Gipsplaten met afgeschuinde kant gebruikt u voor het maken van een muur. Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen. De afgeschuinde kanten zijn speciaal om de naden eenvoudig af te werken.
De standaard gipskartonplaten zijn verkrijgbaar in een dikte van 9,5 mm en 12,5 mm en met verschillende langskanten. Deze platen gebruik je zowel voor een (scheidings)wand als voor het plafond.
Voor het plafond kan je gipsplaten met een dikte van 9,5 mm gebruiken te worden, vanwege het gewicht, maar dit is zeker geen must. Dient het plafond geluidsisolerend te zijn, dan kan voor een dikkere plaat (12,5mm) gekozen worden, waarbij het frame afgestemd wordt op de belasting.
De meest courante diktes zijn 9,5mm en 12,5mm, waarbij de platen van 9,5mm zich goed lenen voor de bekleding van plafonds en de platen van 12,5mm een goede keuze zijn voor wanden of voor klussen in de badkamer (als ze ook vochtwerend zijn). De platen van 9,5mm zijn goedkoper, maar de platen van 12,5mm zijn steviger.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen. De afgeschuinde kanten zijn speciaal om de naden eenvoudig af te werken. Een gipswand kan worden versterkt door eerst underlayment of dun multiplex aan te brengen en vervolgens pas de gipsplaten.
Voor het aanbrengen van stucwerk dienen speciale stucplaten gebruikt te worden. Een gewone gipsplaat kan niet zomaar gebruikt worden voor het aanbrengen van stucwerk, omdat deze een andere kartonlaag dan stucplaten hebben en eerst met een primer (Flevopol) voorbewerkt moeten worden.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
OSB. OSB, ook wel spaanplaat genoemd, is een geperste constructieplaat en laat zich makkelijk zagen, boren, schaven en schuren. Geschikt voor gebruik in permanente bouwtoepassingen, zoals vloeren, daken, wanden en andere dragende constructies binnenshuis.
De hartafstand tussen de regels moet 30 cm zijn. Als je stucplaten gebruikt houd dan een hartafstand van 40cm aan tussen de regels aan. Controleer regelmatig of de regels op de juiste hoogte zitten. Vul als het nodig is de ruimte tussen regel en plafond op met stukjes hardboard.
Zorg ervoor dat de kopse naden tussen de stucplaten minimaal 10 cm ten opzichte van elkaar per plaatbreedte verspringen. Houd de stucplaten altijd minimaal 2 tot 3 mm vrij van de aangrenzende wanden.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
Een scheidingswand van gipsplaten
Gipsplaat of Gyproc is het meest gebruikte materiaal voor tussenwanden. Zo'n wand is bijzonder licht van gewicht, waardoor je hem zonder probleem op elke ondergrond kunt plaatsen.
Met een dubbele laag gipskartonplaten kan je de geluidsisolerende eigenschappen van een wand al flink verbeteren. Door een dubbele laag gipsplaten aan te brengen tegen een wand, verhoog je de massa. En voldoende massa is erg belangrijk als je de strijd wil aanbinden met lawaaihinder.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Onder de veelgebruikte toepassingen van spaanplaat vinden we onder andere het maken van kasten, bureau's, ledikanten en bureaubladen. Voor meubels wordt vaak gekozen voor een gemelamineerde spaanplaat.
OSB is sterk, licht, duurzaam materiaal en de OSB 3 platen kunnen bovenal goed tegen vocht. Zowel OSB als Underlayment wordt vaak gebruikt voor dak-, vloer- of wandconstructies. Belangrijk is dan te letten op de dikte van de plaat. De 18mm dikke platen zijn heel goed te gebruiken als dragende onderconstructie.
Gewone gipsplaten: dit zijn doorgaans de witte gipsplaten van 60cm breed. Hier kan niet direct overheen gestuct worden. Op deze platen moet voorstrijk gebruikt worden tenzij er roodband gebruikt wordt.
De meeste ondergronden kun je (laten) stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig afhankelijk van de (staat van de) ondergrond (gipsplaten, houtvezelplaten, OSB of OGB platen, behang, geverfde steens muur etc.).
Stucen is onder andere mogelijk op beton, stucplaten en gipsplaten. Ook tegelmuren buiten en binnen kunnen gestuct worden. Op hout is zeer zeker niet aan te raden. Onderstaan worden MDF, Multiplex, Spaanplaat, OSB platen en houtvezelplaat besproken.
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips. Voor (voorzet)wanden is het interessanter met Gyproc® platen van 12,5 mm te werken. Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips.