Een gastroscopie is een onderzoek waarbij met behulp van een endoscoop, een bestuurbare buigzame slang, de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm worden bekeken. De arts kan zien of er afwijkingen zijn. Ook kan de arts kleine stukjes weefsel, biopten, wegnemen voor onderzoek.
Met een gastroscopie kan een arts vrijwel alle afwijkingen van de slokdarm en maag opsporen. Daarnaast kan de arts sommige dunne darmaandoeningen vaststellen of uitsluiten omdat ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm bekeken kan worden. Een gastroscopie is een inwendig onderzoek.
Het onderzoek is niet pijnlijk. Veel mensen vinden vooral het inbrengen van de gastroscoop vervelend, omdat ze moeten kokhalzen. Sommige mensen krijgen een benauwd gevoel, omdat er een slang in hun keel zit. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de arts en de endoscopieverpleegkundige goed opvolgt.
Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
Met een endoscopie kunnen verschillende organen worden bekeken zoals slokdarm, maag, dikke darm of dunne darm. Per orgaan kan een ander type instrument ('scoop') worden gebruikt. Dit is een dunne, flexibele slang met een kleine camera, waarmee de arts in het lichaam kan kijken.
Het slaapmiddel kan een daling van de bloeddruk en hartslag geven. Als uw bloeddruk daalt, kan het nodig zijn dat u vocht krijgt via het infuusnaaldje. Bij een gastroscopie is (door het roesje) de kans op verslikken groter.
Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.
De eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van irritatie van de keel en pijn achter het borstbeen. Meestal zakt deze pijn een aantal dagen na de behandeling, maar soms kan de pijn één tot twee weken aanhouden. Een opgeblazen gevoel en pijn in de buik kunnen ontstaan door de lucht die ingeblazen wordt.
De arts brengt de gastroscoop voorzichtig via de mond, keel en slokdarm in de maag. U moet een keer goed slikken. Het onderzoek doet geen pijn, wel kan het even een wat benauwd gevoel geven, ondanks dat de scoop de luchtwegen niet blokkeert. Probeer tijdens het onderzoek rustig door te ademen.
Als gevolg van de anesthesie zult u zich daar meestal niet veel van herinneren. U kreeg in onze polikliniek een afspraak voor een gastroscopie of onderzoek van de slokdarm en maag. Dit onderzoek gebeurt onder algemene narcose. In deze folder krijgt u informatie over het verloop van en de voorbereiding op het onderzoek.
Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is. Het onderzoek duurt ca. 15 minuten en kan langer of korter duren.
Als tijdens de endoscopie weefsel is verwijderd, sturen we dit op naar het laboratorium voor onderzoek. Het duurt ongeveer 2 weken voor de uitslag bekend is. U bespreekt de uitslag van de endoscopie: Met de endoscopist/specialist op de dag van het onderzoek, voordat u naar huis gaat.
Soms wordt een gastroscopie uitgevoerd na toediening van een ver- dovend middel (sedatie) via een injectie in de arm. De sedatie is een heel lichte vorm van algemene verdoving.
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Ondanks alle zorgvuldigheid kunnen in zeldzame gevallen complicaties optreden. In de meeste gevallen gaat het om een nabloeding. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners of pijnstillers gebruiken.
Mogelijke oorzaken van maagpijn zijn: Te veel en/of te snel eten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld sterk gekruid of pittig eten, vet eten, chocolade, pepermunt en citrusvruchten. Het drinken van bepaalde dranken, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, zure dranken en alcohol.
Duur van het onderzoek
De voorbereiding in de onderzoekskamer neemt ongeveer 5 minuten in beslag. De gastroscopie zelf duurt ongeveer 3 minuten, tenzij er extra ingrepen worden verricht.
Operatie bij een middenrifbreuk
Wanneer leefregels en medicijnen geen verlichting meer geven, kun je een operatie ondergaan. Daarbij wordt het bovenste stuk van de maag om de onderkant van de slokdarm gedraaid. Hierdoor kan de maag niet meer omhoog door de opening in het middenrif en zullen je klachten verdwijnen.
Met een echografie kan de arts in een zacht weefsel kijken en zo afwijkingen als misvormingen, tumoren of bloedklonters vaststellen.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Dit heet musculoskeletale echografie. Met deze vorm van echografie kunnen we ontstekingen en beschadigingen van spieren, gewrichtsbanden, pezen en gewrichten onderzoeken. Echografie van het bewegingsapparaat is niet alleen voor onderzoek een goed hulpmiddel. Het wordt ook vaak toegepast bij de behandeling.