Is je peuter aan het einde van de dag erg moe? Leg hem of haar dan wat eerder in bed. Een oververmoeide peuter is alleen maar lastiger om naar bed te brengen. Goed om te weten: eerder en niet oververmoeid naar bed zorgt vaak voor rustigere én langere nachten.
Je kind is oververmoeid
Kinderen werken op adrenaline en hebben wat hulp nodig om genoeg te ontspannen zodat hun toesten kan veranderen in slaperigheid. Eerder naar bed brengen kan de oplossing zijn, voorafgegaan door een rustige, langere bedtijd-routine.
Als kinderen oververmoeid zijn, kan het lijken alsof ze een chronische ziekte zoals Pfeiffer, kinderreuma of kanker hebben. Ze hebben vaak dezelfde klachten en een lage pijngrens. Veel kinderen zijn doodmoe en 's ochtends bijna niet wakker te krijgen aan het eind van het schooljaar.
Zorg voor een vast bedritueel. Houd elke dag dezelfde volgorde aan (bijvoorbeeld douchen/bad, tandenpoetsen, plassen, naar bed) en lees in het eigen bed een verhaal voor of zing samen wat liedjes. Zo maak je het vanzelfsprekend dat je kind in het eigen bed slaapt.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Hoe lang duurt de slaapregressie van 2 jaar? Hoe lang de slaapregressie van twee jaar duurt verschilt per kindje. Deze slaapregressie kan ongeveer 2 tot 6 weken duren. Met voldoende slaap, een consistente bedtijdroutine, zelfstandig in slaap vallen en voeding kan je je kind door de slaapregressie heen helpen.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen.
Vroeger dacht men dat alleen rust voldoende was om te herstellen. Tegenwoordig weten we dat een actieve aanpak nodig is. Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw overspannen raakt. Het herstel verloopt in drie fasen en duurt gemiddeld 11 weken.
Als je baby 's nachts wakker wordt en huilt kun je hem of haar proberen te kalmeren door middel van fysiek contact en door goed te kijken naar wat je kleintje nodig heeft. De meeste kinderen vallen dan uit zichzelf weer in slaap. Na een tijdje zul je de verschillende huiltjes en geluidjes steeds beter gaan herkennen.
Vermoeidheid betekent, parallel hieraan volgens dit naslagwerk 'het moe zijn, het zich moe voelen', en moeheid 'het moe zijn' of 'gevoel van vermoeidheid'.
Klachten van stress en burn-out bij kinderen en pubers
Bij ernstige en langdurige stress bij kinderen kan het lichaam van het kind rare dingen gaan doen, zoals spiertrekkingen, uitval van benen of armen, huiduitslag, darmproblemen en flauwvallen (zie ook functionele problemen/SOLK/conversieproblematiek).
Kinderen die ongezonde stress ervaren, ontwikkelen vaak negatieve gedachten. Deze negatieve gedachten richten zich op anderen, maar zijn vaak ook gericht op zichzelf en op de eigen (verminderde) kwaliteiten. Tegelijkertijd kan er een veranderingen in het gedrag ontstaan. Prikkelbaarheid kan snel leiden tot conflicten.
Spreek met jezelf en je partner af hoelang jullie de peuter laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 15 minuten. Blijft jouw kind huilen, loop dan terug naar de kamer en probeer je kind op een neutrale manier rustig te krijgen.
Een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die altijd prima goed heeft geslapen 's nachts plotseling wakker wordt en/of opeens moeilijk tot rust kan komen en/of dutjes overdag opeens weigert of overslaat.
Het is misschien een inkoppertje, maar fysieke beweging is toch echt de beste manier om je kind op een goede manier moe te maken. Zoals klinisch slaaptherapeut Lynelle Schneeberg zegt tegen Fatherly: “Activatie van de grove motoriek, of dat nou buiten- of binnenspelen is, zorgt ervoor dat je kind dieper slaapt.
Oververmoeidheid kan zowel lichamelijke als geestelijke klachten veroorzaken. Moeheid is een normaal verschijnsel, iedereen is wel eens moe. Meestal voel je je na een nacht goed slapen alweer een stuk beter. Als de vermoeidheidsklachten langere tijd aanwezig zijn en ook erger worden, is er sprake van oververmoeidheid.
Prikkelbaarheid, sneller geïrriteerd raken. Lusteloosheid, nergens zin in hebben. Emotioneler zijn: sneller huilen om dingen of sneller in paniek raken. Futloos zijn, weinig energie hebben om iets te doen.
Een slaapcyclus van een dreumes duurt 50 minuten. Idealiter bestaat een dutje dus uit 50 minuten of een veelvoud daarvan. Bij een powernap slaapt je kindje dus wel even, maar is er geen herstel en dat betekent dat je daarna de wakkertijd wil gaan inkorten en goed wil letten op de slaapsignalen.
Bij bedtijd geldt ongeveer 4,5-5 uur nadat het middagslaapje is afgelopen. Tijdens deze overgang moet je de bedtijd met minstens een half uur (dat je gewend was) vervroegen, vaak zie ik bij 1 slaapje een bedtijd in de avond tussen 18.30-19.30. Doe dit NIET totdat je kind nog niet regelmatig de hele nacht doorslaapt.
Slaapregressie komt over het algemeen voor tijdens de mentale sprongetjes die je kindje maakt en tijdens mijlpalen in zijn leven. Dat zijn rond deze leeftijden: 4 maanden: le baby leert rond deze tijd omrollen. 7-8 maanden: je baby leert rond deze leeftijd te zitten en begint met kruipen.
Peuters willen om veel verschillende redenen niet gaan slapen 's avonds. Misschien wil je peuter niet gaan slapen omdat het nog zo gezellig is, omdat hij nog geen afscheid wil nemen van de dag, omdat er een monster onder zijn bed zit, of omdat hij bang is voor nachtmerries. Veel peuters maken zo'n fase door.
Middagslaapje peuter: nieuw slaapritme
Doe dit net zolang totdat je op een vast ritme zit van bijvoorbeeld 12.30 – 15.00 uur of 13.00 – 15.30 uur. Leg je kind liever niet te vroeg in bed (bijvoorbeeld 11.00 uur) als hij nog meer één slaapje doet, dan is hij namelijk begin van de middag al wakker.
Zijn slaapproblemen bij peuters 'normaal'? Bijna alle kinderen maken fases door waarin ze minder goed slapen. Ze hebben last van nachtmerries, worden 'zomaar' wakker 's nachts of willen 's avonds niet gaan slapen. Dat is heel normaal en meestal niets om je zorgen over te maken.