De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Typisch Japanse maaltijd
In Japan bestaat een maaltijd meestal standaard uit een kom met rijst, een kom met misosoep, wat groentes en vlees of vis erbij (bekend op het menu als Domburimono). De misosoep zit vaak bij ook een Sushi set en is altijd een heerlijk licht soepje met wat blokjes tofu erin.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Japans ontbijt
Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Onigiri wordt door Japanners vaak gegeten als gemakkelijk ontbijt of lunch (warm of koud). Het is een bal of driehoek van plakkerige rijst, gewikkeld in nori (gedroogd zeewier). In het midden van de bal kunnen allerlei soorten vulling zitten, zoals soya, gedroogd fruit of vis.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Japan staat bekend als een duur land. Het is niet de standaard budget backpackbestemming en is qua kosten ook zeker niet te vergelijken met Zuidoost-Azië. Sommige dingen zijn zelfs duurder dan in Nederland, openbaar vervoer bijvoorbeeld. Andere dingen zoals eten, is goedkoper dan in Nederland.
De levensverwachting in Japan ligt voor vrouwen op dit moment op 87 jaar en voor mannen op 81 jaar. Het land heeft ongeveer 126 miljoen inwoners. In Nederland lag het aantal 100-jarigen op 1 januari 2021 op 2536 mensen, van wie 2125 vrouw en 411 man.
De Japanse keuken draait vooral om vis. Japanners eten meer vis dan wie ook, 68 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. Dat is ruim vijf keer zoveel dan wat Nederlanders aan vis eten. Ze eten bijna alles: krabben, met scharen en al, zeeslakken, kwallen en de nationale lekkernij, de blauwvintonijn.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Zo eet een gemiddelde Nederlander al snel zo'n 3200 kcal per dag, een gemiddelde Noord-Amerikaan zo'n 3800, en in Japan zo'n 2700.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.
In een restaurant kost een flesje cola vaak rond de ¥ 300, maar in de automaat kost een blikje van 300 ml meestal ¥ 120 en 500 ml kost ¥ 150.
Wat gaven wij uit
Wij gaven in 4 weken €1.750 p.p uit. Dat is €437,50 per week of €62,50 p.p per dag. Dit is exclusief vliegticket en Japan Rail Pass van 3 weken.
Totaal Japan kosten
Met 100 euro per persoon per dag, moet je het dus zeker kunnen redden qua accommodatie, eten en drinken en activiteiten. Voor twee weken Japan reken je dus op circa 1400 euro per persoon. Daar komt je vliegticket en treinpas nog bij.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
Traditionele Japanse maaltijden
Hoe gezond zo'n traditionele maaltijd is, hangt af van de rijst die je kiest en van de bijgerechten. Zilvervliesrijst of meergranenrijst zijn de gezondste opties. Witte rijstsoorten zoals pandanrijst, instant rijst en kleefrijst zijn minder gezond, want daar zitten minder vezels in.
Japanners hebben hun goede gezondheid dus mede te danken aan een gezond voedingspatroon, wat bestaat uit pure ingrediënten en veel groenten. Andere positieve invloeden die bijdragen aan de hoge levensverwachting zijn een sterk sociaal netwerk, en het hebben van doelen oftewel ''Ikigai''.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
Ramen is oorspronkelijk een Japanse maaltijdsoep die in ontelbaar verschillende variaties bestaat. Er kan vlees in zitten, vis, vaak veel groenten en zeevruchten. Ramen zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond en het wordt in Japan zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten.