De zwarte bamboe is een relatief snel groeiende bamboe en groeit gemiddeld 40 - 60 cm per jaar. De jonge stengels van de zwarte lakbamboe zijn groen en verkleuren later naar glanzend zwart. Een plek in de zon of halfschaduw stimuleert de verkleuring van de stengels en is dan ook de favoriete plek van deze bamboe.
Madake bamboe (Phyllostachys bambusoides) en Moso bamboe (Phyllostachys edulis) worden momenteel beschouwd als de snelst groeiende bamboesoorten ter wereld.
Gemiddeld groeit bamboe 40 tot 60 cm per jaar.
Vanaf € 53,49. Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Phyllostachys nigra is een dicht bebladerde, wintergroene bamboe. De jonge stengels zijn eerst groen en verkleuren later naar het zwart.
Groei eigenschappen bamboe
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.
Het bemesten van bamboe zorgt ervoor dat de plant krachtig groeit en een sterk wortelgestel krijgt. Pokon Bamboe mest verbetert de bodemstructuur en maakt je plant sterker zodat deze beter bestand is tegen ziektes, plagen en vorst. Ook in de winter ben je dan verzekerd van een gezonde en sterke plant.
Bamboe planten kan eigenlijk het hele jaar, wanneer de vorst maar uit de grond is. Houd in principe aan dat bamboe planten kan vanaf februari tot aan de herfst. De bamboe is winterhard. Zet de bamboe op een plek in de tuin waar de grond niet te vochtig wordt, anders gaan de wortels rotten.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is. De bamboe wordt verzwakt, maar sterft niet per se af.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer. De meest efficiënte manier van behandelen is door de bamboe in het voorjaar volledig met de grond gelijk te snoeien. Vervolgens laat u de scheutjes uitlopen tot ze minstens 5 blaadjes hebben.
Bamboe staat graag in de zon, halfschaduw of schaduw met zijn voetjes in een goed doorlatende grond en het liefst op een plekje uit de wind.
Bij woekerende bamboe zal de benodigde ruimte in de vollegrond verschillen per soort. Houd als leidraad een oppvervlak van teminste 2 vierkante meter per plant. Potten zal een woekerende bamboe uiteindelijk kapotdrukken, een stevige houten (FSC) bak is in sommige gevallen wel mogelijk.
1. Tuinkers: 1 week. Tuinkers is een van de snelste groenten, na een week oogst je al de eerste verse groentjes. Cresso Tuinkers heeft erg weinig aarde nodig, hij kan zelfs groeien op een keukenpapiertje!
Een bamboe als haag aanplanten
Zo heeft de bamboe voldoende groeiruimte om nieuwe scheuten te vormen en verder te groeien. De 'Winter Joy' en de 'Campbell' zijn de allerbeste bamboe planten om een mooie niet woekerende bamboe haag van te maken.
Het geheim van de teelt van zeer dikke stammen? Dat is eenvoudig: alle snoeiresten verhakselen en weer uitstrooien onder de bamboe samen met lavameel en compost.Tijdens de groei overvloedig water geven. In een tuin in Vlaanderen hebben vivax-stammen op deze manier al 12 cm doorsnee bereikt!
De eerste week na het planten kunt u het beste elke dag water geven.Vanaf de tweede week is twee tot drie keer per week genoeg. Houd wel in de gaten dat de grond goed gedraineerd moet zijn. Als er te veel water stil blijft staan in de grond, kunnen de wortels gaan rotten.
Bamboe is duurder dan andere materialen, zoals plastic en hout. Dat komt omdat er meer grondstoffen nodig zijn om er producten van te maken, en omdat het een nieuwer materiaal is, waardoor er nog minder leveranciers zijn.
Bamboe heeft van origine maar een levensduur van minder dan 2 jaar. Het verduurzamen van bamboe na de oogst heeft een erg grote impact op de duurzaamheid en levensduur ervan. De grote hoeveelheid zetmeel die aanwezig is in bamboe maakt het een aantrekkelijke plek voor schimmels, termieten en ander ongedierte.
Bamboe schutting
Bamboe wordt gebruikt voor veel toepassingen, ook voor schuttingschermen. Bamboe moet geïmpregneerd zijn voor een langere levensduur. Die levensduur kun je verlengen door de bamboe te behandelen met een speciale beits. De bamboe schuttingdelen kunnen dan 15 tot 20 jaar meegaan.
Bamboe verbruikt veel water. Geef de plant dan ook regelmatig water zodat de plant een redelijk vochtige grond heeft. Bamboe kan redelijk wat verwaarlozing hebben als het gaat om de hoeveelheid water die de plant krijgt. De plant heeft enige tolerantie tegen droogte en kan een korte tijd een drassige grond aan.
Niks kan bamboe tegenhouden, bamboe groeit zelfs door beton.
Het is daarom verstandig om bij aanplant van bamboe sowieso 50 cm afstand aan te houden en bij hele hoge soorten 2 meter. Dan is de kans ook kleiner dat de halmen over de erf- grens gaan hangen. Neem dan ook voorzorgsmaatregelen om doorschieten van de wortels te voorkomen.
Het planten van bamboe
U graaft op de gewenste plek een plantgat en plant de bamboe hierin. Maak het plantgat ongeveer 2 maal groot als de kluit van de plant. U zorgt ervoor dat op de bovenkant van de kluit ongeveer 5 cm vulaarde komt.
Meest gestelde vragen over winterharde bamboe
Onze bamboesoorten zijn allemaal goed winterhard. De meeste bamboe planten overleven temperaturen tot ruim -20 °C. Bij strenge vorst kan het blad zich tijdelijk oprollen en verkleuren. Niet getreurd, de plant hersteld zich in het voorjaar en loopt weer opnieuw groen uit.
Groei van bamboe
De groeikracht van bamboe is enorm. U plant bv. een Phyllostachys van ruim 1 meter hoogte (uit een pot van 3 of – beter nog – 5 liter afkomstig) op een luwe en warme plek in rijke en goed afwaterende grond. De beste tijd hiervoor is maart/april (maar later mag ook).