De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
De meeste kamerscheidende wanden worden gemaakt van gipsplaat. En dat is niet gek, want met een gipsplaat bouw je in een handomdraai een wand op. De kern van een gipsplaat bestaat uit gips, voorzien van een laag karton aan weerszijde, voor de nodige stevigheid bij verwerking.
Boor nooit zomaar een gat in de muur.Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Een muur kan onder andere gemaakt zijn van leem, hout, natuursteen, baksteen, gips, metaal, glas en/of beton.
Hoor je geen echo van je klop en klinkt de muur massief? Dan is je muur van beton, gasbeton of baksteen.
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
Sterke zuren zoals zoutzuur, salpeterzuur en zwavelzuur zijn destructief. Maar ook zwakke zuren, zoals melkzuur (voorkomend in bijvoorbeeld melkfabrieken), kunnen destructief zijn.
Hoe herkent u een draagmuur? Een draagmuur herkent u door op de muur kloppen of met een endoscoop erachter kijken om te onderzoeken of een binnenmuur hol is. Wanneer de muur hol klinkt, en het is geen voorzetwand tegen een draagmuur, dan is dit vaak geen dragende muur.
Als de wand van steen (natuursteen, metselwerk) of beton is, wordt zij muur genoemd. In het interieur geeft men echter ook de behangen, bespannen of betimmerde muur de naam wand. Een wand of muur die voor beklimmen bestemd is, heet altijd wand (klimwand).
Dit betekent dus dat een gemene muur een muur is die op de grens staat tussen twee eigendommen en de twee eigendommen scheidt. Deze muur is dan ook eigendom van beide eigenaars. Ze zijn dus niet enkel eigenaar van het stuk muur dat zich aan zijn eigen zijde bevindt, maar ze zijn samen eigenaar van de hele muur.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Een gemene muur is die muur die op de grens staat tussen 2 eigendommen en aan de beide eigenaars toebehoort in medeëigendom. De gemene muur is een vorm van medeëigendom. Dit betekent dat de beide eigenaars niet eigenaar zijn elk die helft die zich aan hun zijde bevind, maar samen eigenaar zijn van de ganse muur.
Afwerking buitenmuur
De meest voorkomende gevelbekleding is de traditionele baksteen, maar ook pleister scoort goed. Andere alternatieven zijn leien, gevelplaten, steenstrips, houten gevelbekleding of zelfs bekleding uit natuursteen, glas en betonglas.
De spouwmuur is een muur aan de buitenzijde van woningen die uit twee delen bestaat. De binnenmuur wordt gescheiden van de buitenmuur door een lege ruimte. Deze lege ruimte noemen we de spouw.
Een lelijke of beschadigde muur kun je natuurlijk glad laten stuken, maar je kunt hem ook betimmeren met kraaldelen, steiger- of sloophout of er een houten lambrisering tegenaan zetten. Geeft meteen een upgrade aan je huis.
Over de muur is de derde single van de Nederlandse muziekgroep Klein Orkest die in de Nederlandse Top 40, Nationale Hitparade en de TROS Top 50 belandde.
Dikte van de muur of de muur volgen
Een goede graadmeter voor het bepalen of een muur dragend is, is de dikte. Bij een stenen huis kun je erop rekenen dat muren dikker dan 10 centimeter dragend zijn, waar muren met een dikte van minder dan 10 centimeter niet dragend zijn.
Je kunt een draagmuur op tekening herkennen door de arcering van de muur te vergelijken met de arceringen in de legenda van de tekening. In de legenda staan namelijk de verschillende type muren beschreven.
Indicaties voor een draagmuur:
De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur. De muur is dikker dan de andere muren in huis. De muur is een buitengevel.
Draagmuren zijn vrijwel altijd van steen gemaakt, waar simpele tussenmuren vaak van een houten frame met gipsplaten of een andere vorm van bedekking worden gemaakt.
Weerstand tegen trekkrachten
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een korrelige structuur heeft. De korrels (doorgaans grind en zand) worden bijeengehouden door cement - de 'lijm' in het materiaal.
Hoe herken je betonrot? Betonrot herken je dus heel gemakkelijk aan de zichtbare roestige ijzers én aan de roodbruine, donkere vlekken op bijvoorbeeld een balkon. Dikwijls zie je ook dat het metaal al voor een deel verdwenen is. Rond de ijzers zie je flinke roestplekken.
Beton kan namelijk niet rotten, zoals bijvoorbeeld hout dat wel kan. Het is de wapening in het beton die corrodeert (= roest), daarbij in volume toeneemt en de dekking op de wapening, dat wil zeggen de buitenste laag van het beton, wegdrukt. Betonschade is dus het gevolg van roestende wapening en niet de oorzaak ervan.