Uit onderzoek blijkt dat het aantal uren niet bepaalt hoe productief je bent, maar juist hoe je je dag structureert. Dat komt omdat je brein functioneert in fases van activiteit (ongeveer een uur) en passiviteit (15 tot 20 minuten). Als je je werk op die manier inricht, werk je dus ook productiever.
Productief denken combineert creatief denken en kritisch denken. Creatief denken genereert veel mogelijkheden, maar springt vaak van de hak op de tak. Kritisch denken gaat er van uit dat ideëen op hun waarde moeten worden beoordeeld en richt zich op ideeën die waarde kunnen opleveren.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we van de 8 uur dat we op een dag werken, maar 2 uur en 53 minuten écht productief zijn.
8 uur lang productief
Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat je hersenen 1 uur 'actief' zijn en vervolgens 15 tot 20 minuten 'passief' zijn. Wanneer je hersenen 'actief' zijn, betekent dit dat je productief bezig kunt zijn. Wanneer je hersenen 'passief' zijn, gaat dat wat lastiger worden.
Mensen zijn gemiddeld drie tot vier uur productief
Of langer doorwerken ook extra productiviteit oplevert, varieert per baan. Een verkoopmedewerker die twee uur langer werkt, zal twee uur extra produceren.
Wat is Productief Leren
Je leert drie dagen op school en loopt twee dagen stage bij een erkend leerbedrijf in het eerste leerjaar. Het tweede jaar is dit net andersom. In vergelijking met de reguliere opleidingen is er binnen PL meer aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling.
Een productieve dag is daarmee een dag waarop je bepaald hebt wat deze juiste taken zijn, en waarop je deze vervolgens ook uitvoert. De dingen die je doet kies je dus bewust en deze doe je ook. Een werkdag kan daarmee productief zijn, maar een vrije dag ook.
Volgens een onderzoek uit 2021 zijn conflicten, solidariteit, creativiteit en doelgerichtheid de krachtigste factoren die de productiviteit van werknemers beïnvloeden.
5 uren per dag (of minder) productief
Maar de meesten van ons zijn tot 5 uren per dag echt productief.” Uit een online enquête die in 2019 onder Britse werknemers werd afgenomen, bleek zelfs dat de ondervraagde werknemers gemiddeld ongeveer 2 uren en 53 minuten per dag écht productief waren.
Direct Labor Efficiency Ratio (DLER)
Dit getal meet hoe productief de directe medewerkers zijn. Dit zijn de medewerkers die meer dan 50% van hun tijd mee bezig zijn met het maken en leveren van je product of dienst.
De 'optimale dosis werk' bedraagt acht uur per week. Werk is belangrijk om ons goed te voelen, is al uit eerder onderzoek gebleken. Werken geeft structuur aan onze dagen, zorgt voor sociale verbondenheid en helpt ons bij het vormen van onze identiteit.
8-urige werkweek
In plaats van 40-urige, 32-urige of zelfs 16-urige werkweken te maken, zou je het beste acht uur per week kunnen werken. Dit zou de 'effectiefste hoeveelheid' zijn om maximaal de vruchten te plukken van het effect van betaald werk op onze mentale gezondheid.
6 urige werkdag Zweden
Zweden was vorig jaar al in het nieuws met hun overstap naar een 6-urige werkdag in plaats van de gebruikelijke 8 uur. De theorie achter deze overstap is het fenomeen Parkinson's Law, dat stelt dat werk zich uitbreidt naar de hoeveelheid uur die je krijgt om dit werk uit te voeren.
Uit een aanzienlijke rits onderzoeken blijkt dat lange werkweken en -dagen niet goed zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je veel werkt, heb je minder tijd om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan weer leiden tot werkstress, uitputting, burn-out, depressie en angsten.
Maar uit onderzoek blijkt dat meer werken helemaal niet helpt. In feite heeft een werkweek van meer dan 40 uren zelfs grote nadelen voor zowel het lichaam als de mentale gezondheid. Werk lang genoeg, en je krijgt uiteindelijk te maken met de druk om overuren te draaien om meer gedaan te krijgen.
Het had zijn oorsprong in de industriële revolutie in Groot-Brittannië, waar de industriële productie in grote fabrieken het beroepsleven veranderde en lange uren alsook slechte arbeidsomstandigheden oplegde. De werkdagen konden variëren van 10 tot 16 uur, zes dagen per week.
Dus: thuiswerken is productiever
Je kunt zelf je tijd indelen, je kunt beter je planning afstemmen op je concentratie en je wordt minder afgeleid door onder meer praatgrage collega's of bellende teamleden. Ook heb je minder meetings en daardoor meer focustijd. Heel voordelig dus, dat thuiswerken.
Belangrijkste redenen (voor corona) om toch vanuit huis te werken zijn overwerk en beter kunnen concentreren en/of efficiënter kunnen werken. Slechts 11 procent werkt thuis om de reistijd te verminderen en 8 procent noemt het combineren van zorg en werk als reden om thuis te werken.