Geschiedenis. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de Tweede Wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack. De rest is geschiedenis.
Het is even schrikken, maar de kroket is geen Nederlandse uitvinding. De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk, waar in 1705 een eerste recept werd neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
De eerste bitterbal (danken we aan de Spanjaarden)
Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten. In de eeuwen die volgden werd de bitterbal vervolmaakt. Waarschijnlijk was de bitterbal er dus eerder dan de kroket.
Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven. Belgen zijn volgens velen experts in garnalenkroketten en Engelsen zouden de beste kaaskroketten maken.
De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een boekje uit 1705 van Le cuisinier Royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (croquets).
Schotse en Zweedse archeologen melden in het blad Royal Society Open Science dat ze in het steentijddorp Skara Brae op de Orkney Eilanden de oudste snack ter wereld hebben aangetroffen: gebakken Orkney-woelmuis, Microtus arvalis orcadensis.
De bitterbal heet zo vanwege zijn perfecte aanvulling op 'het bittertje': jenever. Tijdens het drinken van jenever had men regelmatig de behoefte om iets kleins te eten. En het liefst een hapje dat paste bij de smaak van jenever.
kroketten (meerv.) bepaald gefrituurd voedsel. 1) Aardappelcilinder 2) Aardappelgerecht 3) Bijgerecht 4) Etenswaar 5) Frituurproduct 6) Gefriteurd gepaneerde vleespastei 7) Gefrituurd gerecht 8) Gefrituurd voedsel 9) ...
Vroeger aten we een bitterbal bij een bittertje, zoals kruidenjenever. Het woord 'bitter' komt van het werkwoord 'bijten'. Want iets wat bitter is, heeft een snijdende smaak, wat de Britten een bite noemen.
De lange krokante geschiedenis
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Varianten. Een vleeskroket is een kroket die als vulling een salpicon van vlees heeft. Een krokodel is een kroket die als vulling salpicon met stukjes frikandelvlees heeft.
De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort. In het klassement kaas won de Parmezaan-kroket van Krokettenkunst. De bloemkool-tandoori-kroket van de Croquetten Boutique in Utrecht ging er in het groenteklassement met de eerste plek vandoor.
Gebruik niet te veel vocht in je basisdeeg, zoals boter of room.Het vocht in het deeg wordt weer vloeibaar, waardoor je kroket onder druk wordt gezet in de frietketel en kan barsten. Laat de vulling van je kroketten lang genoeg opstijven in de koelkast: minstens 12 uur.
Door mosterd te gebruiken bij de vette “hap” verteerd het eten beter, dit komt omdat er in mosterdzaad etherische oliën zitten. (Het is dus geen toeval dat je bij de snackbar altijd een beetje mosterd bij je kroket krijgt).
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Nu worden er in Nederland 300 miljoen kroketten per jaar gegeten. Dat is op 17 miljoen Nederlanders zo'n 17 kroketten per jaar.
Naast de populaire kroket met rundvlees, vind je ook kroketten met kalfsvlees in het assortiment van Van Dobben, Laan, Kwekkeboom en Ad van Geloven. Kalfsvleeskroketten zijn populair vanwege het heerlijk zachte vlees, de lekker luchtige structuur, en het feit dat ze net iets anders smaken.
Niet echt. Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
Het is een typisch Nederlandse snack met een ragoutvulling, die je terugvindt op bijna iedere borrelkaart. Meestal serveer je er wat mosterd bij om te dippen. Bitterballen zijn ontzettend populair in Nederland en België, maar ook in Suriname en Indonesië.
De bitterbal werd uitgevonden tijdens de tachtigjarige oorlog, de opstand tegen de Spaanse regering. Een Spaanse kok bedacht hem, met tapas in zijn achterhoofd. Maar dan gemaakt met Hollandse ingrediënten die voorhanden waren.
De helft van de Nederlanders eet wel eens een gezonde snack tijdens het TV kijken, waarbij de appel onbetwist de meest populaire gezonde snack is (48 procent), gevolgd door banaan (40 procent) en komkommer (29 procent).
Misschien is dit niet heel verbazingwekkend, maar de frikandel is de meest populaire snack van Nederland. Wat misschien een grotere verrassing is, is dat de loempia op nummer 2 staat, net boven de kroket.
GESCHIEDENIS VAN DE CROQUET
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) die werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').