Pap maak je van warme vloeistof met een bindmiddel. Die vloeistof is meestal melk, maar je kunt ook een plantaardige drank (sojamelk, amandelmelk) of zelfs water gebruiken.
Brinta is een volkoren graanontbijt dat bestaat uit volkoren tarwe en een klein beetje toegevoegd zout. Aan een bord Brinta wordt meestal warme of koude melk toegevoegd, om er een papje van te maken. Mengen met water wordt afgeraden, omdat dat niet ten goede komt van de smaak.
Brinta bestaat dus vooral uit volkoren tarwevlokken, maar hoe gezond is dat? Per 100 gram bevat Brinta 347 calorieën, 1,9 gram vet, 64 gram koolhydraten (waarvan 4,6 gram suiker), 10 gram vezels en 14 gram eiwitten. Daarnaast bevat het veel micronutriënten; onder andere B-vitaminen, magnesium, ijzer en zink.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Ik vind wel dat er een verschil zit tussen bambix en brinta.. Bambix ruikt veel zoeter en de smaak is gelijk aan zo'n vanille knaagdierenkoekje.. Ik denk dus dat bambix makkelijker opgegeten wordt dan brinta.. Aangezien de meeste hamsters die knaagdierenkoekjes ook wel lusten..
Doe de yoghurt in een schaaltje. Roer de Brinta, kaneel, de helft van de honing en 2 eetlepels water erdoor. Zet dit even apart. Was de peer, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
Dit product is speciaal ontwikkeld voor mensen die weinig tijd hebben om te ontbijten. Brinta Wake Up! is nóg sneller klaar dan gewone Brinta, omdat het alleen met koude melk bereid kan worden. Een heerlijk, verantwoord ontbijtje in twee verschillende smaken: Naturel en Banaan.
Als de melk heet is roer je er langzaam de Brinta doorheen. Wil je het ietsje dikker? Doe dan wat meer. Op smaak maken met suiker.
Wist je dat veel sporters - en dan vooral duursporters – gek zijn op Brinta? Dat is niet zo raar, want alle Brinta-producten bevatten veel koolhydraten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen! Samen met vetten vormen koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam.
Vezels in Brinta
In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol.
Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Hoewel brood een calorierijk is, is beschuit een calorieënbom. Beschuit wordt namelijk twee keer gebakken om knapperig te worden. Hierdoor kan beschuit toxische elementen krijgen. Bovendien bevat sommige soorten beschuit meer vetten en suikers dan brood.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Havermout is gezond en geschikt om te eten als ontbijt. Het is eenvoudig te bereiden en een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Dankzij de eiwitten en grote hoeveelheid oplosbare vezels levert havermout veel gezondheidsvoordelen op en geeft het je lang een verzadigd gevoel.
Een ander voordeel van yoghurt is dat het rijk is aan voedingstoffen en relatief weinig calorieën bevat. Doordat yoghurt, en dan vooral de Griekse variant, veel eiwitten bevat en vullend is, kan het helpen bij het afvallen.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.