Blue band plantaardige kookroom is lekker romig en heeft een milde smaak. Het is ideaal te gebruiken als kookroom voor koude en warme gerechten, zoals sauzen, soepen en hartige taarten.
Room. Gebruik je vaak crème fraiche voor pastasauzen of door soepen? Dat kan ook prima met een vegan variant. Ik vind de soja kookroom van Alpro ideaal, maar je hebt ook varianten op basis van haver en rijst.
Vegan crème fraîche en zure room lijken wel erg veel op elkaar. De vegan crème fraîche is veel lekkerder dan de dierlijke crème fraîche. Deze is zachter van smaak en romiger van structuur. De dierlijke variant kun je in warme en koude gerechten gebruiken, echter wordt het afgeraden om deze weer op te warmen.
100% Plantaardige variatie op kookroom 100% plantaardig, en is gemaakt met linzenproteïne en plantaardige oliën. Dat klinkt misschien gek, maar dit maakt dat het product net zo lekker romig is als als reguliere kookroom. Bovendien heeft het een zachte, milde smaak en bevat 15% vet.
Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis? Dan kun je ook roomkaas gebruiken om je soep of saus lekker romig te maken.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Een gerecht is veganistisch wanneer er geen dierlijke producten in gebruikt werden. Met andere woorden, naast bovenstaande omschrijving van vegetarische voeding, bevat een veganistisch of 100% plantaardig gerecht ook geen: zuivel of zuivelbestanddelen (melkproducten, boter, kaas, room, ijs,...)
Is boter vegan? Boter is niet vegan. Boter wordt namelijk gemaakt van melk. Dit is vaak koemelk, maar er wordt ook boter gemaakt van geitenmelk.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Melkan, het eigen merk van onder meer supermarkten Dirk, Deen en Plus, heeft ook een vegan versie. Ook deze topping is gemaakt van soja en kost € 1,59. Schlagfix slagroom met alleen plantaardige vetten is iets duurder: € 2,59 voor een spuitbus van 200 gram.
Ik eet het graag als broodbeleg of op een cracker en ik gebruik het in recepten zoals ovenschotels, pastagerechten en salades. En soms snack ik het ook wel eens met een lepel direct uit het bakje! Alles wat je met hüttenkäse van koemelk kan, kan ook met deze vegan variant.
Aquafaba vegan slagroom maken
Dit klinkt misschien lekker exotisch, maar is eigenlijk gewoon het sap uit je blik kikkererwten.
Yoghurt. Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Plantaardige alternatieven voor zuivel – ook wel vegan(istische) zuivel genoemd – worden gemaakt op basis van bijvoorbeeld soja, noten, zaden, pitten of kokosolie. Vaak kun je ze op dezelfde manier gebruiken als 'echte' zuivel.
Bij de biowinkel kom je meerdere merken plantaardige varianten op yoghurt tegen. Bijvoorbeeld Provamel en Sojade. Deze merken hebben ook varianten waarin geen suiker zit. Zelf vind ik de Provamel naturel (zonder suiker) erg lekker, vooral omdat ik zelf graag een smaakje toevoeg.
Onderstaande pure chocoladerepen zijn 100% vegan: AH Basic – Puur. AH Biologisch – Alle pure repen. AH Delicata- Alle pure repen.
Een onderdeel van een volwaardig plantaardig vegan dieet is om olie te laten staan. Dit geldt voor alle oliën: olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie, ALLE oliën.
Vegan karnemelk maken van plantaardige melk is ook mogelijk. Voeg daarvoor 1 eetlepel azijn toe aan 250 milliliter sojamelk. Even laten staan en voila!
Hoewel strikt genomen roomboter ook een dierlijk vet is, wordt met dierlijke vetten altijd slachtvet bedoeld. Niet geschikt voor vegetariërs dus.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage tot 20%. Daarnaast is aan kookroom vaak ook zetmeel toegevoegd om het schiften te voorkomen. Deze melk, die vrij romig is, wordt gemaakt van vers kokosrasp. Dit wordt gemengd met water en zo ontstaat er een melkachtige substantie.
Maak je eigen kookroom
Zelf kookroom maken is onmogelijk. Dit komt omdat kookroom de fermentatie van melk is. Je kunt het dus niet zelf maken, je kunt het alleen in de supermarkt kopen.
Yoghurt kan in een warme saus makkelijk schiften. Gebruik het daarom het liefst op kamertemperatuur. Bovendien is yoghurt alleen geschikt om te verfijnen en moet je deze niet laten meekoken.
Zowel kokosmelk als kokosroom wordt gemaakt door het vruchtvlees uit de kokosnoot te weken in warm water. Het verschil zit hem in de concentratie: kokosmelk bevat meer water dan kokosroom. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water.