goed gebruikt.
Tijdens het eerste levensjaar groeien zij snel en bereiken 43% van het volwassen gewicht na zes maanden en na één jaar hebben zij 61% van het volwassen gewicht bereikt en ca. 90% van de volwassen hoogte. Op tweejarige leeftijd heeft het paard ca. 96% van het volwassen gewicht bereikt.
Een goed trainingsschema voor je paard is: 2 dagen trainen 1 dag rust en dit steeds zo herhalen. De actieve rustdagen tussen de trainingen door zijn nodig om de spieren, banden en pezen te herstellen van de training.
Op welke leeftijd kun je nou het beste zadelmak maken? Voor mij gaat het erom dat je realiseert dat groeischijven nog niet voltooid zijn tot een jaar of 8. Een onvoltooide groeischijf kan onder teveel druk zelfs niet meer goed gaan sluiten. Dat betekend dat die schijf dan altijd een zwakke plek blijft.
Vanaf 3 daarmee beginnen is een mooiere leeftijd. Al is het ene dier daar dan wel aan toe geestelijk en lichamelijk de ander nog lang niet. Dat hangt dus ook van het dier af. Oude tinker is vanaf 2,5 heel langzaam en spelenderwijs aan het werk gezet en met 3 begonnen met inrijden, dus erop.
Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen. Huidproblemen: net zoals andere paarden met sterk ontwikkelde sokken, heeft de Fries een verhoogde kans op huidproblemen ter hoogte van de onderbenen.
Het doel van het longeren is het paard op beide zijdes te gymnastiseren. Het paard wordt gevraagd in de juiste lengtebuiging te lopen, waarbij het zijn binnenachterbeen onder de massa plaatst en door het stretchen van de buitenkant van zijn lijf zijn rug loslaat en voorwaarts neerwaarts gaat lopen.
Door je armen wat wijder uit elkaar te houden en je schouders naar achteren te brengen en met meer energie te lopen. Of jezelf klein maken door je armen juist bij je lichaam te houden en je schouders wat naar voren en langzaam te bewegen. Blijf tijdens het longeren altijd vooruit mee bewegen met het paard.
Jonge paarden zijn goed af met onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit (kuil/hooi/weidegras), aangevuld met een speciaal hoogwaardig krachtvoer of supplement. En vooral wanneer het paard wat slungelig is, dient voldoende tijd gegeven te worden in combinatie met regelmatige krachttraining!
Voor een jong paard geldt dezelfde richtlijn als voor volwassen pony's en paarden. Een hoeveelheid van minimaal 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan hooi is een goede richtlijn. Houd de conditie van de jaarling goed in de gaten. Als hij te mager wordt, dan zou je extra ruwvoer kunnen aanvullen.
Het meest optimale voer bevat de juiste hoeveelheid energie en eiwit voor een goede gelijkmatige groei, zoals Pavo PodoGrow. Deze brok bevat daarnaast ook essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen in de juiste verhoudingen voor een optimale ontwikkeling van het beendergestel.
De meeste mensen gebruiken een bijzet omdat ze willen dat hun paard beter over de rug gaat lopen of het paard de rug meer gaat ontspannen. Of omdat ze willen dat het achterbeen beter onder de massa komt. Sommige mensen zeggen dat longeren zonder bijzet een beetje beweging geven is, en geen trainen.
Er zijn veel verschillende manieren om te beginnen met longeren. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van hulpteugels. Deze helpen jou om een paard in de juiste hoofd-halshouding te laten lopen. Of, en welke hulpteugel je gebruikt, ligt vooral aan je paard, jouw ervaring en waar je je paard op wil trainen.
Gebruik: de longeerhulp loopt van achter de schoft, tussen de voorbenen door naar het hoofdstel of halster. twee ringen houden de touwen tussen de voorbenen bij elkaar zodat het paard er niet in kan stappen. met zadel en barebackpad te gebruiken (niet bedoeld om mee te rijden)
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Je kunt de slobber van Pavo eventueel ook met koud water klaarmaken, maar dan zal het iets minder slijmerig zijn en de verwenfactor voor je paard is iets minder. Verder maakt het geen verschil!