Heineken heeft nog maar kort alcoholvrij bier in het assortiment. Toch scoort Heineken 0.0 hoge ogen. Net als het biologische Budels 0,0% komt hij als lekkerste uit de smaaktest. Beide komen aardig in de buurt van echt pils.
Alcoholvrije bieren bevatten gemiddeld 40% minder calorieën dan een klassiek biertje. Dit maakt ze tot een gezonder alternatief voor een gewoon biertje. Bijvoorbeeld, Nanny State van Brewdog Brewery bevat slechts 26 kcal per 25 cl!
Onze hersenen kunnen ons foppen bij het drinken van alcoholvrij bier. Dat ontdekten Nederlandse wetenschappers. Daarom wordt het afgeraden om zware alcoholverslaafden alcoholvrij bier te serveren.
Alcoholvrij bier bevat vaak wel meer suiker, maar in verhouding kom je toch op minder kcal uit. Zo heeft Heineken 0.0, 21 kcal per 100 ml, terwijl een gewoon flesje Heineken met 5% alcohol 46 kcal per 100 ml bevat.
Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum kan deze dringende vraag beantwoorden. "Je kan van een heleboel eten en drinken een buikje krijgen. Van bier krijg je een bierbuik en van alcoholvrij bier kan dan ook."
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal dan 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap kan zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0 staat, betekent dat dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Met alcoholvrije drank vermijd je de nadelige gezondheidseffecten van alcohol. Door het ontbreken van de alcohol bevatten de meeste alcoholvrije dranken ook minder calorieën. Maar ze bevatten ook andere ingrediënten die effect op de gezondheid kunnen hebben zoals suikers of natrium.
Gezonder dan frisdrank
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdranken zoals cola of limonades niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils.
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Gezonder dan gewoon bier, met een maar
Daarom is het advies om maximaal één glas per dag te drinken.
Het is natuurlijk overduidelijk dat alcoholvrij bier gezonder is dan gewoon bier. Niet alleen voor je lever, ook voor de stofwisseling in je lichaam is een drank zonder alcohol beter. Omdat je lichaam alcohol niet kan opslaan en het als een giftige stof ziet, krijgt het voorrang op alle andere voedingsstoffen.
Sterke Belgische bieren zoals Hoegaarden, Westmalle Triple en Echt Kriekenbier worden aangehaald. Al deze bieren zijn namelijk rijk aan probiotisch gist. In tegenstelling tot veel andere bieren fermenten de aangehaalde bieren twee keer; eenmaal in de brouwerij en nogmaals in de fles.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Om terug te komen op de vraag is bier gezonder dan cola? Ja, de gezondste optie is het alcoholvrije biertje. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er een placebo-effect optreedt bij het drinken van alcoholvrij bier, waardoor er toch het gevoel van lichtelijk aangeschoten ontstaat.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Vanaf 1 januari 2024 gaat de belasting (de zogenoemde verbruiksbelasting) op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank en alcoholvrij bier omhoog. Deze dranken worden dan duurder, zodat mensen eerder kiezen voor gezondere dranken, zoals water. De verbruiksbelasting op mineraalwater wordt vanaf 1 januari 2024 afgeschaft.
Alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn zijn betere keuzes dan bier en wijn met alcohol. Maar dat betekent nog niet dat deze alcoholvrije dranken gezond zijn. Net zoals in frisdrank en sappen zit er vaak behoorlijk wat suiker in. Je krijgt dus nog steeds veel calorieën binnen.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
Een banaan die alsmaar rijper wordt vertoont niet alleen bruine plekken, ook de suikers worden langzaamaan (dankzij het gistingsproces) omgezet in het bijproduct alcohol. Een heel rijpe banaan bevat zo'n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango's.
Jupiler 0,0% dankt deze smaak aan een uniek brouwproces op basis van de karakteristieke ingrediënten van Jupiler. In tegenstelling tot vele andere alcoholvrije bieren, wordt Jupiler 0,0% eerst volledig gegist en dan gede-alcoholiseerd. Zo komen we tot een Jupiler met 0,0% alcohol en een heerlijke biersmaak.
Veel niet-alcoholische bieren hebben een vrij zoete bijsmaak, afkomstig van de wort. Dat is de suikerachtige vloeistof die een tussenproduct vormt in het brouwproces. Bij het brouwen van pils zou de gist bijna alle suikers omzetten in alcohol en andere componenten.