Zo'n wordt gecombineerd met enkelvoudige zelfstandige naamwoorden die telbaar zijn: zo'n kind, zo'n mooie spiegel, zo'n idee. In combinatie met meervoudige zelfstandige naamwoorden gebruiken we zulke: zulke kinderen, zulke grote ramen, zulke problemen.
Zo'n (zo een) kan alleen bij een telbaar woord in het enkelvoud. In het meervoud is het zulke.
"Zo'n" was vroeger "zo een", maar tegenwoordig klinkt zo een erg formeel (en een beetje raar). Je kunt ook zo'n gebruiken om een schatting te maken. Er waren zo'n honderd mensen op het feest.
Zo'n is standaardtaal in het hele taalgebied in combinatie met een meervoudig zelfstandig naamwoord, als het betrekking heeft op een daarbij horend telwoord en betekent 'ongeveer'.
Volgens de officiële spelling zijn alleen en zo en of zo juist, als losse woorden dus. In de praktijk komen de schrijfwijzen enzo en ofzo ook vaak voor.
zonet = zonet bijwoordUitspraak: [zo`nɛt] net vóór dit moment Voorbeelden: `Ze kan niet ver weg zijn, ik heb haar zonet nog gezien. `, `Uw bestelling is zonet binnengekomen. `Synoniemen: zo-even...
zulk pronoun Uitspraak: [zʏlk] 1) net als die of dat Voorbeeld: `Wij hebben in onze keuken net zulke tegels. `Synoniemen: dergelijk, lijkend op die of dat 2) <om te benadrukken dat iets in hevige mate het geval is> Voorb...
Voor woorden als 'sommige, andere, enkele, vele' geldt ongeveer dezelfde regel als voor 'alle'. Je schrijft deze woorden zonder n als ze zelfstandig gebruikt worden en niet op personen slaan: Ik vind van planten leuk dat sommige met de zon meedraaien.
Combinaties met zulk of zulke zijn standaardtaal in het hele taalgebied. Zo'n + een niet-telbaar zelfstandig naamwoord is standaardtaal in België.
Aanwijzend voornaamwoord
Zodanig en dusdanig zijn formele vormen van zo'n en zulke. Beide betekenen zoiets als 'in zulke mate' of 'op zo'n manier'. Ze hadden zodanige fouten gemaakt, dat het project moest worden afgelast.
Me is geen bezittelijk voornaamwoord
Voorbeelden: me broer, me fiets, me taalfout. Dat moet zijn: mijn broer, mijn fiets, mijn taalfout. Tip: vervang me door mij.
Het woordje 'me' gebruik je als persoonlijk voornaamwoord dat verwijst naar jezelf. Het gaat dan niet om bezit. Ook bij wederkerende werkwoorden komt me voor. Voorbeelden van wederkerende werkwoorden zijn: zich herinneren, zich schamen, zich haasten, zich verslapen, etc.
dergelijk, dermate, dusdanig, zulk, zulkdanig. dergelijk (vnw) : zodanig, zulk.
Bijwoorden zijn woorden die een werkwoord, een ander bijwoord, een bijvoeglijk naamwoord, een hele zin of soms een zelfstandig naamwoord nader bepalen. Dat wil zeggen: ze geven daar meer informatie over. Er bestaan onder meer: bijwoorden van graad: heel, zeer, nogal, enigszins, hartstikke.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
De officiële regel voor de tussen-n is: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel zielenpoot (ziel heeft alleen het meervoud zielen).
Koppelteken = Een koppelteken is een leesteken dat onderdelen van samenstellingen of samenkoppelingen met elkaar verbindt. Het heeft de vorm van het kortste liggende streepje en komt daarmee uiterlijk overeen met het afbreekstreepje en het...
De correcte spelling is pannenkoek, met tussen-n.
Juist is: 'Het zij zo. ' Dit betekent: 'het is niet anders', 'we moeten het ermee doen', 'er is niets wat we kunnen doen om het te veranderen'. Zij is hier een vorm van het werkwoord zijn, een zogeheten aanvoegende wijs. De aanvoegende wijs drukt in 'Het zij zo' een gevoel van berusting uit.
Zo juist is de bevestiging dat iets klopt ('op deze wijze correct'): (2) Deze som heb je zo juist opgeschreven; de vorige versie was nog fout. Zomaar is een bijwoord dat aangeeft dat ergens geen reden voor is: (3) Hij begon zomaar in het wilde weg te schieten!
De correcte spelling is zo nodig, in twee woorden.
Zolang wordt aan elkaar geschreven als bijwoord in de betekenis 'ondertussen', en als voegwoord in de betekenis 'gedurende de tijd dat'. In zolang ligt de klemtoon op lang. Ga jij maar even eieren kopen; ik zal zolang wel in de auto wachten.
`Uw bestelling is zonet binnengekomen. ` 1) Daareven 2) Daarjuist 3) Daarnet 4) Daarstraks 5) Een ogenblik geleden 6) Juist 7) Juist niet!