Een diastase op zichzelf is niet erg. De klachten die we in de praktijk vaak zien bij mensen met een diastase kunnen echter wel erg vervelend zijn. Zo kan er sprake zijn van: Een opgezette 'zwanger ogende' buik, waardoor mentaal ongemak.
Ruim een half jaar na je bevalling een diastase hebben is in principe niet erg, maar de klachten kunnen wel vervelend zijn. Zo kan je last hebben van: Een opgezette, zwanger ogende buik. Bekkenbodemklachten.
Net na je bevalling kan de diastase 2-4cm zijn. Dat is volledig normaal. Daarna zal langzaam (en bij elke vrouw dus in een ander tempo) deze ruimte kleiner gaan worden tot hij zo goed als gesloten is (0,5cm mag).
Een diastase verdwijnt in de meeste gevallen binnen zes maanden na de bevalling weer vanzelf. Na de bevalling kun je zelf maandelijks je diastase checken om de voortgang in de gaten te houden. Mocht je klachten hebben of de voortgang stagneert, neem dan contact op met een geregistreerd bekkentherapeut.
Als je uitpuilingen van de buikwand ervaart, moet je deze laten controleren door een professional. Doe geen verdere oefening! Diastase kan altijd erger worden Ook als je er in het begin geen last van had, kunnen er door te zware en ongecontroleerde oefening altijd problemen ontstaan.
Nee, een diastase is niet altijd te herstellen met training. In sommige gevallen is er zo veel schade aan het bindweefsel tussen de rechte buikspieren (linea alba) dat een operatie noodzakelijk is. Een bekkenfysio kan vaststellen of dit nodig is en je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
Een diastase is een wijking van de rechte buikspieren. Je kent ze vast: de sixpack spieren. Iedereen heeft ze maar je ziet ze niet bij iedereen. Soms zijn ze verstopt onder een laagje vet.
Hoe verder de randen uit elkaar liggen, hoe groter de diastase. Meestal is de wijking het grootst ter hoogte van de navel. Het kan zijn dat de diastase niet helemaal sluit, tot 1,5 cm ruimte is niet heel erg. Echter kun je door middel van de juiste spiertraining de peesplaat beter laten sluiten.
Voel zowel onder als boven je navel, van onderzijde ribbenkast tot schaambeen, of je misschien een kuiltje kunt voelen. Wanneer dit het geval is, is er mogelijk sprake van een diastase. Laat in dat geval je verloskundige het controleren bij de nacontrole.
Hoe voelt rectus diastase? Symptomen van een rectus diastase ontwikkelen zich gaandeweg het verloop van de zwangerschap en kunnen na de weeën en de geboorte voortduren. Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken.
Wanneer is behandeling nodig? Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Een toenemende druk in de buik bij lachen of persen. Zwelling die naar buiten puilt en groeit. Een brandend of zeurend gevoel.
Een buikwandbreuk ziet eruit als een zwelling. De grootte is afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen. Over het algemeen is een buikwandbreuk niet gevaarlijk.
De band wordt gemiddeld twee tot zes weken gedragen. Bouw het dragen van de band binnen deze periode langzaam af. De band kan langer worden gedragen in overleg met een bekkenfysiotherapeut(e).
De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Na de operatie blijft u 1 dag in het ziekenhuis. Vlak voor de ingreep zal de plastisch chirurg bij u langs komen om het te opereren gebied af te tekenen. Tijdens de ingreep wordt het teveel aan huid en vet weefsel weggesneden.
Kans dat het niet lukt of terugkomt (recidief)
Als de spierspanning van de rechte buikspieren zich goed herstelt, dan zal een lichte vorm van diastase zonder restklachten herstellen. Echter bij een volgende zwangerschap kan de diastase wel weer progressief toenemen.
Na de bevalling hebben de rechte buikspieren tijd nodig om weer terug te keren naar hun originele plek. Dit kan maanden duren. In sommige gevallen is de spier die de twee rechte buikspieren met elkaar verbindt dusdanig opgerekt dat ze nooit meer sluiten en dus de diastase blijvend is.
Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de zwakke plek. Als de breuk wat groter is wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van kunststofmateriaal om de buikwand te verstevigen. Soms wordt tijdelijk een wonddrain achtergelaten. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose.
Wanneer je druk zet met je buik, denk aan een crunch beweging, dan komt er druk tegen de linea alba (waar al spanning op staat doordat de baarmoeder groeit) en op deze manier ontstaat er een puntbuik. Die puntbuik wordt dus veroorzaakt door buikdruk bij een diastase recti.
In het verleden is het een politieke beslissing geweest om dit type ingrepen uit het verzekeringspakket te halen. De afgelopen jaren hebben wij veel energie gestoken in aanvragen bij de verzekeraar, echter zonder resultaat. Wij doen derhalve geen aanvragen meer tot vergoeding bij de verzekeraar.
Er zijn een aantal zorgverzekeraars die een vergoeding bieden voor een buikwandcorrectie. Momenteel zijn dit IZA Zorgverzekeraar, ONVZ, UnitedConsumers (VGZ), Univé, VGZ, VvAA zorgverzekeringen, Zorg en Zekerheid en Zorgverzekeraar UMC.
Voor de aftrek van buitengewone lasten bestaat een zogenaamde aftrekdrempel die hoger is naarmate het inkomen van u en uw partner hoger is. Het gevolg van deze drempel is meestal dat u slechts een deel van de gemaakte kosten voor de buikwandcorrectie kunt aftrekken.