Heb je last van kleine, rode stipjes op je huid? Ze heten officeel angioma senilis, maar worden ook wel bloedblaartjes of kersenwratjes genoemd. Ze kunnen vlak in het huidoppervlak liggen of bolrond op de huid liggen. Ook kunnen ze in grootte en aantallen verschillen en ze komen voor over het hele lichaam.
Rode ouderdomsvlekken worden ook wel seniele angiomen genoemd. Het zijn kleine rode puntjes of blaartjes op je huid. Ze kunnen al ontstaan als je nog maar een tiener bent, maar vervolgens komen er steeds meer bij. Ze ontstaan omdat de bloedvaatjes in je huid verwijden en de huid dunner wordt.
Antwoord van de dermatoloog: Puntbloedinkjes zijn, zoals de naam al zegt, heel kleine bloedinkjes - 0,5 tot 1 millimeter groot - in de oppervlakkige huid (in de bovenste dermis). Ze zijn rood of roodpaars van kleur. De officiële medische naam hiervoor is petechiën (het enkelvoud petechia wordt vrijwel nooit gebruikt).
Omdat petechiën een symptoom kan zijn van een ernstige aandoening, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de huisarts. Als u naast petechiën ook last heeft van de volgende symptomen, neem dan direct contact op: Ernstige hoofdpijn. Hoge koorts.
De aanwezigheid van petechiën kan duiden op een ernstig verlopende bacteriële infectie, vooral meningokokkensepsis. Daarbij ziet men petechiën en purpura snel ontstaan, snel in omvang en aantal toenemen en vervloeien tot ecchymosen.
Kersenwratjes, officieel seniele angiomen, zien eruit als een soort rode halfronde bultjes van 1mm tot 1cm. Ze worden zo genoemd omdat ze vaak (kersen)rood van kleur zijn. Slechts zelden komt het voor dat ze donkerbruin of zwart zijn. Bij ouderen komen ze wijd verspreid over het lichaam voor.
Angioma, bloedblaasjes of bloedvaatjes zijn goedaardige tumoren. Het komt vaak voor bij oudere mensen. Echter zien we als huidtherapeuten deze aandoening steeds vaker bij jonge mensen terug op het lichaam. Het begint met kleine rode of donkerblauwe puntjes.
Seniele angiomen
Ze ontstaan door een plaatselijke toename van kleine, maar sterk verwijde vaatjes in de huid. Ze worden ook wel 'cherry angiomen' of 'ruby spots' genoemd. Er bestaan geen maatregelen of leefadviezen om het ontstaan of het verder in aantal toenemen te voorkomen. Behandeling is niet nodig.
Galbulten of netelroos (medische term urticaria) is een vaak voorkomende huidreactie die zorgt voor jeukende rode vlekken op de huid. Bij één vlek wordt de aandoening galbulten genoemd. Wanneer er meerdere vlekken op de huid verschijnen, spreekt men van netelroos.
Rode bultjes op jouw onderbenen worden ook wel strawberry legs genoemd. Dit zijn jouw haarzakjes die zichtbaar zijn aan de bovenkant van de huid. Bij de één is dit meer zichtbaar dan bij de ander. Dit komt doordat jouw DNA bepaalt hoe zichtbaar jouw haarfollikels zijn, en dit bepaald de dikte van jouw been haar.
Ze ontstaan doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Waarom dit gebeurt is niet bekend. Ze kunnen op het hele lichaam zitten. Ze ontstaan op oudere leeftijd, vanaf het 25e levensjaar kan het al beginnen.
Het kan ontstaan bij lekkage of beschadiging van capillairen, kwetsbare capillairen (ouderen, corticosteroïdgebruik, bindweefselzwakte), trauma van de huid, maar ook bij patiënten met een verhoogde bloedingsneiging (bloedverdunners, trombocytopenie).
Deze kleine bultjes ontstaan wanneer haarzakjes verstopt raken met dode huidcellen, waardoor kleine rode puntjes of spataderen op het lichaam ontstaan. Ze kunnen ruw of glad aanvoelen, daarom wordt het ook wel kippenvel genoemd.
Werk roodheid weg met een groene corrector of primer. Dit neutraliseert namelijk rood. Breng het met een schoon penseel aan waar dat nodig is. Na het aanbrengen van deze groene kleur, is het zaak om dit te neutraliseren.
Wanneer u plots ergens in uw lichaam een uitslag ziet met rode vlekken, ga dan niet zelf dokteren. U kunt zelfs deze huiduitslag verergeren wanneer u een middel gaat smeren of slikken waar u mogelijk allergisch voor bent. Maak een afspraak bij de huisarts of de dermatoloog om de oorzaak te laten uitzoeken.
Petechiën kunnen te zien zijn bij trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes in het bloed), maar ook bij medicijngebruik waarbij de werking van de bloedplaatjes beïnvloed wordt en bij ziekten waarbij de vaatwand van de haarvaten kwetsbaarder is dan normaal.
Heb je tijdens spannende momenten wel eens last van rode vlekken op de huid, zoals tijdens een belangrijke presentatie? Je bent niet de enige! Veel mensen hebben last van zichtbare rode vlekken tijdens periodes van stress. Deze rode vlekken ontstaan door verwijding van de haarvaatjes en zijn altijd tijdelijk van aard.
Als we gestrest zijn, stijgen onze cortisolspiegels – het zogenaamde 'stresshormoon'.Dit kan de talgproductie verhogen en leiden tot verergering van onder meer acne. Andere huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea, en zelfs haaruitval (tijdelijk of permanent) kunnen verergeren door stress.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig.In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Kersenwratjes (hemangiomen, seniele angiomen) zijn rode bolletjes op de huid van 1 mm tot 1 cm doorsnede. Ze komen voor op de romp, in het gezicht en in de nek en worden beschouwd als goedaardige huidtumoren. Kersenwratjes zijn volstrekt goedaardig en geven geen klachten. Wel kunnen ze ontsierend zijn op de huid.
Cherry Angioma / kersenwratje
Het gaat hierbij om rode zwellinkjes van een vaatje van slechts een paar millimeter groot. Cherry angioma komen voornamelijk voor op de romp, gelaat of in de nek. Een cherry angioma is een goedaardige huidafwijking en daarom is behandeling niet noodzakelijk.
Kersenwratten hoeven niet behandeld te worden. Maar wie zich eraan stoort, kan de wratten laten verwijderen en de vaatjes laten dichtschroeien met een naaldje. Deze techniek wordt coagulatie genoemd. Lasertherapie is ook mogelijk.
Bloedblaren zijn erg pijnlijk, maar verdwijnen in de meeste gevallen weer als je er niet te veel aan zit. Moet je een bloedblaar wel of niet doorprikken? Nee, een bloedblaar doorprikken of openprikken is niet goed. Wanneer je deze blaar openprikt is het moeilijk om het bloeden goed te stoppen.
Het ontstaat doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Ze ontstaan op oudere leeftijd en het kunnen er steeds meer bij komen. Het begint met enkele rode tot paarse bultjes, die in het begin ook heel klein zijn (1 mm) en die geleidelijk aan toenemen in grootte en aantal.
druk het vocht met een steriel gaasje vanuit het centrum naar de opengeprikte plaatsen aan de rand en dep het weggevloeide vocht weg; ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidene of povidon-jood; dek de huid af met een wondpleister of gaasje.