Condens op de buitenkant van de beglazing is perfect normaal en dus geen reden tot ongerustheid. Vocht op ramen binnenshuis is het gevolg van slechte ventilatie of een ander vochtprobleem.
Condens op uw ramen verschijnt wanneer er grote verschillen zijn tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol. Is de buitenlucht koud, dan kunnen uw ramen aan de binnenkant beslaan.
Warme lucht koelt af en zet zich af op de koude plekken. Vaak zijn dat de ramen. Dit fenomeen heet condensatie en doet zich meestal voor aan de binnenkant van de ramen. Het is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Condensvorming is dus geen fout in het product, maar een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van het glas. Het beslaan van uw ramen aan de buitenzijde is niet te voorkomen. Eventueel droogwrijven van de ruit heeft geen zin.
Wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon.Gebruik een auto-ontvochtiger tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen. Dat is een speciaal kussentje dat tot 400ml aan vocht opneemt. De ontvochtiger trekt het vocht uit de omgevingslucht en geeft het daarna niet meer vrij.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.
Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. De lucht is dan niet te vochtig en ook niet te droog, waardoor het binnenklimaat aangenaam is. Ventileren is de enige manier om dit fijne luchtvochtigheidspercentage te kunnen realiseren.
Zet een vochtvreter in de slaapkamer
Met een vochtvreter verlaag je de luchtvochtigheid in de slaapkamer. Voor een luchtontvochtiger bakje betaal je gemiddeld €15. Je hebt ook apparaten die de vocht uit de lucht onttrekken. Deze kosten gemiddeld €180.
Condensatie ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken. De vochtige lucht zal zich aan het aanwezige oppervlak hechten en hierdoor weer vloeibaar worden. Komt dit proces structureel voor, dan zal het bewuste oppervlak steeds meer verzadigd raken met vocht.
De levensduur van dubbel glas is gemiddeld 25 á 30 jaar. Het checken van de leeftijd van het glas is gemakkelijk te checken. Tussen de glasbladen zit een metalen strip, ook wel de glasband genoemd, waarop de productiedatum van het glas terug te vinden is. Leveranciers van dubbelglas geven vaak 25 tot 30 jaar garantie.
Hoe kun je condens in huis weg krijgen? Condensatie kan worden voorkomen door de ruimte te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een halfopen raam (indien aanwezig) te openen en de kamer continu te ventileren. In veel gevallen is het gebruik van een ventilatierooster bovenop het glas een goede oplossing.
Is vocht in raam verzekerd? Er zijn woonhuisverzekeringen die een lek raam vergoeden wanneer het glas niet ouder is dan 10 jaar. Maar vocht in dubbel glas is niet altijd verzekerd binnen een woonhuisverzekering of een opstalverzekering.
Vocht in slaapkamer herkennen
Net als vocht elders in huis, kan je vochtige slaapkamers op verschillende manieren herkennen. Door vocht- of schimmelplekken, muffe geurtjes, loskomend schilderwerk of behang, … Soms geeft het zichtbaar gevolg ook al prijs om welk vochtprobleem het gaat.
Een luchtontvochtiger is gezond omdat het de luchtkwaliteit en het comfort in een binnenklimaat verbetert, vooral in het geval van vocht- en allergieproblemen. Het kan schimmel, huisstofmijt en andere allergenen helpen verminderen door de luchtvochtigheid te verlagen.
Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling.
In het algemeen is droge lucht beter voor de gezondheid van de luchtwegen, omdat het minder geschikt is voor het overleven en verspreiden van bacteriën en virussen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een droge klimaat, waar de lucht vaak droog is en de luchtwegen minder vatbaar zijn voor infecties.
Er is een app die de luchtvochtigheid kan meten, namelijk de Rovary Hygrometer app. Download deze via de Appstore of via Google Play.