Je moet formuleren wat je wel wilt en je moet niet formuleren wat je niet wilt. Anders gezegd: formuleer wat je wilt bereiken en formuleer niet wat je wilt afleren. Een doel is dus niet om te stoppen met roken. Kortom: Een doel moet altijd gaan over wat je wél wilt en niet over wat je niet (meer) wilt.
Een Realistisch of Resultaatgericht doel stellen
Een realistisch doel spreekt voor zich. Het moet haalbaar zijn, zodat je ook in lastige tijden het geloof blijft houden dat je het doel daadwerkelijk kunt bereiken. Dit is belangrijk om je motivatie niet te verliezen.
Waar moet een goede doelstelling aan voldoen? Wanneer je doelen stelt voor je eigen ontwikkeling hoef je niet zo kritisch te zijn. Je kunt als je wilt het SMART systeem gebruiken. Dit staat voor de eisen waaraan je doel moet voldoen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Hoe zal je weten dat je je doel aan het bereiken bent? Maak een zintuiglijk waarneembaar beeld van hoe het is als je je doel hebt behaald. Dit heeft een belangrijk effect: je kunt in de komende weken daadwerkelijk zien, horen en voelen dat het tijd is om dichterbij je doel te komen.
Er zijn drie soorten doelen: gedragsdoelen, prestatiedoelen en leerdoelen. Het meeste onderzoek is gedaan naar prestatiedoelen, doelen die betrekking hebben op gewenste resultaten. In de praktijk van leidinggeven wordt vaak gebruik gemaakt van een combinatie van gedragsdoelen en prestatiedoelen.
Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wilt bereiken. Als leidinggevende kun je het gedrag van een individu, groep of organisatie besturen door doelen te stellen. Een goede doelstelling is belangrijk en zinvol.
Ik wil effectiever denken (en hierdoor effectiever handelen), bijvoorbeeld door: minder beren op de weg te zien, minder voor anderen te denken, minder gericht te zijn gericht op het 'pleasen' van anderen, minder perfectionistisch te zijn, minder gericht te zijn op het hebben van controle, het hebben van een positiever ...
Wat zijn SMART doelen? SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet.
Voorbeelden van ontwikkelingsdoelen op het werk: je capaciteiten beter benutten. betere relaties op het werk aangaan. je productiviteit vergroten.
SMART-leerdoelen formuleren
Begin je doel met “ik”. Gebruik na “ik” een doe- of meet-woord: maak, kan, ken, heb inzicht in, begrijp, pas toe, weet, et cetera. Beschrijf hierna SMART in concrete woorden en in meetbare termen wat je doel is om te leren: je doel of vaardigheid. Niet: Ik ga beter orde houden.
Maak een goed plan om je werk doelstellingen te bereiken
Denk na over wat je als eerste moet doen om uiteindelijk je doel te behalen. Dat is namelijk de eerste stap die je moet zetten. Maak elk doel zo concreet dat je weet welke taken je kunt doen om je doel uiteindelijk te bereiken.
De doelen van identificeren en registreren (I&R) zijn dat: dieren traceerbaar zijn in geval van bijvoorbeeld een ziekte. de eigenaar zijn dieren kan identificeren (herkennen) een afnemer van het dier garanties heeft over de herkomst.
Specifiek: een concrete actie, of waarneembaar gedrag. Meetbaar: het eindresultaat moet meetbaar zijn (je moet het kunnen zien, horen) Acceptabel: het doel moet acceptabel zijn voor jezelf en anderen. Realistisch: het doel moet haalbaar zijn (niet te laag of te hoog gegrepen)
In plaats van een vaag doel, wordt het een concreet plan waarbij je precies weet wat je moet doen om het doel te behalen.
Ik wil leren een goede balans te vinden tussen mijn leerinspanning en leerresultaat. Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen.
Je vindt je levensdoel vooral door dingen te gaan doen en op die manier uit te vinden wat er bij jou past. Je ontdekt je levensdoel niet door in je hoofd te blijven en te gaan verzinnen wat je levensdoel is. Het gaat erom dat je gaat ontdekken wat er bij jou past. Wat jouw leven zin geeft.