De Nederrijn is een Nederlandse rivier en de tak van de Rijn die vanaf Angeren, de voortzetting vormt van het Pannerdensch Kanaal. Bij het gemaal Kandia, aan de overzijde van Angeren, komt de Oude Rijn in het gebied. Dit was voor de aanleg van het Pannerdensch kanaal de hoofdloop van de Nederrijn.
De Lek loopt van de Nederrijn bij Wijk bij Duurstede naar de Nieuwe Maas bij Krimpen aan de Lek. De rivier is onderdeel van de hoofdstroom van de Rijn en daarmee belangrijk voor de scheepvaart tussen Rotterdam en Duitsland.
Lek is een Nederlandse rivier die vanaf Wijk bij Duurstede de voortzetting vormt van de Nederrijn en zich bij Kinderdijk verenigt met de Noord: als Nieuwe Maas zet de rivier zich in westelijke richting voort. De lengte bedraagt 62 kilometer.
Over De Lek
De lengte van de Lek is 62 kilometer en heeft breedtes tussen de 180 en 330 meter. De rivier ligt 5.3 meter onder NAP.
De Lek en Hollandse IJssel konden ontstaan door toedoen van de mens. Bodemwetenschappers hebben ontdekt dat lokale bodemdaling in het veenmoerasbos tussen de Oude Rijn en de Maas ertoe leidde dat de twee rivieren konden doorbreken.
Het is momenteel eb in Krimpen aan de Lek. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, is het hoogwater van 1m er om 11:30 en het laagwater van 0.8m is er om 07:54. Klik hier om de getijden tijden van Krimpen aan de Lek voor deze week te bekijken.
Waar: ten zuiden van Nieuwegein. In Nieuwegein mondt, na de Koninginnesluis het Merwedekanaal uit in de Lek. Ten oosten daarvan ligt het Lekkanaal (tussen Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek), waarvan de beroepsvaart gebruik maakt.
De stroming op de Neder-Rijn en de Lek kan bij een "grote kierstand" oplopen tot 2-4 km/h. Het op een "grote kierstand" zetten van de stuwen doet zich over het algemeen voor bij een waterstand van tussen 9,00 meter en ruim 10.00 meter boven NAP bij Lobith.
In de buitenbocht stroomt ie het snelst. Het zand en grind dat in het water zit, botst daar hard tegen de oever, waardoor er stukken van de oever afbreken. Beetje bij beetje wordt de buitenbocht dus steeds groter. In de binnenbocht gebeurt het tegenovergestelde.
De rivier wordt veel gebruikt door de scheepvaart. Hij is zo'n 85 kilometer lang en 150 meter breed. De diepte ligt tussen 2.5 meter en 1.1 meter onder NAP. De Waal is veruit de waterrijkste arm van de Rijn in Nederland (65% van de waterafvoer) en ook de voornaamste voor de scheepvaart.
Rivieren houden zich niet aan landsgrenzen. Het water in onze rivieren heeft al een lange reis afgelegd door Europa, voordat het uiteindelijk in Nederland aankomt. Als stroomopwaarts grote hoeveelheden sneeuw smelt of als er veel neerslag valt, merken we dat in Nederland.
De waterstand op de Rijn en de IJssel is laag voor de tijd van het jaar. De komende twee dagen zal de waterstand licht dalen. De afvoer van de Maas is normaal voor de tijd van het jaar. De komende twee dagen zal de afvoer ongeveer gelijk blijven.
Het Getij is de nieuwe iPhone- en Android app, die iedere watersporter op de hoogte houdt van de eb- en vloedtijden in de Noordzee, Waddenzee, de rivieren en Zeeuwse wateren. De app maakt gebruik van de data van alle 84 getijmeetpunten.
Maandag 5 september 2022, 13:41 PDT (GMT -0700).
Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, is het hoogwater van 8.86ft er om 21:01 en het laagwater van 0ft was er om 03:42.
Per dag is het twee keer eb en twee keer vloed. Als het water daalt tot het laagste niveau, dan is het laagwater en eb. Als het water is gestegen tot het hoogste niveau, dan is het hoogwater en vloed.
Op tal van plekken langs de grote rivieren zijn veerponten uit de vaart gehaald. Dit vanwege de extreem lage waterstanden. Zo neemt de Wijhese Veer over de IJssel, tussen Wijhe in Overijssel en Heerde in Gelderland geen vrachtwagens en landbouwvoertuigen meer mee.
Een veerboot, of veerpont, ook wel pont of veer, of op zijn Engels ferry genoemd, is een vaartuig waarmee een verbinding over water wordt onderhouden.
De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.
De meeste steden voeren regenwater in aparte buizen af en op sommige plekken gaat het nog via het riool. Als het regenwater apart wordt afgevoerd, stroomt het terug naar de rivieren. Via het riool wordt het water eerst gefilterd, waarna het ook terugstroomt in de rivieren.
Een getijcyclus duurt 12 uur en 25 minuten. De getijdenbeweging in de Noordzee wordt veroorzaakt door twee getijgolven, waardoor : Vanuit het zuiden vanaf de Atlantische Oceaan via het Nauw van Calais. Vanuit het noorden vanaf de Atlantische Oceaan om Schotland heen.