De basis van ieder paardenrantsoen is voldoende ruwvoer van goede kwaliteit. Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer.
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen. Wendt je paard zijn hoofd af, gooit hij het geïrriteerd in de nek of legt hij zijn oren plat?
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Het is tijd om in je kracht te gaan staan. Want dat is waar paard symbool voor staat, de kracht van het leven zelf. Zelfverwezenlijking. Hij komt je energie brengen, om uit een bestaande situatie te breken, nieuwe hordes te nemen, je vrijheid tegemoet te treden.
Het orenspel. Aan de stand van de oren kun je zien in wat voor stemming het paard is. Heeft het paard zijn oren naar voren, dan is hij meestal in een goede bui en oplettend. Worden de oren iets naar achter gespitst, dan hoort het paard een geluid achter zich.
Ze 'knuffelen' elkaar graag in de nek, op de schoft en langs de rug. Daar sturen de lichaamseigen sensoren de positieve gevoelens rechtstreeks naar de hersenen van het paard. Het aanraken van dit gebied, vooral bij de schoft, kalmeert. De hartslag daalt zelfs aantoonbaar.
Het dier merkt hier niets meer van. Bij paarden is het belangrijk of ze nog overeind kunnen komen. Daar gaat het vaak mis, dan kunnen ze 'vast' komen te liggen in de stal of ze blijven liggen in de wei en lukt het ze niet om tot stand te komen.
Het paard is trouw en dienstbaar en stelde de mens in staat op verkenning uit te gaan en zich te bevrijden van de beperkingen van zijn gemeenschap. Mensen konden ineens grotere afstanden afleggen en contacten leggen met andere volkeren en culturen.
Dit gebeurt op een golflengte waar paarden zich bijzonder goed op kunnen afstemmen. Zo weten ze dus precies hoe jij wat je emotionele gesteldheid is: angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief, verdrietig.
Naar voren = blij, geïnteresseerd. Zijwaarts afhangend = ontspannen, soezen in de zon, als de oren zijwaarts afhangen en tijdens een rit ritmisch meedeinen dan is je paard superontspannen! Naar achteren = geeft aan waar het paard zijn aandacht op richt, nl op iets achter zich (bijvoorbeeld naar de ruiter).
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.
van de Paardenkliniek aan de Universiteit Utrecht kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Een paard heeft, net als wij, gedachten, gevoelens en emoties. Bepaalde zaken zijn soortgebonden maar verder heeft ieder mens én ieder ander dier een eigen karakter. Als wij ons wat beter verdiepen in de gevoelens, gedachten en emoties van paarden wordt het ook makkelijker het gedrag van paarden te begrijpen.
Het paard is een prooidier
Paarden laten van nature niet snel zien dat ze pijn hebben. Dit komt omdat het paard van oorsprong een prooidier is. Hierdoor zal het paard zich ook nooit aanstellen, dat is immers gevaarlijk en absoluut geen zinnig gedrag voor een prooidier in de natuur.
Wetenschappers deden recent onderzoek naar jaloezie bij honden en suggereren dat paarden, vogels en katten ook last kunnen hebben van jaloezie. Christine Harris en Caroline Prouvost, onderzoekers aan de Universiteit van Californië,… Zeker weten! Als ik een ander paard aandacht geeft jaagt hij deze weg.
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te 'vertalen'. Helaas houdt het daar dan ook wel met op: echt communiceren lijkt onmogelijk.
Het Paard is levendig, krachtig, beweeglijk en schrander. Zijn bewegingen zijn bevallig en statig. Als hij goed wordt behandeld, is hij vreedzaam en goedaardig. Hij verdedigt zich met bijten en stampen en heeft een groot uithoudingsvermogen.
Paarden kunnen verdrietig zijn, bijvoorbeeld als ze op een plaats staan zonder soortgenoot. Moest het paard vrij kunnen bewegen, zou het zelf een plek zoeken waar het zich gelukkiger voelt.
Een verdienste blijft vaak onbeloond. Denken moet je aan een paard overlaten, dat heeft een groter hoofd. Niet te veel denken maar doen.
Waarom rusten paarden staand uit? In het wild moeten paarden altijd alert zijn op roofdieren. Als ze dan gaan liggen om te slapen, komen ze nooit op tijd weg als er een roofdier aan komt gesprint. Daarom hebben paarden een mechanisme dat zorgt dat ze ook staand kunnen rusten.
Maar waarom hinniken paarden eigenlijk? De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Van de 360 graden die er mogelijk zijn, is het zicht van een paard 340 tot 350 graden. Ter vergelijking, een mens met naar voren gerichte ogen ziet gemiddeld 140 graden. Het gezichtsveld van een paard gaat van het einde van zijn neus helemaal rond met een rechte lijn naar zijn heup.
Het is voor het welzijn van paarden dus belangrijk dat ze met andere paarden om zich heen leven en niet geïsoleerd staan. Het is voor paarden stressvol om langdurig alleen te staan en dit kan leiden tot gedragsproblemen. Ze voelen zich onveilig en ongelukkig.
De paardenlach De meeste mensen denken dat een paard lacht, als hij/zij zijn bovenlip krult en zijn tanden ontbloot; het lijkt op een brede grijns. Eigenlijk lachen paarden niet, het is een reactie die te maken heeft met de geuren. Het paard registreert alleen de geuren die via de lucht naar zijn klieren stromen.