Mensen die vaak fastfood eten, krijgen veel verzadigde vetten binnen die slecht zijn voor de doorbloeding van het brein. Ook zitten er maar weinig vitamines B, C, D en E in dergelijk voedsel, waardoor de hersenen krimpen zoals dat ook bij Alzheimer gebeurt.
Zo blijkt uit observationele studies dat ouderen die zich houden aan een mediterraans dieet – veel vis, olijfolie, groenten, noten en weinig rood vlees –cognitief minder achteruitgaan en minder vaak aan geheugenverlies lijden. Bovendien vermindert het eten van voldoende vis en groenten de kans op een depressie.
Energie is makkelijk
De belangrijkste reden dat we zo van fastfood houden, is dat het veel energie bevat. Energie uit voedsel is de brandstof die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het geeft dan ook een goed gevoel als je je energiebehoefte vervult.
Hoe vaak mag je fastfood eten? Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
Voorbeelden. Fastfood omvat een groot aantal verschillende soorten voedsel. In Europese landen en Amerika kent men als fastfood vooral friet, kroketten, frikandellen, eierballen, bamischijven, nasischijven, hamburgers, pizza's en broodjes met gyros, döner kebab, shoarma of falafel en fish and chips.
Als je te veel eet, slaat je lichaam de extra energie op in vet en kom je aan. Als je niet eet, kan je lichaam dit vet gebruiken als reserve energie. Hierdoor kan je vaak wel enkele dagen zonder eten. Water wordt gebruikt om bloed van te maken en vooral om je af te koelen.
Een Big Mac bevat 540 calorieën en tilt onze suikerspiegel naar ongeziene hoogtes. Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate.
Vaak krijgt fastfood ook de naam junkfood en dat slaat op het gebrek aan vitaminen of andere essentiële voedingsmiddelen erin. Het is voedsel dat snel je sluimerende hongergevoel aanpakt, maar de voedingswaarde ervan is vaak ver te zoeken. Tegenwoordig komt er een nieuwe soort fastfood in het straatbeeld.
Sterk bewerkt voedsel met veel suiker erin kan voor veranderingen in de hersenstructuur zorgen, net zoals dat andere verslavende drugs dat kunnen doen. De klachten van deelnemers waren het heftigst tussen dag twee en dag vijf van hun stopperiode. Dit blijkt hetzelfde te zijn voor marihuana en nicotine stoppers.
Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Hoe vaak eet je op een dag? Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje.
Binnen een gezond voedingspatroon is het belangrijk om regelmaat te hebben: 3 hoofdmaaltijden en eventueel 2 tussendoortjes. Kies je tussendoortjes verstandig: fruit en zuivel zijn de betere keuze. Al kan een koek van maximaal 100 à 150 kcal per dag ook geen kwaad.
Appels. Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
1. McDonald's. Wereldwijd gaan er dagelijks 68 miljoen bestellingen bij McDonald's over de toonbank. Dit speelt zich af in meer dan 35.000 vestigingen in welgeteld 119 landen.
84,8 miljoen mensen
Elke dag eten 37 procent van de volwassenen in de VS fastfood. Dat komt neer op zo'n 84,8 miljoen mensen.
In den beginne. McDonald's is opgericht door de broers Dick en Mack McDonald. Het eerste fastfoodrestaurant opende op 15 mei, 1940 in San Bernardino, Californië. In eerste instantie was het een barbecue drive-in, maar de broers haalden hun grootste winst uit hamburgers.