Wanneer naar huis. Als u goed herstelt, dan kunt u waarschijnlijk 3 tot 5 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Als er complicaties optreden, kan de opname langer duren. Uw arts of verpleegkundig specialist zal met u bekijken wanneer u naar huis mag.
Een darmoperatie is een grote operatie. Het herstel verloopt in het begin snel. Het kan echter drie tot zes maanden duren voordat u zich volledig hersteld voelt. U mag alles doen.
U zult merken dat u snel moe bent. Het kan ook enkele maanden duren voor u zich weer net zo fit voelt als voor de operatie. Luister daarom altijd naar uw lichaam. Het is verstandig uw activiteiten aan te passen aan pijn en vermoeidheid.
Pijn en medicatie: Na de operatie kunt u nog enige tijd pijn hebben. Heeft u naast paracetamol extra pijnstilling nodig, dan krijgt u een recept mee bij ontslag. Afhankelijk van uw klachten kunt u thuis de pijnstillende medicatie afbouwen, als laatste de paracetamol.
De chirurg maakt in totaal 3 tot 6 kleine sneetjes. Hierdoor worden dunne buisjes ingebracht. Door deze buisjes worden de chirurgische instrumenten geleid. Eerst wordt het stuk darm of de hele dikke darm los gemaakt en vervolgens wordt er een snee gemaakt, waardoor de darm verwijderd kan worden.
Het is na een darmoperatie belangrijk dat u vezelrijk eet, dit helpt om de ontlasting weer de normale vastheid aan te laten nemen. Vezelrijk voedsel bestaat uit groente, fruit, aardappelen, volkoren producten zoals bijv. muesli, zilvervliesrijst, pasta en volkorenkoekjes.
Een dikke darmoperatie gebeurt altijd onder narcose. Eventueel aangevuld met een verdoving via een ruggenprik. Soms krijg je een tijdelijk of definitief een stoma. Dat is een reservoir om de ontlasting op te vangen als de darmen niet meer goed werken.
Uw ontlasting is de eerste dagen vaak dunner en anders van kleur. Daarnaast kan het een aantal weken duren voordat uw ontlasting weer een normaal patroon heeft. Door de darmoperatie kan uw ontlasting ook blijvend anders zijn dan voorheen. Dit is normaal na deze operatie.
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben. Dit komt door een verandering in uw leef- en eetpatroon. Verminderde eetlust, veel rusten en weinig beweging vertragen de stoelgang. Indien u langer dan vier dagen geen ontlasting hebt gehad, neem dan contact op met uw huisarts.
Weer naar huis na een darmoperatie
De meeste mensen kunnen 7 tot 10 dagen na de operatie naar huis. Van een kijkoperatie herstelt u gemiddeld 2 dagen sneller dan van een operatie via een snee in de buik. als u weinig of geen pijn heeft.
De duur van de operatie is afhankelijk van de aandoening, het type operatie, eventuele eerdere buikoperaties en uw lichaamsbouw. De meeste operaties duren tussen de anderhalf en drie uur.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
Door de ingreep zult u minder en anders moeten gaan eten. U heeft minder honger en kunt minder eten, waardoor u gewicht verliest. Om ervoor te zorgen dat u op het juiste gewicht blijft, zult u uw levensstijl moeten aanpassen. Daarom combineren wij een operatie met een programma voor leefstijlverandering.
De dikke darm zit aan het einde van het spijsverteringskanaal en is zo'n 1,5 meter lang. Een ander woord voor dikke darm is colon.
Nochtans is de dunne darm net als het hart essentieel om te kunnen leven: zonder dunne darm kan je geen voedingsstoffen opnemen. Om te overleven of, in het geval van kinderen, om te kunnen groeien, zijn patiënten met darmfalen afhankelijk van voeding via een katheter in de bloedvaten, de zogenaamde parenterale voeding.
De operatie
Hoe lang zo'n operatie duurt zal afhangen van de omstandigheden, maar meestal duurt dit langer dan 2 uur. Nadat het aangedane darmdeel is verwijderd, zal men altijd proberen de resterende darm-delen weer met elkaar te verbinden. Een dergelijke verbinding noemt men een anastomose.
Als u voor die tijd naar huis gaat, mag u pas twee dagen na de operatie douchen en het verband verwijderen. o U mag 10 dagen niet in bad, in de sauna of in het zwembad. o Een open wond mag nat worden. Het is goed om de wond uit te spoelen onder de douche nadat u de pleister of het verband verwijderd hebt.
Veel darmtumoren groeien langzaam. Het duurt lang voordat darmkanker klachten veroorzaakt. Soms tot wel 5 jaar nadat de kanker zich is gaan ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat om de 2 jaar een ontlastingstest doen, een goede manier is om deze langzaam groeiende tumoren op tijd op te sporen.
Een naadlekkage is de meest voorkomende complicatie bij dikke darmoperaties. Het komt voor bij zo'n 9% van al deze operaties. Er is dan een toenemende kans op overlijden. Ook de tijdsduur dat je in het ziekenhuis moet verblijven wordt aanzienlijk langer, tot 47 dagen.
Voor deze ingreep moet u rekenen op zeven dagen opname. Na zes weken bent u meestal weer volledig hersteld van de operatie. Het kan tot een jaar duren voor u zich pas echt weer de oude voelt. Regel goede nazorg voor uzelf in de zes weken na de operatie.
Duizenden miljarden bacteriën zitten er in je darmen, ruim tien keer zoveel als er cellen in je lichaam zitten. Samen wegen ze anderhalve kilo, en allle verschillende soorten bacteriën bij elkaar beschikken over zo'n 2,5 miljoen unieke genen. Heel wat meer dan de kleine 30.000 waar het menselijk genoom uit bestaat dus.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
De eerste dag na een narcose mag je niet autorijden. Hoe snel je wel weer mag rijden hangt af van je conditie en het soort operatie dat je hebt gehad. Volg altijd het advies van je behandelend arts. Het is ook erg belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert.