Alle delen van maggiplant / Levisticum officinale zijn eetbaar: bloem, blad, stengel, wortel. De smaak is vrij sterk, dus gebruik met mate, en lijkt op selderij. Het blad behoudt smaak tijdens het koken. Kan gebruikt worden in salades, sauzen, soepen...
De wortel van lavas verwerkt men daarnaast rauw in salades en in zure conserven. Verder kun je de zaden prima culinair gebruiken. Verkruimel ze door brood en pasteien of bestrooi brood met hele zaden. Strooi ze verder bijvoorbeeld eens over de salade, aardappelpuree of rijst.
De blaadjes van de maggiplant voeg je toe aan stoofschotels en sauzen, of gebruik je als basis voor een bouillon. Vooral in erwten- en bonensoep komt de smaak van lavas goed tot zijn recht. Knip de blaadjes fijn en verwerk ze in een eigengemaakte kruidenboter, samen met bieslook en peterselie.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.
We zijn bekend met het gebruik van de bladeren van de maggiplant, maar wist je dat je de hele plant kunt eten? De stengels en steeltjes kan je koken of stomen als groente. En van de bladeren en stengels kan je ook thee maken.
Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi.
Lavas/maggiplant kun je vermeerderen door 'm in het voorjaar te scheuren. Doe dit als de plant zo'n 2 of 3 jaar oud is. Hoe ouder de plant, hoe lastiger scheuren. In maart-april haal je de net uitlopende plant uit de grond, je scheurt de kluit in twee of drie stukken en plant de delen los weer uit.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Lavas heet ook wel maggiplant. Mensen die geen zout kunnen eten wordt aangeraden een lavasplant in de tuin te hebben. Lavas kan wel twee meter groot worden. Je kunt dit kruid gebruiken om soepen, salades en warme maaltijden mee te verrijken.
Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
De vorm van de blaadjes van lavas doet direct aan selderij denken: groen, plat en met puntige, bijna gekartelde uiteinden. De maggiplant waar ze aan groeien, heeft uiteinden met bolletjes, die bestaan uit een verzameling minuscule gele bloemetjes. Qua uiterlijk lijkt 'ie een beetje op de venkelbloem.
Lavas heeft een holle stengel en diep ingesneden bladeren die wat lijken op selderijbladeren. Van Lavas kan je zowel de blaadjes als de wortels eten, zelfs de zaden zijn eetbaar. De geur van het kruid doet wat denken aan de befaamde Maggi-bouillon, vandaar dat het soms ook wel Maggikruid genoemd.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
Maggi is een smaakversterker, op vloeibare basis. Het wordt meest gebruikt om een soep, of een marinade meer smaak en pit te geven. Enkele druppels van dit sterk geconcentreerde aroma is al voldoende om een wat flauw soepje enorm pittig te maken.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
U kunt uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs
Dan kunt u uw Maggiplant bestellen bij Het Groene Paradijs. U krijgt de plant geleverd in een afmeting van 5 tot 10 centimeter en ongetwijfeld zal de plant bij u nog veel groter worden.
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar. Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland.
Lavas (Levisticum officinale) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae). De Romeinen verspreidden het kruid met hun veroveringstochten door Europa. Als je een blaadje van de plant tussen je vingers wrijft, ruik je onmiskenbaar Maggi.
Op een droge en koele plaats bewaren.
Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Lavas heeft graag een plekje in de zon of de halfschaduw, met een humusrijke grond. Strooi in het voorjaar wat compost rond de voet van de plant.
Zaai de zaden 1 cm diep en dek ze goed af. Zorg ervoor dat de zaaigrond vochtig blijft gedurende de kiemtijd van ongeveer 3 weken. Dek de grond af met plasticfolie of glas zodat de grond vochtig blijft. Maggiplant heeft een zonnige plaats met wat schaduw nodig en goed waterdoorlatende grond.
Voorzaaien en zaaien in de volle grond
Bieslook gedijt zowel op een plek in de volle zon als in de schaduw en leent zich daarnaast ook heel goed om te kweken in bakken en potten op het balkon of terras. Na ongeveer twee weken ontkiemen de zaadjes en verschijnen de eerste sprietjes boven de grond.