Zo kun je op een CT-scan ook eventuele uitzaaiingen naar de lever en bijnieren zien, net als vergrote lymfeklieren. Dit onderzoek wordt gebruikt om de diagnose longkanker te stellen, maar ook om te bekijken hoever de ziekte is uitgebreid.
Zo krijgt de longarts een goed en gedetailleerd beeld van de longen en het verloop van de luchtwegen. Een CT-scan geeft ook informatie over de grote vaten, het hart en mogelijk (vergrote) lymfklieren tussen de longen, en in de longen.
Met de CT-scan wordt duidelijk of er uitzaaiingen in andere botten zitten.
Wat kun je uit een CT-scan afleiden? “Je kunt interne organen bekijken zoals longen, lever, hart of hersenen.Maar ook botstructuren, breuklijnen, prothesemateriaal en gewrichten zijngoed zichtbaar. Bovendien kun je met een scan bekijken waar een bepaalde afwijking in een orgaan zich bevindt.
Is een CT-scan schadelijk? Bij een CT-scan wordt meer röntgenstraling gebruikt dan bij een röntgenfoto. Schade door een CT-scan is nog nooit duidelijk gezien bij mensen. Toch weten we niet zeker of de gebruikte röntgenstraling helemaal geen schade kan veroorzaken.
Dus van de binnenkant van uw lichaam. Op de foto's kunnen we zien of er afwijkingen zijn in botten en organen. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
De huisarts of specialist kan een aantal onderzoeken voorstellen om vast te stellen of het om uitzaaiingen gaat, zoals een bloedonderzoek, PET-CT-scan, longfoto of CT-scan van de borstkas, echografie van de lever of CT-scan van de buik, botscan of MRI-scan.
U krijgt voor en/of tijdens het onderzoek een injectie met contrastvloeistof in uw arm. Daardoor kan de laborant vooral uw bloedvaten beter in beeld brengen. Met de scan kan de arts afwijkingen aan de bloedvaten, organen en botten beter opsporen of beter in beeld krijgen.
Een arts kan beslissen om een CT-scan van de longen te maken wanneer hij vermoedt dat je klachten het gevolg zijn van een longaandoening. Een aantal aandoeningen die met een CT-scan van de longen kunnen worden aangetoond zijn: Longkanker of tumoren. COPD.
Een vlekje op de longen wijst op een afwijking; deze kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Om te kunnen vaststellen wat de oorzaak is van de afwijking, is verder onderzoek nodig. Deze folder geeft u informatie over de longen en de verschillende onderzoeken.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u COPD heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Na het onderzoek is het belangrijk dat u extra drinkt, dat wil zeggen: in ieder geval twee liter. Op die manier gaat de contrastvloeistof weer snel uit uw lichaam. Als u een vochtbeperkt dieet heeft, is extra drinken niet noodzakelijk.
Contrastmiddel is belastend voor uw nieren. Om ervoor te zorgen dat het contrastmiddel uw lichaam zo snel mogelijk weer verlaat, adviseren wij u 2 liter vocht én een kop bouillon te drinken op de dag vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek.
Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.
Symptomen en kwaliteit van leven
De klachten die uitzaaiingen in de longen geven zijn vaak beperkt en onopvallend, denk aan hoesten en kortademigheid, of het ophoesten van bloed. Hierdoor kan het enige tijd duren voordat de uitzaaiingen worden ontdekt.
Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.
Heel soms kan een enkele longuitzaaiing genezend behandeld worden. Bijvoorbeeld bij darmkanker en soms bij borstkanker. Ook uitzaaiingen van zaadbalkanker of van langzaam groeiende tumoren kunnen soms genezend worden behandeld.
Een CT-scan gaat over het algemeen wat sneller dan een MRI-scan. Een CT-scan duurt meestal 5 tot 15 minuten, terwijl een MRI-scan wel tot een halfuur of langer kan duren. Om die reden wordt er bij spoed vaak gekozen voor een CT-scan. Een MRI-scan geeft een meer gedetailleerd beeld weer van onder andere weefsels.
De MRI/PET brengt naast de anatomie van tumoren ook de stofwisseling ervan in beeld. Dit maakt het mogelijk om kleine beweeglijke uitzaaiingen met grote precisie te lokaliseren.
Omdat het jodiumhoudende contrastmiddel braakneigingen kan teweegbrengen, moet u nuchter zijn.
De röntgenstralen geven een zwart, grijs of wit computerbeeld: weefsels die veel röntgenstralen absorberen geven witte beelden, terwijl weefsels die weinig straling absorberen zwarte beelden laten zien.
Een longfoto is een röntgenfoto van de borstkas. Hiermee kunnen afwijkingen van longen, hart of lymfeklieren in de borstkas worden opgespoord. Bijvoorbeeld een longontsteking, vocht achter de longen of een vergroting van het hart. Een longfoto is een van de meest verrichte onderzoeken op de afdeling Radiologie.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Tijdens het maken van de foto's schuift de onderzoekstafel waarop u ligt langzaam door deze ring. Het totale onderzoek duurt ongeveer 5 tot 25 minuten. Om bloedvaten en organen beter zichtbaar te maken wordt er bij een CT-scan meestal gebruikgemaakt van contrastvloeistof.