Wanneer je vaak cafeïne inneemt op momenten dat er veel lichaamseigen cortisol aanwezig is, kan je lichaam op termijn zelfs immuun worden voor deze stof.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Mensen die niet regelmatig caffeine binnenkrijgen in een bepaalde hoeveelheid zijn gevoeliger voor de effecten. De regelmatige koffiedrinkers bouwen een tolerantie op voor het stofje. De hersenen maken minder Noradrenaline aan, wat ervoor zorgt dat je een craving voor caffeine ontwikkelt. Er ontstaat een cirkeltje.
Je lichaam geeft al bij weinig adenosine aan dat je brein rust nodig heeft. Vals alarm dus. Daarnaast word je ook nog eens resistent tegen cafeïne. Je krijgt niet meer het oppeppende effect bij dezelfde hoeveelheid cafeïne.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
Cafeïne blokkeert deze signalen naar de hersenen, waardoor het je vermoeidheid onderdrukt. Je lichaam blijft adenosine aanmaken, dus op het moment dat cafeïne uitwerkt, zal je lichaam opeens een klap van vermoeidheid ervaren. 'Dat is bij de één heftiger dan bij de ander', vertelt de gezondheidswetenschapper.
Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen zonder al te veel problemen zo'n 4 kopjes koffie per dag drinken, als het om filterkoffie, pad-koffie of oploskoffie gaat. Drink je liever espresso (los of uit cups) dan is 2 tot 3 kopjes per dag het maximum.
Het is inmiddels in talloze onderzoeken aangetoond: cafeïne verhoogt de concentratie, alertheid en reactiesnelheid. Waar je van veel andere psychoactieve stoffen vrij gaat associëren helpt cafeïne juist om gefocust te denken. Schakers denken sneller.
Cafeïne heeft een werking op onze geslachtshormonen: het kan het hormoon oestrogeen 'boosten' en daardoor zorgen voor oestrogeendominantie. Dit zorgt weer voor stemmingswisselingen, vetopslag op de benen, migraine, etc.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Dat veel koffie drinken (meer dan vijf koppen per dag) tot hartproblemen kan leiden, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens. Maar nieuw is, dat ook een paar koppen per dag al schadelijk kunnen zijn voor het functioneren van het hart.
Drink water.
Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken als je de cafeïne snel uit je lichaam wilt krijgen.
Omdat cafeïne invloed heeft op de alertheid, behoort de stof tot de drugs. Het valt in dezelfde categorie als cocaïne en taurine, alleen is de werking van cafeïne veel minder. De werking van cafeïne. Binnen drie – vier minuten is de helft van je cafeïne consumptie al opgenomen in het bloed.
Stoppen met koffie kan even duren. Als je echt serieus wil afkicken, moet je wel door een moeilijke periode van ongeveer 3 weken heen. Het lukt ook niet iedere koffieliefhebber om echt van hun verslaving af te komen. Hopelijk lukt het jou wel met onze tips!
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Wat te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan anderen. Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.
Cafeïne is een natuurlijke stof die voorkomt in een aantal plantensoorten, waaronder koffie, thee en cacao1. Een gemiddelde kop koffie bevat 75-100 mg cafeïne, de gehaltes in thee en cacao liggen lager 1-3. Cafeïne is de belangrijkste actieve stof in koffie, maar er zitten ook andere stoffen in koffie.
Dat het ook in thee, chocolade, frisdrank en energiedrankjes zit, daar zijn minder mensen zich van bewust. Maar cafeïne is cafeïne, ongeacht de bron. Te veel ervan kan leiden tot duizeligheid en die bonkende koppijn. 'Een normaal kopje koffie (125 ml) bevat zo'n 85 milligram cafeïne.
Sterker lichaam, betere conditie en minder blessures
Ook zorgt cafeïne voor minder spierpijn doordat je na twee tot drie kopjes koffie bij een intensieve training van een half uur minder pijnlijke spieren ervaart.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie.
Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon. Voor volwassenen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen zijn er verschillende adviezen over cafeïne.
Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.