Spanje kent geen 100% hypotheken. Voor ingezetenen geldt een plafond van 80%, terwijl een niet-resident (Nederlander) een hypotheek van maximaal 70% kan krijgen. Deze topfinanciering wordt altijd berekend over de laagste waarde van de woning. Dit is of de aankoopsom of de taxatiewaarde.
In Spanje is het prijspeil – zeker ten opzichte van het noorden van Europa – nog steeds heel prettig. Je koopt hier nog steeds heel veel meer huis voor je geld en dat op een plek waar de zon heel vaak schijnt!
Een Nederlandse hypotheek voor een huis in Spanje is zeker mogelijk! In bepaalde situaties is het mogelijk om een financiering te krijgen voor bijvoorbeeld een woning of vakantiehuis in Spanje. Er zijn bepaalde factoren die dit mogelijk maken maar is per situatie verschillend.
De BTW of IVA in het Spaans bedraagt 10%. De AJD, een belasting bij aankoop van onroerend goed, is 0,5 – 1,5%. Kosten voor kadastrale registratie, variërend van 0,1 – 2%. De notariskosten, ook variërend van 0,1 – 2%.
Spanje is lid van de Europese Unie (EU). Er geldt - net als in andere EU-landen - een verplichting dat spaargeld gegarandeerd is tot € 100.000 per persoon, per bank.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
De kosten voor het afsluiten van een hypotheek liggen in Spanje hoger dan in Nederland. De totale hypotheek afsluitkosten liggen rond de 3,5% van het hypotheekbedrag. Deze kosten bestaan uit; afsluitprovisie, belasting op de hypotheek, notaris- en registratiekosten en taxatiekosten.
Dit klinkt waarschijnlijk veel Nederlanders en Belgen die in Spanje zijn gaan wonen wel bekend in de oren en feit is dat praktisch alle woningen in Spanje voorzien zijn van “persianas”, “porticones” of “contraventanas” die deels als functie hebben om voor meer intimiteit te zorgen en deels dienen voor de veiligheid ...
Om bij het begin te beginnen, wonen in Spanje is goedkoper dan in Nederland. Ligt er natuurlijk wel heel erg aan waar je woont en wat je uitgavenpatroon is. Dingen zoals bioscopen, uit eten en een kop koffie zijn goedkoper dan bij ons. Maar als je tijdelijk gaat wonen in Spanje heb je ook een woning nodig.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud.
Hoewel u een woning in Spanje kunt kopen zonder inwoner te worden of een lokale Spaanse bankrekening te openen, heeft u een NIE nodig. Uw NIE is verplicht om transacties in Spanje uit te voeren - vooral onroerend goed aankopen, aangezien uw NIE op uw eigendomsbewijs zal verschijnen.
In de voorgaande kwartalen was deze stijging 6,6% (1e kwartaal 2022) en 6,3% (4e kwartaal 2021). De gemiddelde prijs van een huis in Spanje neemt daarmee harder toe, in vergelijking met de voorgaande kwartalen. Wat kost een huis in Spanje nu? De gemiddelde huizenprijs in Spanje bedraagt nu 1.685 euro per m2.
Wat is de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag in Spanje? De gemiddelde doorlooptijd van een hypotheek in Spanje is 4-6 weken.
In minder bekende landelijke streken als Castilië-La Mancha, Castilië en Leon en de wijnstreek La Rioja, vind je gemakkelijk een goedkope boerderij in het idyllische Spaanse landschap. Een aantal van de goedkoopste huizen die in Spanje te koop staan vind je in de dorpen en steden van deze streken in het binnenland.
Nederlanders en Belgen
1.506 woningen werden door Nederlandse residenten in Spanje gekocht en 3.145 woningen door Nederlandse niet-residenten. Daarbij gaven Nederlanders gemiddeld 2.298 euro/m2 uit in het tweede en 2.100 euro/m2 in het eerste halfjaar van 2021.
Uw AOW wordt opgebouwd in de jaren die u in Nederland woont tussen uw 15e en uw 67e. Voor ieder jaar in Nederland bouwt u 2% van uw AOW op, zodat u op uw 67ste 100% AOW krijgt. Gaat u na uw 67e emigreren naar Spanje, dan ontvangt u daar gewoon 100% van uw AOW. Hierover betaalt u in Spanje belasting.
Bij het kopen van een huis in Spanje, is het mogelijk om als niet-resident maximaal 70% van de verkoopprijs (of taxatiewaarde, die vaak lager ligt) te financieren. De overige 30% van de verkoopprijs zul je zelf moeten kunnen inbrengen. Daarnaast zijn er nog de kosten koper, dit is gemiddeld 15% van de verkoopprijs.
U kunt resident worden in Spanje als u aan kunt tonen dat u langer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft. U dient zich in Nederland uit te schrijven en zult in principe in Spanje belasting betalen.U wordt fiscaal ingezetene in Spanje.
Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n 1.500 tot 2.000 euro per maand uit. Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje circa 30% goedkoper dan in Nederland, dan betekent dit dat je tussen de 450 en 600 euro goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland.
De enige 100% online bank is de N26 Bank. Deze Spaanse bankrekening is geheel gratis! Ook de bankkaart, inclusief kredtietkaart is geheel kosteloos. Het enige wat u nodig heeft, is een app voor op uw smartphone om uw transacties te doen.
Op 21 september 2022 heeft de Spaanse autonome regio Andalusia de vermogensbelasting in feite afgeschaft.
De maximale hypotheek die je kunt krijgen voor een 2e huis in Spanje is maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde. Hierbij geldt dat de laagste van de twee telt. De rest van de aankoopprijs moet je zelf financieren, van jouw eigen spaargeld of een via een hypotheekverhoging in Nederland.