Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech.
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd. Anderzijds is het zo dat bepaalde kleding beter wordt gewaardeerd dan andere.
De meeste vrouwen die je ziet, bedekken zich met een hoofddoek of nikab. Je zult dus veel aandacht krijgen wanneer je als vrouwelijke toerist in een kort broekje of jurkje over staat loopt. Je mag in principe dragen wat je wilt in Marokko, maar het is veel gepaster als je je schouders en knieën bedekt.
Als je aan de zon denkt denk je vaak snel aan hemdjes en korte broeken. Toch is het in Marokko juist erg fijn om lange broeken/ rokken te dragen of shirts met lange mouwen. Dit beschermt je het beste tegen de zon. Dresscode tip: kleding van synthetische stoffen zoals polyester kan je beter thuis laten.
Voor kleding in Marokko: geen verplichtingen
Het is daarom, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Vooral blote schouders en een laag decolleté zijn wat minder passend. Je hoeft dus niet van top tot teen bedekt te zijn, maar van je schouders tot aan je knieën is netjes.
Welke schoenen moet ik meenemen naar Marokko? Outdoorslippers of sandalen met een goed profiel zijn handig. Als je in de bergen bent, zijn over het algemeen dichte schoenen met een goed profiel prima, bergschoenen zijn niet persé nodig.
In het noorden van Marokko en in toeristische steden als Marrakesh en Fez is het gebruikelijker om in euro's te betalen dan in andere delen van het land, maar vraag het altijd eerst. ð Houd er rekening mee dat je niet in de lokale valuta betaalt en dat je te maken kunt krijgen met een ongunstige wisselkoers.
Over het algemeen is Marrakech een veilige stad voor vrouwen om te bezoeken. Net als bij elke andere stad moeten reizigers echter wel alert blijven en zich bewust zijn van hun omgeving.
Op veel plekken kun je ook met euro's betalen. Taxichauffeurs nemen ook graag euro's aan, dus voor je eerste ritje heb je niet per se Dirhams nodig.
Geld in Marokko
De munteenheid van Marokko is de Dirham. Één euro is ongeveer 11 Dirham. Je mag maximaal 1000 Dirham in- of uitvoeren. We raden je aan om bij aankomst niet te veel geld te wisselen.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders. Dat geldt in wat mindere mate in de centra van grote, moderne steden als Rabat, Casablanca, Tanger en Marrakech.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
Je kunt als vrouw veilig door Marokko reizen, onveilig is het zeker niet. Maar aan het veilige gevoel zul je zelf ook moeten bijdragen. Voorkom misverstanden door je aan te passen aan de cultuur.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.
Eenmaal aangekomen in Marrakech kun je euro's wisselen tegen dirhams of geld pinnen uit één van de geldautomaten. Let op dat je je pas tijdelijk hebt vrijgegeven voor pinnen buiten Europa. Bij steeds meer banken is het standaard niet meer mogelijk om buiten Europa geld te binnen.
Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. In toeristische gebieden zoals in de stad Marrakesh zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer werden van overvallen en diefstal.
Is Marokko duur of goedkoop? Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Je kan het beste geen kraanwater drinken. We raden je aan water uit een fles te kopen.
In Marokko gelden geen strenge kleding regels, wel wordt het gewaardeerd als je kleding draagt die niet te bloot is. Vooral voor vrouwen is het respectvoller om jezelf te bedekken. Kleding die de benen en schouders bedekken zijn genoeg. Tip: neem wat lossere broeken mee en combineer deze met een leuk T-shirt.
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken.Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
Kleding, kleden, producten van Marokkaans leer, tajines en ander aardewerk, sieraden en stenen, kruiden, dadels, nougat en natuurlijk stickers, magneten en dergelijke prullaria komen allemaal eindeloos voorbij.
Tips bij het geld opnemen in Marokko:
Per dag kan er maximaal 2.000 Dirham opgenomen worden. Deze regel is enige tijd geleden ingesteld door de overheid.