Tip 1: Forceer niets
Het vergt nu eenmaal een heel andere techniek dan drinken aan de borst. Meestal duurt het wel een tijdje voordat je baby wil of kan drinken van een flesje. Hoe lang het ook duurt, forceer je baby niet want dat maakt het probleem alleen maar erger.
Bied de fles op een rustige manier aan. Zorg dat je baby naar de fles hapt zoals hij naar je borst hapt. Streel eerst met de speen de lipjes en wacht tot je baby zelf zijn mondje open doet. Laat je kindje daarna zelf happen en zorg dat de fles diep genoeg in het mondje komt, net als bij borstvoeding.
Let op: de fles van 160 ml komt standaard met een speen S. Echter de klantenservice van Lansinoh heeft mij verteld dat de M-speen langzamer loopt dan de S-speen. Omdat deze fles sowieso al vrij snel loopt, adviseer ik om ook een M-speen mee te bestellen, voor het geval de S te snel loopt voor je baby.
Je kind zal in het begin voorzichtig een paar slokjes water of lauwe thee nemen. Blijf het aanbieden op verschillende momenten, zoals bij de boterham, bij het fruithapje, bij het avondhapje. Ook tussen de eetmomenten in kun je water of thee geven, bijvoorbeeld als hij uit bed komt.
Je kunt proberen om de fles iets kouder aan te bieden. Wanneer je baby ouder is dan 6 maanden, mag je je kleine ook een broodkorstje geven. Dit kan fijn zijn om op te kauwen, wat de pijn wat kan verlichten.
Door ziekte, misselijkheid en braken lukt het uw kind niet gemakkelijk om voldoende te drinken. Geef uw kind dan telkens een klein beetje vocht, bijvoorbeeld elke 5 minuten 1 of 2 eetlepels. Als uw kind dit goed volhoudt, is de kans groot dat het voldoende vocht binnen krijgt. Geef eventueel een waterijsje.
De eerste maanden zuigt een baby instinctief op alles wat er in zijn of haar mond komt. Rond de 3 maanden begint dat te veranderen en kan het soms voorkomen dat een baby niet meer uit de fles wil drinken. Zelfs baby's die altijd makkelijk uit een fles dronken, kunnen rond deze periode opeens gaan fles weigeren.
Over het algemeen wordt gezegd dat een baby of een kind zich nooit zal uithongeren. Maar een baby kan enkel vragen om melk door te huilen en in de eerste dagen van zijn leven is het nog steeds moeilijk om zijn vele huilbuien, door honger, voor knuffels, bij slaap, te ontcijferen.
Drinken uit de fles kun je oefenen met 20 tot 30 milliliter per keer; het gaat om de techniek, niet om de voeding. Mocht het niet gelijk goed lukken, dan hoef je niet veel melk weg te doen. Als je baby eenmaal uit de fles kan drinken, blijf dan een paar keer per week oefenen zodat hij het niet verleert.
Wist je dat? Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken.
Begin bijvoorbeeld door 1 of 2 borstvoedingen per dag te vervangen een flesje. Trek voor elke stap een aantal dagen uit: na een dag of 3, 4 kan je nog een extra voeding vervangen. Als je geleidelijk afbouwt, zullen je borsten vanzelf wennen aan de nieuwe situatie.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Kies de speen
Dan komen spenen nog met verschillende gaatjes: er zijn spenen met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes. Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes.
Als de tepel-speenverwarring langer dan een paar dagen duurt, begin dan met kolven; Als ze heeft gedronken aan de borst, en laat los en gaat aan de borst stribbelen, kun je beter stoppen. Je kunt dan de andere borst aanbieden en als dat ook niet lukt, dan forceer je het niet.
Reguliere flessen en spenen werken ook prima, maar een aantal flessen zijn speciaal ontworpen voor de combinatie met borstvoeding. Bij de Calma speen van Medela bijvoorbeeld kan de melk alleen stromen als de baby door te zuigen een vacuüm creëert.
Drinkt je baby de fles niet leeg, ook niet als je de fles na een paar minuten nog een keer aanbiedt? Geen probleem, waarschijnlijk heeft je kindje dan niet zo'n honger. Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn.
Een baby heeft soms zeker 10-20 pogingen nodig om wat te wennen aan de geur en/of de smaak. Probeer de melk eens te geven met een andere speen. De nieuwe speen kan je baby afleiden van de smaak. Je kan kiezen voor een zwaar verknipte flesvoeding met lactose.
Laat uw kind tussendoor wat eten of drinken om zo meer energie en eiwitten binnen te krijgen. Probeer per dag 3 tussendoortjes met eiwitten te geven. Ook ongezonde tussendoortjes zoals snoep, koek en snacks geven het lichaam energie.
Calma is een innovatief voedingssysteem voor baby's die borstvoeding krijgen. Het is zo ontworpen dat het de borstvoeding niet verstoort en je baby kan drinken op de manier die hij aan de borst heeft geleerd.
Techniek van het cupfeeden
Kantel het cupje zodanig dat de melk de lippen raakt. Het cupje rust licht op de onderlip en de rand reikt tot helemaal in de mondhoeken van de baby. De baby zal vanzelf interesse tonen en zijn mond openen. - Een premature baby begint de melk te likken met zijn tong.
Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk. Van melk heeft je kind 2 bekertjes nodig.
Zo laat je je kind meer water drinken
Maak het water bijzonder, bijvoorbeeld door het in een kan met blaadjes munt en een citroenschijfje te doen. Of sinaasappel, komkommer, doen het ook goed. Schenk het water in een mooie beker. Jongere kinderen vinden rietjes of parasolletjes leuk in hun drankje.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.