Het leidingwater in België is zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Toch vinden veel Nederlanders het drinkwater thuis lekkerder, dat komt door de lichte chloorsmaak wat heeft water kan hebben in België. Er zijn restaurants waar je gratis kraanwater kunt krijgen in plaats van de dure fles mineraalwater.
Gratis kraanwater: niet verplicht
Momenteel is er geen enkele wet of richtlijn die u als horeca-uitbater verplicht om gratis kraanwater aan te bieden. Doet u dat wel, dan is dit uit welwillendheid om uw klanten een extra service aan te bieden.
Antwerpenaren hebben maar weinig vertrouwen in kraantjeswater. Nochtans is water uit de kraan minstens even veilig en gezond als flessenwater.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Het water dat bij u uit de kraan komt, voldoet aan alle drinkwaternormen die door de drie Gewesten en de federale staat worden opgelegd. Deze zijn strenger dan de normen die de Europese Unie voorschrijft. In het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest is leidingwater uitstekend drinkwater.
Kraanwater in België is veilig te drinken.
In België wordt drinkwater uit twee bronnen geput. Enerzijds oppervlaktewater dat uit rivieren, bronnen en meren komt.Anderzijds grondwater dat in de ondergrond zit. Als we het hebben over oppervlaktewater, is het leeuwendeel in Vlaanderen afkomstig uit het Albertkanaal, dat op zijn beurt water onttrekt uit de Maas.
Nog niet eerder werd kraanwater uit zoveel Europese landen tegelijk geproefd. Het kraanwater werd onder andere beoordeeld op smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk. De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
In veel vakantielanden, waaronder ook België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, is de waterzuivering gewoon op orde en kan je volgens Vitens gewoon veilig water uit de kraan drinken en je tanden ermee poetsen.
In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
Het mineraalwater dat in België wordt verkocht bevat tussen 0,1 en 5 mg fluoride/L.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit.Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden zijn wettelijk gezien niet verplicht om kraanwater te leveren als dat wordt besteld. Indien een horecaondernemer - bijvoorbeeld uit commerciële overwegingen - weigert 'kraan- of leidingwater' te leveren, dan mag dat wettelijk gezien.
Leidingwater is het meest gecontroleerde voedingsproduct in Wallonië. Elk jaar voert ons laboratorium ongeveer 25.000 analyses uit. De kwaliteitsnormen zijn zeer streng en het besmettingsrisico ligt ver onder de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit alles maakt het water 100% drinkbaar, veilig en vers.
In Nederland ben je als horeca-ondernemer niet verplicht kraanwater te schenken als een gast daarom vraagt.
Video: Week van het water: Waar in onze provincie vind je het beste kraanwater? Het grondwater in Bunnik, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug behoort tot het schoonste grondwater van heel Nederland. In de waterzuiveringsinstallatie in Bunnik is het proces dan ook makkelijk om van dit water drinkwater te maken.
Op de Europese ranglijst die weergeeft hoe goed landen hun waterkwaliteit op orde hebben, staat Nederland helemaal onderaan. Vrijwel geen enkel water krijgt hier het predicaat 'goed' volgens de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water.
De drinkwaterkwaliteit in Nederland is dik in orde. In weinig landen zijn de normen en de controles zo streng als in Nederland. Kraanwater moet aan honderden eisen voldoen en het is daarmee bijvoorbeeld meer gecontroleerd dan voedingsmiddelen in Nederland.
In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Mineraalwater en alkalisch water zijn misschien wel de gezondste soorten water. Ze voorzien je lichaam van essentiële voedingsstoffen. Hoe dan ook is het gewoon belangrijk dat je voldoende drinkt, idealiter veilig en niet-verontreinigd water.
Het gemiddeld 'zachtste' water komt uit de kraan in Zuid-Holland (4,98 dH°) en Flevoland (6,25 dH°). Beide provincies liggen ruim onder het landelijk gemiddelde.
Conclusie. Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Op 12 december 1853 kwam er voor het eerst duinwater uit de kraan bij de Haarlemmerpoort in Amsterdam. Via een kilometerslange waterleiding vanuit Vogelenzang werd hier de eerste emmer water verkocht voor 1 cent.
In Nederland komt water uit de kraan dat zo schoon is dat u het zonder zorgen kunt drinken. Het RIVM werkt samen met drinkwaterbedrijven en de overheid aan gezond en veilig drinkwater voor iedereen. De drinkwaterkwaliteit in Nederland is goed. In Nederland vormen grond- en oppervlaktewater de bron voor drinkwater.