Sucralose. Sucralose heeft een suikerachtige smaak, is goed oplosbaar in water en kan lang worden bewaard. Het is bestand tegen verhitting en dus geschikt om mee te bakken. In combinatie met andere zoetstoffen doet het de zoetkracht exponentieel toenemen (synergetisch effect), waardoor er minder van nodig is.
Erythritol is gemiddeld 30% minder zoet dan normale suiker. Als u gaat bakken kunt u de volgende richtlijn aanhouden. 100 gram Sukrin staat gelijk aan 70 gram suiker.
Het heeft het e-nummer E968 en is niet schadelijk voor de gezondheid. Deze natuurlijke zoetstof is bovendien veilig verklaard door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Erythritol kan veilig worden gebruikt in voedingswaren.
Erythritol wordt gemaakt uit de vergisting van groente en fruit. Erythritol heeft 70% van de zoetkracht van suiker. Erythritol heeft geen nasmaak en voelt in je mond net als suiker. Wel kan deze zoetstof bij verwarming zorgen voor een koud of fris mondgevoel omdat het op je tong snel uit elkaar valt.
Stevia heeft alleen maar pro's tegenover suiker.Het enige is dat stevia zoveel zoeter is. Omdat erythritol juist minder zoet is dan suiker wordt het aan stevia toegevoegd. Hierdoor zijn producten zoals Stevia suiker van Greensweet, verkrijgbaar in onze webshop, niet honderden keren zoeter dan suiker.
Er is inmiddels een ADH vastgesteld (ze bedoelen eigenlijk niet 'aanbevolen' maar 'maximale' veilige dagelijkse hoeveelheid) van 0,65 gram erythritol per kg lichaamsgewicht.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Als je op zoek bent naar gezonde suikervervangers zonder calorieën komt je al snel uit bij stevia. Stevia heeft een zoetkracht die bijna 300 keer groter is dan die van normale suiker. Je hebt er dus maar heel weinig van nodig, het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Toch zijn ze niet even zoet als suiker. Zo haalt erythritol slechts 70% van de zoetkracht van suiker. Erythritol is bovendien vrij uniek tegenover andere suikeralcoholen: Zo is het de enige suikeralcohol die geen laxatieve bijwerking zou hebben, omdat het voor 90% wordt opgenomen in je bloed.
Poedersuiker is gemalen kristalsuiker. Er is wel wat verschil als je bakt met poedersuiker of met kristalsuiker. Dit is bij taarten en cake vooral merkbaar in het uiterlijk, maar het verschil is niet groot. Voor het beste resultaat kun je het beste fijne kristalsuiker gebruiken.
BioToday Erythritol 300g bestellen? - Ontbijt, broodbeleg en bakproducten — Jumbo Supermarkten.
Erythritol (E968) is een natuurlijke zoetstof die voornamelijk wordt gebruikt als suikervervanger. De zoetstof komt van nature voor in fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kaas, wijn en sojasaus. Erythritol werd in 1848 ontdekt door de Schotse scheikundige John Stenhouse.
Voor de meeste baksels is kristalsuiker of fijne suiker perfect. Bak je cake of brownies en wil je een extra smeuïg resultaat? Kies dan voor basterdsuiker!
Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop. Al deze alternatieve suikers zijn bewerkt.
Welke zoetstoffen mag ik bij een keto dieet? Zoetstoffen met een lage glycaemische index zijn geschikt voor het keto dieet. Natuurlijke zoetstoffen hebben daarbij de voorkeur. Uit bovenstaand overzicht zijn Erythritol, Stevia, Inuline en Monkfruit volledig natuurlijke zoetstoffen en sowieso goed.
Extensieve zoetstoffen
Deze zoetstoffen beïnvloeden niet of nauwelijks de bloedsuiker en zitten vaak in 'suikervrije' producten met de claim 'geschikt voor mensen met diabetes'. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn isomalt, lactitol, mannitol, sorbitol, xylitol en maltitol.
Erythritol vinden we terug in snoepgoed, kauwgom, koolzuurhoudende frisdranken, jam, koekjes en desserts.
Sukrin staat er om bekend dat zij erythritol precies op de juiste en meest zuivere manier verwerken. Dit in tegenstelling tot enkele andere (bijvoorbeeld Chinese) merken, waarbij dit niet het geval is. Dit is de basis. De mate van zoetheid bij deze alternatieve suikervervanger is ongeveer 70% ten opzichte van suiker.
Overgewicht en diabetes
In 5 RCT's bij volwassenen (n=229) was er geen significant verschil in gewichtsverlies tussen het gebruik van zoetstoffen vergeleken met suiker of placebo. De soort zoetstof (aspartaam, stevia of een combinatie van zoetstoffen) maakte geen verschil.
De GI geeft weer in welke mate een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel verhoogt. Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 0 kJ /0 kcal, vet 0 g, koolhydraten 99,8 g, waarvan suikers 0 g, waarvan polyolen 99,8 g, eiwitten 0 g, Zout 0.05 g. Net als stevia is erythritol een zoetstof die toegestaan is bij Grip op Koolhydraten.
Xylitol is ook een suikeralcohol. Het wordt op dezelfde manier geproduceerd als erythritol, maar het heeft een heel andere chemische samenstelling dan erythritol. In tegenstelling tot stevia heeft het niet de bittere nasmaak.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.