Ontslag nemen om medische redenenAls u ontslag neemt om medische redenen krijgt u niet automatisch een WW-uitkering. Ook niet als de bedrijfsarts of uw behandelend arts (huisarts of specialist) u heeft geadviseerd om ontslag te nemen.
Sinds 1 oktober 2022 zijn er nieuwe regels omtrent medische overmacht. Een ontslag omwille van medische overmacht is eigenlijk geen ontslag. De werkgever besluit om de arbeidsovereenkomst te beëindigen omdat de werknemer, omwille van medische redenen, niet meer in staat is om het overeengekomen werk uit te voeren.
Jij of je werkgever kan na de beroepstermijn of -procedure de beëindiging van de arbeidsovereenkomst door medische overmacht inroepen. Verwittig het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA) voor de verwerking van de uitdiensttreding. Je hoeft geen opzegtermijn te doorlopen of verbrekingsvergoeding te betalen.
Het nadeel van medisch ontslag is dat er geen opzegvergoeding uitbetaald wordt. Voor mensen met een hoge anciënniteit kan dit vaak een onveilig gevoel en meer druk geven om op tijd terug naar het werk te keren. Iemand ontslaan om medische redenen kon tot vandaag echter enkel via een re-integratietraject (RIT).
Het is bij wet verboden om een medewerker te ontslaan wegens ziekte. Anderzijds zijn er situaties waarin het voor je medewerker permanent niet meer mogelijk is om zijn huidige werk, én eender welk ander werk in het bedrijf uit te voeren.
Je kunt uiteraard altijd ontslag nemen, ook tijdens ziekte. Dit kan aantrekkelijk lijken maar het is goed om te weten welke gevolgen het ontslag heeft. Die gevolgen zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Verdiep je goed in de risico's van ontslag bij ziekte en laat je eventueel juridisch bijstaan.
Ontslag nemen: wel of niet doen? Je kunt als werknemer altijd ontslag nemen tijdens ziekte. Het is in de meeste gevallen niet verstandig, want er is een grote kans dat je een uitkering misloopt.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Als de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt wegens medische overmacht, heeft de werknemer geen recht op een verbrekingsvergoeding van de werkgever. In plaats daarvan zal de werknemer direct een vervangingsinkomen ontvangen, zoals werkloosheidsuitkeringen of een ziekteverzekering.
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Wanneer een werknemer tijdens de opzeggingstermijn ziek wordt, wordt de opzeggingstermijn dus stilgelegd en zal deze pas verder beginnen lopen vanaf de eerste dag dat de werknemer opnieuw komt werken.
Als u zelf ontslag neemt, kan dat grote gevolgen hebben. Zo heeft u vaak geen recht op een WW-uitkering.En u kunt een boete krijgen als u ontslag neemt terwijl dat niet mag. Kijk daarom eerst welke regels voor u gelden.
Verplicht solliciteren tijdens ziekte
Als je een Ziektewetuitkering hebt, kan het UWV je verplichten om te solliciteren.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Als u zelf ontslag neemt, heeft u meestal geen recht op een transitievergoeding. Let ook op dat u, voordat u uw ontslag indient, weet of u een WW-uitkering kunt krijgen. Als u zelf ontslag neemt is dat vaak niet het geval en kunt u zonder inkomsten komen te zitten. Soms kunt u wel een WW-uitkering krijgen.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Ja, bij een ontslag heb je eigenlijk altijd recht op een ontslagvergoeding.
Voldoet u aan alle voorwaarden voor een WW-uitkering?Dan kunt u bij ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering krijgen. Let op: Uw werkgever moet rekening houden met de opzegtermijn, als hij de einddatum van uw arbeidsovereenkomst vaststelt. Als hij dit niet doet, dan krijgt u de eerste tijd nog geen WW.
Contract. Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Een werkgever moet loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV.De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.
Vaak kun je op de loonstrook zien voor welk percentage je staat ziekgemeld. Als werkgever is het goed te weten dat het administratief ziek houden van een werknemer doorgaans niet is toegestaan.Alleen als hiervoor een objectieve medische grondslag bestaat, is dat toegestaan.
Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.