Druiven, bramen, frambozen, meloen, aardbeien, kiwi (appel en dergelijke had ik al opgenoemd) en zelfs sinaasappel gaat gewoon mee. Net als de kiwi snijd ik door midden en een lepel erbij, meloen vorkje, en sinaasappel, snijd in partjes (in de schil), eten ze zo op als een watermeloen.
Geef de kiwi bloem mee in een luchtdichte snacktrommel, samen met een lepel. En smullen maar van deze vitamine C bom bloem.
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
Je kunt bijvoorbeeld meegeven: stukjes appel, banaan, druiven, stukjes peer, aardbeien, blauwe bessen, snoeptomaatjes, stukjes komkommer, reepjes paprika. Eigenlijk van alles aan fruit en makkelijk eetbare groenten.
Als je een kind hebt dat naar de basisschool gaat, is er op school ieder dag een eetmoment in de ochtend, het 10-uurtje. Als je dat eetmoment weet in te vullen met een gezonde snack leg je al een hele mooie basis voor een gezond eetpatroon van de rest van de dag.
Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes. Ze brengen kleur in de brooddoos en dragen bij aan de dagelijkse hoeveelheid groenten.
Ja, als jouw kind een continurooster heeft of overblijft dan moet jij een lunch meegeven naar school. Dit moet dan wel lekker blijven en niet dat het om half 1 droog, vies of niet meer eetbaar is. Hieronder een aantal tips die ik je wil meegeven daarvoor: Koop een goed sluitende en stevige broodtrommel.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
Ontbijt en lunch
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Bewaartip voor dit product. Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Snij je nou zo'n appel of je bijt erin, dan gaat die celwand stuk en komt er zuurstof bij. Doordat die zuurstof erbij komt en de polyfenolen en enzymen bij elkaar komen, krijg je die bruine kleur. Dat noem je oxidatie. Je appel is als het ware aan het roesten.
Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Hou je niet zo van de smaak van water? Probeer dan eens fruit in je water te doen. De smaak van het fruit trekt in het water.
Kinderen van 4 tot 8 jaar hebben hebben 1 tot 1,5 liter per dag nodig waarvan 300 ml melk(producten). In de leeftijdscategorie 9 tot 13 jaar ook 1 tot 1,5 liter waarvan 450 ml melk(producten).
Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
Importeer je groenten of fruit in Nederland vanuit een ander EU-land dan is een vrachtbrief (bij transport door een beroepsgoederenvervoerder) nodig. Een factuur en paklijst is tijdens het vervoer ook aan te raden.
Dat komt omdat ze net als de verse vruchten van Momordica plantziekten en -plagen kunnen meebrengen. U mag die producten dus niet meenemen als u vanuit Suriname naar Nederland of een ander land van de EU reist.
Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu's). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen. Welk brood kies je, en ook belangrijk: wat smeer je erop?
Kies voor een paar schijfjes mozzarella, een sneetje gerookte zalm of platte kaas met radijzen. Leg ook eens een tomaatje of een schijfje komkommer op de boterham. Betrek je kind bij het samenstellen van de inhoud van de brooddoos. Laat het bijvoorbeeld kiezen tussen ham of kaas, een appel of een kiwi.