Minimaal 24 maanden na productie. Aangebroken verpakking beperkt houdbaar. Goed afgesloten bewaren op een droge, koele en vorstvrije plaats.
Behanglijm kunt u het beste bewaren in een afsluitbare glazen of kunststof pot waarbij er niet te veel lucht bij kan komen. De grootte van de pot moet dus aansluiten bij hoeveelheid lijm. Het beste bewaar je behanglijm op een droge koele plaats waar het niet vriest.
OPSLAG EN STABILITEIT Koel en droog bewaren (tussen +5°C en +30°C). 12 maanden houdbaar in originele ongeopende verpakking.
Behangplaksel gooi je in een gesloten verpakking weg bij het restafval. Meer informatie over het weggooien van producten vind je op de website van Milieu Centraal.
Houdbaarheid: Minimaal 12 maanden in goed gesloten originele verpakking op droge, koele en vorstvrije plaats. Algemeen: Niet verwerken bij temperaturen lager dan+8°C.
De beste behanglijm is volgens onze beste behanglijmen test overduidelijk de Perfax Ready&Roll - Vliesbehanglijm - Behanglijm - 9 Kg - Transparant. Deze behanglijm is namelijk geschikt voor ontzettend veel verschillende soorten behang en kan op vrijwel alle ondergronden geplakt worden.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Je hoeft de rollen of vlakken vliesbehang namelijk niet in te smeren met behanglijm voordat je ze op de muur aanbrengt. Je kunt behanglijm voor vliesbehang gewoon op de muur aanbrengen!
De lijm maken
Meng twee delen water met een deel bloem. Dus twee kopjes water met een kopje bloem. Het is slim om de bloem te zeven voordat je deze gebruikt, zodat je geen klonten krijgt. Voeg er wat zout aan toe om gisten tegen te gaan.
Gemiddeld is er 1 uur droogtijd nodig na de voorbereiding van de wanden, maar dit is uiteraard afhankelijk van de uitgevoerde reparaties.
Het hoofdbestanddeel van behangplaksel is zetmeel of/en methylcellulose. Belangrijke eigenschappen van deze lijm zijn dat deze (uiteraard) moet plakken en eenvoudig zelf aangemaakt moet kunnen worden. Om het behang netjes te kunnen plakken mag behangplaksel niet klonteren.
Hoe dik moet behanglijm zijn? Meestal staat er op de verpakking wat de juiste verhouding is. Sowieso is het belangrijk dat er geen brokken meer in de lijm zitten want anders krijg je bobbels in het behang aan de muur.
Één kilogram Glasvezelbehanglijm is voldoende voor circa 3,5-5 m², afhankelijk van de structuur en zuiging van de ondergrond. Deze behanglijm is verkrijgbaar in de inhoudsmaten 5 kg en 10 kg.
Je kan heet water met een paar druppels afwasmiddel en één á twee eetlepels zuiveringszout prima gebruiken als oplossing om behanglijm te verwijderen. Wat je ook zou kunnen gebruiken is natriumfosfaat, een industrieel schoonmaakmiddel. Dit is niet zo goed voor het milieu, dus probeer eerst het water met afwasmiddel.
Iedereen kan behangen. Het belangrijkste is dat je je goed voorbereid. Als je nog nooit hebt behangen, begin dan eerst met het makkelijkste behang. Dus behang waar geen patroon in zit en die niet te dun is.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
De hoek die je meteen ziet als je de kamer binnenkomt is de beste hoek om het behangen te starten. Als je behangt met een uitgesproken motief, dan begin je het best in het midden van de wand die het meest in het oog springt. Begin je bij hoek? Zet dan op 50 centimeter (breedte van de rol) van hoek een streep.
Smeer de muur in met vliesbehanglijm. Breng in een keer meer dan een baanbreedte aan. Let hier wel op hoe zuigend je muur is. Dit is te merken aan hoe snel de lijm wordt opgenomen in de muur.
Laat het behang tussen de verflagen door minimaal 24 uur drogen. Schilder niet te veel over droge stukken en werk zo veel mogelijk nat-in-nat. Zo bekom je het mooiste resultaat.
De gemiddelde kosten van een behanger ligt tussen de 25 en 30 euro per uur. Als u er van uitgaat dat de meeste behangers gemiddeld 3,5 uur doen om een kamer van 45 m² opnieuw te behangen dan kunt u dus rekening houden met een bedrag tussen de 87,- en 105,- euro als totaalprijs.
Verf- en houtrotherstel adviseur
Dit wordt niks. Behang, van welke soort ook, moet u aanbrengen op een gladde niet sterk absorberende ondergrond. Dit OSB ziet er erg dorstig uit... Als u er de moeite voor neemt kunt u het ook behandelen met een muurverf van goede kwaliteit, of een laag watergedragen verf aanbrengen.