Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Aluminiumfolie kan sterk vervuild raken, bijvoorbeeld door vette etensresten die eraan blijven kleven. Gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven raden aan om sterk vervuilde aluminiumfolie weg te gooien bij het restafval.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje mogen in de zak of bak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes. Soms worden ze echter uit het ingezamelde plastic verpakkingsafval gehaald en alsnog verbrand (met energieterugwinning).
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken.
Chipszakken bestaan uit een laagje plastic gecombineerd met aluminium om de chips vers te houden. Deze combinatie kan nog niet worden gerecycled en daarom horen chipszakken in het restafval.
Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Chipszakken mag je dus sorteren in de PMD-zak.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
De blikjes van je doperwten of mais vallen bij sommige afvalverwerkers niet meer onder het PMD of PMB afval. Zij zijn overgegaan op PD, oftewel plastic verpakkingen en drankkartons. Je lege blikjes horen in dat geval bij het restafval.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Chipsbus ('Pringles') is restafval, want het is geen plastic en gemaakt van gemengd materiaal (karton en folie). Chipszak hoort bij het restafval: door het aluminiumlaagje op de folie kan het niet gerecycled worden. Dit is een ander laagje dan in een drinkpak.
Waarom mogen geen drankzakjes (type 'Capri Sun') of fruitpockets in de PMD-zak? Het is toch ook een plastic verpakking?Het gaat hier niet om een fles of flacon.Het zijn bovendien gelamineerde verpakkingen, met in het 'zakje' een aluminiumfolie.
Chipszakken mogen in de PMD-zak. Chipskokers of -tubes (zoals Pringles) moeten in de restafvalzak.
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv.een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
Tip. Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen.
PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons. Als u twijfelt of het in de PMD-zak mag, zijn er twee belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen: - Is het verpakkingsafval? - Is het van plastic, metaal of een drankkarton? Als u beide vragen met 'ja' kunt beantwoorden dan mag het in de groene PMD-zak.
Vanaf september 2023 haalt de gemeente pmd op een andere manier op (inzamelen). In de meeste wijken hoeft u pmd dan niet meer apart aan te bieden. U mag plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken dan in de vuilniszak bij het restafval doen.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Koffiecups. Hoewel veel koffiecups uit plastics en aluminium bestaan, mogen ze niet in de PBD zak voor plastic, blik en drinkpakken gegooid worden. Omdat er in koffiecups koffiedrab zit, kunnen ze namelijk niet als PBD gerecycled worden. Koffiecups horen in het restafval thuis.
Recyclen van aluminium
95% tot 98% van aluminium kan worden gerecycleerd. Wist u dat 75% van alle aluminiumproductie nog steeds in gebruik is dankzij de duurzaamheid van het metaal en haar uitstekende eigenschappen voor recyclen?