Roundup staat bekend om een lage toxiciteit, wat betekent dat je er niet snel van zal sterven als gevolg van acute
Bij acute vergiftiging zullen vrij snel (ernstige) klachten ontstaan. Het slachtoffer heeft een of meerdere hoge doses van het vergif gekregen in korte tijd. Het is van belang zo snel mogelijk medische hulp te zoeken, waarna het slachtoffer zal overlijden of herstellen.
De Europese voedselautoriteit EFSA concludeerde in 2015 dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat vanwege kankerverwekkende eigenschappen een risico vormt voor de mens. In 2017 heeft de Europese chemiekoepel ECHA glyfosaat na een analyse niet als kankerverwekkend geclassificeerd.
Glyfosaat verstoort de aanvoer van glutathion naar de lever. Hierdoor wordt het de lever moeilijk gemaakt toxische stoffen af te voeren terwijl dit nu juist zo hard nodig is! Dit verzwakt ons immuunsysteem, waardoor ontstekingen meer kans krijgen. Glutathion wordt ook wel de moeder van alle antioxidanten genoemd.
10 tot 12 ml Roundup Evolution glyfosaat mengen met 1 liter water is voldoende. Niet te warm, bewolkt weer met een hoge luchtvochtigheid tijdens de bespuiting geeft de beste resultaten.
De natuurlijke middelen van ROUNDUP® hebben een andere werking. Het werkt veel sneller dan bijvoorbeeld glyfosaat, maar het enkel het bovengrondse onkruid en niet de wortels. Het bovengrondse onkruid sterft af (wordt bruin en verschrompeld). Het afgestorven onkruidblad blijft tussen de tegels zitten.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Uit het vier jaar durende onderzoek blijk dat het onkruidbestrijdingsmiddel voor zowel mensen als dieren niet schadelijk is, tenzij een hoeveelheid wordt ingenomen die minstens honderd keer boven de toegestane dosering ligt. Ook voor de natuur is glyfosaat niet schadelijk, zo wordt geoordeeld.
Hou rekening met volgende richtlijnen: Roundup® Rapid vereist een droge periode van minimaal drie uur. Roundup® Contact heeft minimaal 12 uur nodig voor een optimale werking. Als er regen valt voor deze termijn kan dat de efficiëntie van het product verminderen.
Vanaf 1 januari 2024 is het in Duitsland niet meer toegestaan om het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat te gebruiken. Dat heeft de SPD-minister van Milieu venja Schulze bekendgemaakt. Het verbod maakt onderdeel uit van een plan van de Duitse regering om insecten beter te beschermen.
In Luxemburg is het gebruik van glyfosaat vanaf 1 januari 2021 verboden. Daarmee is Luxemburg het eerste land in de Europese Unie (EU) dat de onkruidverdelger daadwerkelijk verbiedt, nadat Oostenrijk het geplande verbod heeft ingetrokken.
Thuis mag u gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet.
Verschillende soorten landbouwgif die in verband worden gebracht met de ziekte zijn inmiddels verboden, maar een verdachte schimmelverdelger wordt nog op grote schaal gebruikt. Het gaat om het middel Mancozeb, dat in samenstelling grote gelijkenissen vertoont met een middel dat twee jaar geleden is verboden.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Glyfosaat is gevaarlijk voor de ogen en giftig voor het waterleven maar niet kankerverwekkend, zegt het Europese agentschap voor chemische stoffen Echa. Boeren kunnen in elk geval nog een jaar glyfosaat spuiten. En wie er thuis het onkruid mee wil bestrijden, doet dat relatief veilig.
Kan ik een boom dood maken met RoundUp? Jazeker. RoundUp is een zeer krachtige herbicide die je kunt gebruiken bij een boom vergiftigen. Het is verstandig om dit middel met speciaal gereedschap in de boom te injecteren.
De werking van Roundup® vermindert indien het regent binnen 6u na de behandeling.
Sinds eind 2018 is de verkoop van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, aan particulieren verboden. Ook het inzetten van andere selectieve onkruidbestrijders, om jouw tuin te vrijwaren van onkruid, is niet meer mogelijk.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
ROUNDUP PA Snel Onkruidvrij Concentraat 270 ml - zonder glyfosaat kopen bij HORNBACH.
De belangrijkste vernieuwing is het gebruik van een kaliumzout in plaats van een IPA-zout, waardoor er per liter product meer werkzame stof aanwezig is. In plaats van de huidige 360 gram actieve stof bevat de nieuwe formulering 480 gram. Hierdoor neemt het te bewerken oppervlak met 33 procent per liter toe.
1. Roundup Rapid. Roundup is nog steeds het bekendste merk van onkruidverdelgers voor de consumentenmarkt. Met Roundup Rapid brengt het nu ook een goede onkruidverdelger zonder glyfosaat op de markt.
Deskundigen geven daarom een paar tips voor de veiligheid van je huisdier: Gebruik geen chemische pesticiden of herbiciden in uw tuin. Let erop dat de onkruidverdelger op het gazon van de buren ook uw terrein kan besmetten en daardoor een risico kan vormen voor uw huisdier.
Bestrijd het onkruid reeds een eerste keer wanneer het nog geen vuist groot is. Herhaal de behandeling na een aantal weken als het onkruid terugkomt om het uit te putten. Bij moeilijke onkruiden (bv. kattenstaart en zevenblad) zal een herhaling sowieso nodig zijn.