Een aanbetaling is alleen verplicht als u dit heeft afgesproken met de verkoper. Vraag de verkoper eerst wat er met uw geld gebeurt als hij failliet gaat. Anders loopt u risico om uw aanbetaling kwijt te raken.
From voor- en nadelen van vooruitbetalingen
Met een vooruitbetaling heb je weinig risico op verlies. Je kunt je project vooraf financieren. Je kunt de inkomsten en kosten van het project in hetzelfde tijdsbestek verantwoorden. I houdt i cashflow consist.
Dit soort afspraken vind je terug in de koopovereenkomst of in de algemene voorwaarden. Een aanbetaling mag wettelijk gezien maximaal 50% van het totaalbedrag zijn. Vraagt de verkoper toch meer dan 50%, dan zou je dit kunnen weigeren. Met een aanbetaling loop je als koper namelijk een risico.
Wat is vooruitbetalen? Vooruitbetalen is een betaalvoorwaarde waarbij klanten betalen vóórdat ze het product ontvangen. Een vooruitbetaling kan een forfaitaire vergoeding, een (complete) vooruitbetaling, of een aanbetaling (voorschot) zijn.
Volgens de wet mag een bedrijf maximaal 50% aanbetaling vragen. Check voordat je koopt of het bedrijf waar jij wil kopen CBW-erkend is. Is dat niet zo, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk hoeft aan te betalen, of liever helemaal niets.
Is aanbetalen verplicht? Een aanbetaling is niet verplicht. U moet alleen vooruit betalen als u dat hebt afgesproken met de verkoper. Een afspraak over aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Voor de aanbetaling bij producten heeft de wetgever wél regels opgesteld. De wet bepaalt dat je niet kan worden verplicht meer dan 50% van het aankoopbedrag aan te betalen. Soms bevatten de algemene voorwaarden ook regels over aanbetalen. Als hierin staat dat je meer dan 50% moet aanbetalen, kun je dit weigeren.
Wettelijk mag de verkoper niet meer dan 50 procent van het aankoopbedrag als aanbetaling vragen. Er mag meer gevraagd worden, zelfs het hele aankoopbedrag, maar alleen als koper en verkoper dit samen overeenkomen. De handtekening van de koper is daarbij vereist.
Internetbankieren is een veel gebruikte vorm van elektronisch (vooruit)betalen. Het is een dienst van jouw bank. Het werkt voor alle banken ongeveer hetzelfde. Je surft naar de website van jouw bank, je logt daar in en vervolgens kun je bij jouw rekeninggegevens komen.
Als een aanbetaling is gedaan, dan is sprake van een koopovereenkomst. Als de koper zich bedenkt voor de afgesproken levertijd, dan is deze de aanbetaling kwijt. Is een aanbetaling gedaan, maar kan de verkoper niet op tijd leveren, dan is het in sommige gevallen mogelijk om de koopovereenkomst te ontbinden.
Het voorschotbedrag: meestal 10% van de verkoopprijs
Bij een woning die nog moet worden gebouwd, mag wettelijk een voorschot van maximaal 5% van de verkoopprijs gevraagd worden (wet Breyne). Bij de verkoop van een huis of een appartement zijn het de verkoper en koper die samen een bedrag overeenkomen.
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
Als u de belastinginspecteur vraagt om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting op te leggen, kan hij dit niet zomaar weigeren. Zelfs niet als u binnen de daarvoor geldende termijn geen aangifte heeft ingediend.
Een aannemer moet materiaal inkopen voordat hij begint, dus is het logisch dat hij om een aanbetaling vraagt. Gangbaar is 10 procent vooraf en 10 procent na de oplevering, met tussendoor een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van het project.
Geen bijzonder uitstel van betaling voor voorlopige aanslag 2023. Sinds 1 april 2022 kunt u geen bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis meer krijgen voor belastingaanslagen. Dus ook niet meer voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023.
Een aanbetaling is wettelijk niet verplicht, terugbetaling ook niet. Het hangt af van wat partijen hebben afgesproken, wat er in algemene voorwaarden staat en wat redelijk en billijk is. Als een aanbetaling altijd terugbetaald zou moeten worden voegt het gebruik ervan niet veel toe.
Hoogte van de aanbetaling
Wettelijk gezien mogen bedrijven namelijk wel 50% van de aankoopprijs als aanbetaling vragen. Maar omdat er altijd risico's kleven aan het doen van een aanbetaling, is afgesproken dat een CBW- erkende winkel maximaal 15 of 25 % aanbetaling vragen (afhankelijk van het product).
Wettelijke regels voor aanbetaling
Dat keukenzaken een aanbetaling vragen is dus wel te begrijpen. Wat echter niet mag is een aanbetaling van 100%. Wettelijk zijn keukenzaken verplicht om een maximale aanbetaling van 50% aan consumenten te berekenen.
Aannemers moeten voor de uitvoering van werken allerhande grondstoffen en materialen aankopen en de btw voorschieten", legt Allaert uit. "Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet.Maar excessieve bedragen van 50 % en meer zijn af te raden."
Voorschotten hebben een aantal voordelen: Deze liquiditeiten worden betaald op het moment van de bestelling en helpen op die manier om uw eigen facturen te betalen: goederen aankopen, lopende vaste kosten enz.
Aanbetaling: maximaal 50% van het aankoopbedrag
Dit kun je altijd weigeren. Lees de algemene voorwaarden daarom altijd goed door voordat je iets ondertekent. Het is natuurlijk wel mogelijk om samen met de verkoper (mondeling) af te spreken dat je meer gaat aanbetalen.
Door het betalen van een voorschot beschikt de verkoper toch over een bedrag. Dat bedrag is dan een soort schadevergoeding voor het geval dat de rechter de ontbinding van de verkoopovereenkomst ten nadele van de koper uitspreken. De derdenrekening van de notaris beschermt dus beide partijen.
Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.
Kun je je voorschot niet betalen, verlaag het bedrag dan tot wat wel haalbaar is voor jou. Weet wel dat de meeste leveranciers slechts een verlaging van maximaal 20% toelaten via jouw online klantenzone. Wil je je voorschot nog meer verlagen, neem dan rechtstreeks contact met je leverancier.