Het is heel goed mogelijk om kunstgras tapijt te leggen op een ondergrond van tegels. Kunstgras is namelijk flexibel en vormt zich naar de ondergrond. U tovert met kunstgras op terras, kunstgras op een balkon of kunstgras in een tuin uw huis om tot een groene oase.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Al met al kunnen we stellen dat kunstgras een uitstekend alternatief is voor rubberen tegels, terwijl dit andersom niet altijd het geval is. Met ons kunstgrastapijt zorg je snel en eenvoudig voor kunstgras in de tuin, kunstgras op het balkon of kunstgras op het terras.
Je kunt kunstgras op tegels leggen, maar er is wel enige bevestiging nodig. Het is niet de bedoeling dat het kunstgras onder je voeten vandaan glijdt. Het is dus nodig om het kunstgras op de tegels vast te maken. Hiervoor is speciale tape beschikbaar, waarmee je kunstgras op tegels kunt plakken.
Tegels als ondergrond voor kunstgras
Het is heel goed mogelijk om kunstgras tapijt te leggen op een ondergrond van tegels. Kunstgras is namelijk flexibel en vormt zich naar de ondergrond. U tovert met kunstgras op terras, kunstgras op een balkon of kunstgras in een tuin uw huis om tot een groene oase.
Wateroverlast. Er wordt vaak gedacht dat kunstgras voor wateroverlast kan zorgen; dit is niet terecht. Uiteraard is het afhankelijk van het soort kunstgras, maar in principe laat de mat voldoende water door. Wanneer de ondergrond niet goed is, kunnen er wel plassen ontstaan op de grasmat.
Kunstgras is duurder in aanschaf en ook duurder om aan te leggen. Anderzijds heb je er jarenlang zorgeloos plezier van en hoef je nauwelijks onderhoud te voeren aan het kunstgras. Je verdient dus wel weer tijd en inzet als je voor kunstgras kiest.
Kunstgras is een investering voor de toekomst. U verwacht het misschien niet, maar kunstgras is uiteindelijk goedkoper dan natuurgras. Dit heeft alles te maken met de lange levensduur én u bespaart tevens op onderhoudskosten.
De meest voorkomende manier van het vastzetten van kunstgras is met behulp van kunstgrashaken. Kunstgrashaken plaats je langs de randen van het kunstgras de grond in. Dit doe je nadat het kunstgras op de juiste plek ligt. Onze experts adviseren om een kunstgrashaak om de 100 centimeter in de grond te plaatsen.
Kunstgras is in principe onderhoudsvrij, maar om de levensduur van het kunstgras te verlengen is het raadzaam periodiek wat onderhoud te plegen. Hierdoor blijft het aanzicht het mooiste en kan er lange tijd genoten worden van een mooie tuin en kunstgras.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Nee, onkruid groeit in principe niet in of op het kunstgras. Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek/stabilisatiedoek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De mogelijkheid bestaat dat zaden die in het gras waaien ontkiemen.
Voordat je kunstgras legt, moet eerst de grond goed worden voorbereid. Dit doe je door het oude gras, bloemen en/of planten tot 10 cm diep uit te graven. Breng vervolgens een laag zand van 5 tot 6 cm dik aan. Zorg dat de oppervlakte egaal en waterpas is.
Voor dit oppervlak zal ongeveer een dag (8 uur) nodig zijn voor de complete aanleg, dus inclusief het grondwerk. De duur is natuurlijk wel afhankelijk van meerdere factoren. Vele handen maken licht werk.
Hoe warm wordt kunstgras in de zomer? De temperatuur van kunstgras kan in de volle zon oplopen tot ruim 40 graden. En dat voelt wel heet aan maar u verbrandt uw voeten niet. Even besproeien met koud water doet wonderen.
Kale of droge vorst is voor kunstgras geen enkel probleem en bespelen onder die omstandigheden dus ook niet. Het is zelfs zo dat kale vorst een uitdrogende werking heeft. Misschien is een bevroren kunstgrasveld iets harder maar in ieder geval vele malen vlakker dan een natuurlijk speel- of trainingsveld.
Hoogte van kunstgras: 20 tot en met 25 millimeter
In de regel geldt dat het kunstgras realistischer oogt naar mate het hoger wordt. Wel zijn vuiltjes, zoals losse bladeren, weer lastiger te verwijderen van hoog kunstgras.
Het beste resultaat zal je bereiken door een stabiele, egale en voldoende waterdoorlatende ondergrond kunstgras aan te leggen. Afhankelijk van de bodemcondities is een stabiele laag van 5 tot 20 cm meestal voldoende als kunstgras ondergrond.
Met kunstgras heb je dat probleem niet! Ervanuit gaande dat je ook een waterdoorlatende ondergrond hebt, zullen er geen modderige plassen op je kunstgrasveld ontstaan. Bovendien wordt kunstgras als het nat is ook niet zo glad en glibberig als echt gras, en dat voorkomt een hoop ongelukken.