Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren.Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Bevroren spruitjes koken
Bevroren spruiten kan je direct koken. Maar het lekkerste is om ze eerst uit te dooien als je hiervoor tijd hebt. Als je ze bevroren kookt blijft er veel vocht in de spruitjes zitten en zullen de spruitjes smaak verliezen.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de spruitjes een 3-tal minuutjes onder. Nadien goed afspoelen onder koud water. Dep de spruiten voorzichtig droog met een propere keukenhanddoek en ze zijn klaar om in te vriezen.
Spruiten zijn in de koelkast zo'n 7 dagen houdbaar. Bewaar je ze buiten de koelkast op een donkere, koele plek? Dan blijven ze tot zo'n 3 dagen vers.
Gekookte spruiten kun je, in een afgesloten bakje, 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Spruitjes kook je, afhankelijk van de grootte zo'n 10 tot 13 minuten. Maar voordat je de spruitjes gaat koken zet je met een scherp mesje een kruis in het stammetje. Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden.
'Onderzoek wees uit dat twee glucosinolaten, stoffen waarvan spruiten er in totaal 120 tellen, verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak. We hebben ze eruitgehaald, met mildere spruiten als resultaat.
In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed. Een handige tip: schrijf op een etiket wanneer je de stamppot hebt ingevroren.
Spruitjes en boerenkool zijn zelfs beter als ze enkele dagen vorst hebben gehad. Door de kou stijgt het suikergehalte in deze groenten, waardoor ze lekkerder smaken.
De meeste zelf ingevroren gesneden groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette kun je zelfs 12 maanden bewaren. Zo heb je altijd genoeg groenten in huis voor een gezonde maaltijd!
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Plaats de spruiten in verpakking achterin de vriezer bij -18°C (of lager) Bewaar de spruiten maximaal 12 maanden in de vriezer. Ontdooi de spruiten in een koel- of ijskast (gemiddeld één dag)
Doe de spruitjes en 250 ml water in een magnetronbestendige kom. Dek de kom af en laat de spruiten in de magnetron op de hoogste stand in 5 minuten warm worden.
Begin april is een mooi tijdstip om spruitjes te zaaien. We kunnen dan op een kweekbed in de volle grond zaaien. Eerder zaaien kan ook, maar dan kunnen we beter onder glas zaaien. Vanaf half mei tot half juni kunnen we de opgekweekte plantjes in de volle grond plaatsen, de planten komen 60-70 cm uit elkaar te staan.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen.
Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.
Doe de andijvie in een zakje of doosje met goede sluiting en leg in de diepvries. Ingevroren andijvie kan je 3 tot 6 maanden bewaren.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Spruitjes blancheren heeft verschillende voordelen. Het is supersnel en erg gemakkelijk én de groente blijft zo lekker knapperig en mooi groen.Daarnaast neemt de typische bittere smaak af. Het is ook handig om spruitjes te blancheren voordat je ze gaat invriezen.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Spruitjes hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken ontstaat door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen. Door een scheutje melk of een ui mee te koken met de spruitjes kun je de lucht beperken.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.