TV: UHD TU7000 en hogere modellen. Soundbar: Q70T en hogere modellen. Audioformaat: De nieuwste hoge bitrate audioformaten worden ondersteund, waaronder DTS Master, DTS:X, Dolby TrueHD, Dolby Atmos en meer.
Televisies en geluidsapparatuur, waaronder een soundbar, home-cinemaset en versterker beschikt vandaag de dag over één HDMI-aansluiting met ARC of eARC. De kans is groot dat ook jouw beeld- en geluidsapparatuur over deze handige functie beschikt.
Bij de apparaten zie je eenvoudig of ze deze functie hebben. In dit geval staan de letters (e)ARC bij de HDMI aansluitingen aangegeven. Je moet de HDMI kabel in deze specifieke ingangen pluggen. Een kabel die versie 1.4 of hoger ondersteunt is altijd uitgerust met ARC.
Als de tv geen HDMI ARC-label op de HDMI-aansluiting heeft
Sluit het ene uiteinde van de HDMI-kabel aan op een HDMI IN-aansluiting op de tv. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op de HDMI OUT-aansluiting op het audio-apparaat.
Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je er op aansluiten. Tenminste, als ze een gemeenschappelijke aansluiting hebben.
De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC zitten in de bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger. De bandbreedte is het frequentiebereik of de hoeveelheid gegevens die tegelijk kan worden verzonden.
Alle HDMI-kabels ondersteunen het gebruik van ARC, een speciale kabel is hiervoor niet vereist. Op de televisie moet je in geluidsmenu's de HDMI-ARC uitgang selecteren voor audio-weergave.
Het grootste verschil is dat HDMI overweg kan met audio van een hogere resolutie. Zoals de formaten die je terugvindt op blu-ray: Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio. In termen van eenvoudigheid verstuurt HDMI ook videosignalen. Als je slechts één kabel tussen beide toestellen wil, dan is HDMI de enige keuze.
Omdat de Dolby Atmos stream van alle streaming platforms steevast in Dolby Digital+ verpakt zit, is eARC niet vereist.
Het belangrijkste verschil tussen een optische kabel en HDMI is het aantal ondersteunde audioformaten. De optische kabel ondersteunt 5.1 Dolby Digital en DTS audio. HDMI ondersteunt niet alleen 5.1 Dolby Digital en DTS audio, maar ook Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos en DTS:X.
Je hebt minimaal een 5.1 of 7.1 geluidsopstelling nodig als basis voor je Dolby Atmos opstelling. Dat betekent dat je een subwoofer en 5 of 7 speakers nodig hebt. Breid deze opstelling uit met 2 plafondspeakers voor de luisterpositie of 2 speakers voor en achter de luisterpositie.
Dit doe je door naar de HDMI-instellingen van bijvoorbeeld je televisie of receiver te gaan. Bij de meeste apparaten vind je deze onder de algemene instellingen. Zorg dat je HDMI-CEC hier activeert, zowel bij de bron als bij de ontvanger.
Belangrijkste voordelen van HDMI 2.1
Vooral voor nieuwe beeld- en geluidstechnieken is het belangrijk dat de kabel meer data kan versturen. Zo kost een 8K beeldsignaal 4 keer meer bandbreedte dan een 4K signaal. Hdmi 2.1 ondersteunt ook een hogere verversingssnelheid.
HDMI versie 2.1
Versie HDMI 2.1 ondersteund Dynamische HDR en HDMI eARC waardoor Dolby Atmos en DTS:X worden ondersteund.
De HDMI-poort heeft een markering ARC op de achterkant van de tv of One Connect Box. De meeste One Connect Boxes hebben een HDMI-ARC-poort (het is meestal de derde HDMI-poort).
Heeft jouw tv geen HDMI ARC poort, dan kun je ook gewoon een optische kabel gebruiken. Je steekt de kabel in de OPTICAL IN poort van je soundbar en de OPTICAL OUT poort van je tv. Daarna moet je bij de geluidsinstellingen van je tv selecteren dat je de OPTICAL OUT poort gebruikt voor het geluid.
Met de eARC (Enhanced Audio Return Channel) kun je het originele audiosignaal in volledige resolutie overbrengen via een HDMI-kabel en kun je genieten van het beste geluid. De eARC is een functie die is geïmplementeerd in de nieuwste HDMI 2.1-specificatie.
Als je versterker een optische toslink aansluiting heeft of digitale RCA aansluiting (ook wel digitale coaxiale aansluiting genoemd) heeft dan is dat de beste optie. Mits je tv dezelfde aansluiting heeft dan kan je een optische toslink kabel of een digitale coax kabel gebruiken om je tv op je versterker aan te sluiten.
Samsung heeft aan de website FlatpaneldHD bevestigd dat vier 4k-tv's van dit jaar over een hdmi 2.1-aansluiting beschikken: de Q95T-, Q90T-, Q80T- en Q70T-reeks. Voor de twee laatstgenoemde modellen betreft het alleen de tv's vanaf 55"; de Q80T met 49" heeft bijvoorbeeld geen hdmi 2.1.
Voor 4K heeft u dus een kabel met versie HDMI 1.4 of HDMI 2.0 nodig, omdat alleen deze versie kabels de hoge 4K resoluties ondersteunen.
Om de Chromecast op een oudere tv aan te sluiten zal je het digitale HDMI signaal moeten omzetten naar een analoog Scart signaal. Hier heb je een HDMI naar Scart omvormer voor nodig. Je sluit de Chromecast aan op de ingang van de converter. De uitgang van de converter kan je met een Scart kabel verbinden met de TV.
Samsung heeft de eARC-update voor de Q70R-, Q80R- en Q90R-soundbar uitgebracht. Dat betekent dat gebruikers bijvoorbeeld via hun televisie lossless audioformaten als Dolby TrueHD of DTS-HD Master Audio kunnen doorsturen naar de soundbar.
Als u beschikt over een recente BRAVIA-TV met een HDMI-poort die Audio Return Channel (ARC) ondersteunt, gebruikt u een HDMI-kabel om de HDMI IN (ARC)-poort van de tv aan te sluiten op de TV OUT (ARC)-poort van de soundbar.