Elke vinger behalve de duim is vernoemd naar een Romeinse god. Maar we beginnen bij de wijsvinger, Jupiter. Vernoemd naar de oppergod van de Romeinen. Het dragen van een ring aan deze vinger richt je op zelfvertrouwen, actie, ambitie, communicatie en leiderschap.
Een ring dragen aan je duim betekent wilskracht, karaktersterkte, vrijheid van gedachtegoed en zelfbewustzijn. Veel treffende associaties te vormen, omdat duimringen het minst gangbaar zijn en daarom een enorme stijllading hebben.
Een ring aan de linkerhand kan betekenen dat de persoon verloofd is. Een ring aan de ringvinger van de rechterhand betekent meestal dat de persoon getrouwd is.
De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.
Pinky-ringen werden gebruikt om jezelf te identificeren bij potentiële partners zonder de autoriteiten te waarschuwen. Tegenwoordig worden pinkringen meer geassocieerd met eigenliefde, seksuele onafhankelijkheid en vrijheid van de beperkingen van conventionele relaties.
Hoeveel ringen je draagt, ligt helemaal aan jouw stijl en het moment. Zelf zijn wij groot fan van meerdere ringen combineren. Wil je meerdere ringen dragen en het toch subtiel houden, draag dan bijvoorbeeld aan de ene hand twee ringen (ringvinger en middelvinger) en aan de andere hand één ring (ringvinger).
In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links, en de Protestanten juist rechts. Dit geldt overigens niet voor alle landen, dit kan per land verschillen. Overigens komt de traditie vanuit de Oude Egyptenaren, zij droegen de trouwring aan de linkerhand.
Symbool voor de liefde
De meest bekende reden waarom mannen een ring dragen is om geen twijfels over hun burgerlijke staat te laten bestaan.
In Nederland dragen traditioneel alleen vrouwen een verlovingsring. De man is meestal degene die de ring kiest en koopt.
Als we de eeuwenoude tradities van de Romeinen en Egyptenaren moeten geloven, komt het dragen van een trouwring aan de linkerhand voort uit de ''Vena Amoris''. Dat is het bloedvat dat vanuit de linker ringvinger direct in verbinding staat met het hart en wordt ook wel de 'ader der liefde' genoemd.
Trouwring aan de linkerkant vanwege Vena Amoris
In Egypte is het gebruikelijk om de trouwring aan de linkerhand te dragen. Deze traditie komt voort uit het geloof dat je linker ringvinger in direct contact met je hart staat. Vena Amoris, oftewel ader van de liefde.
In Vlaanderen verschilt het soms per regio hoe men de trouwring draagt en aan welke hand. Trouw je volgens de wetten van de Islam, dan wordt er vaak gekozen voor de rechterhand, alhoewel tegenwoordig Moslim koppels ook vaak kiezen om de trouwring links te dragen.
Verlovingsringen zijn er al vanaf 300 Euro. De gemiddelde prijs van een verlovingsring ligt echter wel wat hoger. De gemiddelde prijs schommelt ergens rond de 1.000 tot 1.500 Euro. Een trouwring is vervolgens doorgaans wat duurder.
Wanneer zit een ring goed? Een ring zit goed wanneer deze comfortabel aanvoelt. Hij moet strak genoeg zitten, zodat de ring niet van je vinger afrolt, maar tegelijkertijd niet te strak zodat je het idee hebt dat je vinger afknelt.
Traditioneel gezien betaalt de bruid voor de trouwring van de bruidegom en de bruidegom betaalt voor de verlovingsring en de bijpassende trouwring voor de bruid. Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden.
Verloofden dragen den gladden gouden band (of den fantasiering) uitsluitend aan den linker ringvinger. Getrouwden dragen den trouwring aan den rechtervinger. Katholieken dragen den verlovingsring aan de rechterhand, den trouwring aan de linker.
Tegenwoordig zoeken de partners vaak samen een ring uit. De meeste echtparen dragen na het huwelijk de trouwring aan de rechter ringvinger.
Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.
In Nederland en België is het gebruikelijk voor mannen om hun trouwring aan de linkerhand te dragen.
In Nederland wordt een zegelring in de regel gedragen om de ringvinger van de linkerhand. Het is ook mogelijk de ring aan de pink van de linker- of rechterhand te dragen. De ring kan naar boven of naar beneden gedragen worden.
Zij geloofden dat er een ader rechtstreeks tussen het hart en de vierde vinger van de linkerhand liep. Die kreeg de naam “Vena Amoris”, letterlijk vertaald als “ader van de liefde”. Een trouwring aan de linkse hand is dus een symbool van liefde, omdat de afstand met je hart kleiner is dan bij de rechterhand.
ZEGELRING ALS TROUWRING
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke zegelring met het eigen familiewapen of misschien hebben jullie in de familie wel een initiaal die al eeuwen meegaat en van vader op zoon wordt overgedragen. Een mooie traditie dus om in stand te houden en dus dé perfecte trouwring voor jou!
De standaard regel is dat uw ring over de knokkel van uw vinger moet passen. De knokkel dient namelijk als een soort extra zekerheid en zorgt ervoor dat de ring niet kan afglijden. Maar de ring mag ook niet te los zitten, dan kun hij namelijk ergens achter blijven hangen.
De gemiddelde ringmaat vrouw ligt rond ringmaat 17, terwijl de gemiddelde man ringmaat 20,5 heeft.
De ideale oplossing is een vriendin van je geliefde laten uitzoeken wat je partner mooi vindt en dan samen met die vriendin een ring gaan kiezen. Ook leuk is de vraag stellen met een leeg doosje – zo is ze toch enigszins verrast – en vervolgens samen de ring te gaan uitkiezen. '