Standpunten. Spandoek van de BBB in Gaag (Maasland) (2021) Volgens het Kieskompas van de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 is BBB even rechts als PVV en even conservatief als SGP. BBB stelt de belangen van burgers, plattelandbewoners, de agrarische sector, de visserij, tuinderij en jagers te vertegenwoordigen.
Een stem voor BBB geeft 'food for thought', gebaseerd op een vertrouwen dat boeren én burgers rechtschapen zijn, c.q. deugen en het beste voor en met elkaar over hebben. BBB stimuleert in plaats van straft, geeft vertrouwen in plaats van het opleggen van onwerkbare regels.
De partij behaalde bij Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 7 zetels, dat was er bij verkiezingen 2021 slechts één. De BBB heeft 16 zetels in de Eerste Kamer. De partij zetelt niet in het Europees Parlement.
De BoerBurgerBeweging (BBB) is een Nederlandse politieke partij met een sociaal-conservatieve signatuur.
Kies een verkiezingsuitslag met het filter boven de grafiek: Even geduld alsjeblieft... de cumulatieve frequentieverdeling wordt geladen! Uit de grafiek van de Tweede Kamer verkiezingen van 22 november 2023 valt af te lezen dat de BBB in de helft van de gemeenten 4,92% van de stemmen heeft gekregen.
Caroline van der Plas (BBB) wil het liefst een coalitie vormen met de VVD, Nieuw Sociaal Contract (NSC) en SGP.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 is de PVV met 37 (+20) zetels de grootste partij geworden. GroenLinks/PvdA is met 25 zetels (+8 t.o.v. GroenLinks en de PvdA samen in 2021) de tweede partij, op de voet gevolgd door de VVD met 24 (-10) zetels.
Partijen die niet met de PVV willen praten over een kabinet zijn onder meer GroenLinks-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, Volt, Denk en de SP. Ondanks winst en een tweede plek zijn er veel bedrukte gezichten te zien bij de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA.
Links-rechts
Linkse partijen pleiten over het algemeen voor een gelijkere welvaartsverdeling en een grotere rol van de staat, terwijl rechtse partijen het belang van individuele verantwoordelijkheid en de vrije markt benadrukken.
Nederland. Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en Democraten 66 (D66) zijn centrum-partijen bij uitstek en presenteren zich ook als zodanig. Hierbij dient te worden opgemerkt dat het CDA meer naar rechts helt binnen het politieke spectrum, terwijl D66 duidelijker in het politieke midden geworteld is.
Sociaalliberalisme, progressief liberalisme, links liberalisme, vrijzinnig links of vrijzinnig liberalisme is een substroming binnen het liberalisme die ervan uitgaat dat de overheid een taak kan hebben in de bevordering van de vrijheid van de burgers.
De PVV behaalde in de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 37 zetels, een winst van 20 zetels ten opzichte van hun resultaat in 2021. De PVV werd hiermee voor het eerst in haar bestaan de grootste fractie in de Tweede Kamer. De partij heeft 4 zetels in de Eerste Kamer en 0 zetels in het Europees Parlement.
Na de verkiezingen werd kabinet-Rutte IV gevormd, bestaande uit Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD, 34 zetels) Democraten 66 (D66, 24 zetels), Christen-Democratisch Appèl (CDA, 15 zetels) en ChristenUnie (CU, 5 zetels).
Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 behaalde NSC twintig zetels.
Het Nederlands liberalisme is sinds 1948 georganiseerd in de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Sinds 1959 heeft de VVD bijna constant in de regering gezeteld. In 1966 ontstaat naast de behoudend liberale VVD een tweede, progressief liberale partij Democraten 66 (D66).
De Partij van de Arbeid (afgekort: PvdA, in de volksmond ook P van de A genoemd) is een Nederlandse politieke partij en heeft een sociaaldemocratische signatuur.
Daarnaast onderscheidt de SP zich van linkse partijen als de PvdA en GroenLinks door een eurosceptische houding. De SP is sinds mei 1994 vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 behaalde de SP vijf zetels.
De Partij voor de Vrijheid (afgekort: PVV) is een radicaal-rechtse Nederlandse politieke partij met een nationalistische anti-islamitische signatuur.
Waar komen die nieuwe stemmers vandaan? Een deel van hen is 'honkvast', laat voorlopig onderzoek van Ipsos zien. Van de PVV-kiezers stemde 40 procent in 2021 ook al op die partij. Daarnaast stapte een kleine 15 procent over van de VVD.