Ondanks dat het wrijven fijn voelt, moet je oppassen.Je kunt namelijk je ogen beschadigen of een infectie oplopen. Je handen zijn namelijk een verzamelplaats voor ziektekiemen. Veel wrijven geeft een grotere kans dat deze ziekmakers in je ogen terechtkomen.
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
Wrijven voor extra tranen
Te weinig knipperen zorgt ervoor dat de traanfilm, het laagje vocht dat uw ogen beschermt, sneller verdampt dan dat de ogen het vochtpeil weer kunnen aanvullen. Maar het wrijven in de ogen stimuleert de traanklieren, die de ogen vervolgens weer bevochtigen met traanvloeistof.
“Overmatig wrijven in jeukende ogen kan het hoornvlies aanzienlijk dunner maken en diens vorm veranderen. Deze aandoening wordt ook wel keratoconus genoemd,” zegt dr. Horne. Keratoconus kan je zicht behoorlijk aantasten.
Ontspannen oogspieren
het vergt best wel wat inspanning van die spieren. Door in de ogen te wrijven, kunnen de oogspieren ontspannen en ebt de spanning en gevoeligheid rond de ogen weg.
Fase 1: doezelfase / sluimerfase (NREM1)
In deze fase bereidt uw lichaam zich voor om in slaap te vallen. Uw ogen draaien weg en de temperatuur van uw lichaam gaat omlaag. Deze fase duurt maar een paar minuten.
Dit gebeurt vaak wanneer je moe bent. Door in je ogen te wrijven wordt de traanklier gestimuleerd en vervolgens worden je ogen minder droog door traanvocht. Naast zorgen voor meer traanvocht heeft het wrijven in de ogen ook een kalmerend effect.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Bij een oogontsteking is het bindvlies van het oog (conjunctiva) ontstoken. Dat is het doorzichtige slijmvlies dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bekleedt. De oorzaak is meestal een verkoudheidsvirus.
Vaak zijn vlekjes, die mensen in of voor hun oog zien bewegen, het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht vult de ruimte tussen de ooglens en het netvlies. Het is een heldere gelei die normaal gesproken het licht ongehinderd doorlaat. Als het glasvocht troebel wordt, kan dit schaduw op het netvlies geven.
Tranende ogen komen meestal doordat uw ogen droog zijn. De traanklier gaat dan extra tranen maken. Als u ouder wordt, worden uw ogen droger. Door droge lucht in huis worden uw ogen droger.
In je ogen kan dat zoute zweet een branderig gevoel veroorzaken. Dat zweet zout bevat, is goed te zien aan de witte zweetstrepen op je gelaat of witte plekken in je kleding. Met een streepje vaseline of andere vettige zalf kun je het zweet zo laten vloeien zodat het niet in je ogen komt.
Na de operatie mag u twee weken niet in uw oog wrijven. De pupil blijft één tot twee dagen vergroot, waardoor u nog niet scherp kunt zien en lichtgevoeliger bent.
Hoornvlies (de cornea)
Het hoornvlies (de cornea) is het voorste doorzichtige deel van het oog. Het is een voortzetting van het witte deel van het oog, de harde oogrok (sclera) genoemd. De sclera omvat de hele oogbol. Achter het hoornvlies is het gekleurde deel van het oog te zien, het regenboogvlies (iris).
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
Een strontje verdwijnt meestal vanzelf binnen 2 weken. Het puistje breekt vanzelf open, waarna het indroogt en geneest. De pijn is dan snel over.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
De beste methode hiervoor is het spoelen van het oog met een oogspoelmiddel zoals lenzenvloeistof, of, als dat niet beschikbaar is, met kraanwater. Het allerbelangrijkste hierbij is een ruime hoeveelheid vloeistof te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het deeltje volledig is weggespoeld uit het oog.
3.Laat je ogen rusten
Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld iedere 20 minuten even 20 seconden pauze te nemen.
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Het kan voorkomen dat iemand slaapt met zijn ogen open. De slaper is echter buiten bewustzijn en ziet niets. Doorgaans is de oorzaak dat een zenuwfunctie in het gebied rond het oog niet goed werkt, waardoor de oogleden omhoog glijden.
Onze hersenen gebruiken hem gewoon even niet. 'Je kunt geuren alleen interpreteren als je bij bewustzijn bent', zegt Verbraecken. 'Dat werkt bij het zicht net zo, want tijdens het slapen kun je niets zien. De tastzin werkt anders, die is nog wel actief tijdens je slaap.