Reken ongeveer 1 grote bidon per uur. Op een warme dag zal je logischerwijs meer moeten drinken dan tijdens een duurtraining in de winter. Eventueel kun je een sportdrank toevoegen aan je bidon voor betere en snellere opname van het vocht in je lichaam of extra koolhydraten.
Hoeveel moet ik dan drinken? Bij het drinken van ongeveer 1 liter isotone sportdrank per uur krijgt je lichaam 60 gram suikers binnen, en dat is ongeveer wat er maximaal kan worden verwerkt tot energie. Toch is er steeds meer discussie over dit advies, want het komt erop neer dat je ook drinkt als je geen dorst hebt.
Bidons, grote bidons
Als je rekent om 1 zo'n bidon per uur te drinken, zit je al snel goed. Je kunt door 2 bidons mee te nemen dus voor zo'n 2 uur drinken meenemen. Ga je langer dan 2 uur fietsen, vul je bidons dan bij een benzinestation.
Tijdens ritten op matige intensiteit die langer dan een uur, maar korter dan twee uur duren, kunnen wielrenners het beste elk uur 9-12 milliliter per kilogram lichaamsgewicht drinken, verspreid over het uur. Voor een wielrenner van 70 kilogram is dit dus 630-840 milliliter per uur.
Dranken met de juiste hoeveelheid suiker en zout (isotone dranken) zorgen er juist voor dat vocht en zout via de darm beter wordt opgenomen in het lichaam. Hierdoor vermindert de ontlasting, droogt u minder snel uit en zult u meer gaan plassen. Gebruik in totaal maximaal 500 ml per 24u aan hypotone/hypertone dranken.
Het is belangrijk om dat moment te voorkomen en tijdens het sporten je energievoorraad op peil te houden door meer koolhydraten op te nemen via AA Drink Iso-lemon of AA Drink Isotone. Ze bevatten veel vocht en koolhydraten en zullen je sportprestaties aanzienlijk verbeteren.
Hypertone sportdranken bevatten meer dan 8 gram koolhydraten per 100 milliliter, waardoor het vocht langer in de maag blijft zitten. "Hierdoor kan je het vocht en de koolhydraten niet goed gebruiken tijdens het sporten", aldus het Voedingscentrum.
500 ml (kleine bidon) isotone sportdrank. Begin meteen met aanvullen: 30-60 gram koolhydraten per uur, plus 2/3 ml per kg lichaamsgewicht elke 20 minuten. Zowel eiwitten als koolhydraten zijn nu erg belangrijk. Ook moet er voldoende vocht ingenomen worden.
U mag niet fietsen als u onder invloed bent van alcohol. Dit kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee tot gevaar voor anderen. Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dat is net als in de auto of op de motor.
Normaliter kan de zweetproductie variëren tussen de 500 en 1000 ml per dag, maar voor een sporter kan dat twee keer zoveel zijn. Marathonlopers kunnen meer dan 3 liter zweet produceren en voor wielrenners kan dat nog veel meer zijn. Een marathonloper is tijdens zijn/haar wedstrijd meerdere uren in actie.
De fiets is duidelijk sneller door de lagere rolweerstand door het type band en de iets hogere bandenspanning, het hogere rendement van de aandrijving en de iets lagere luchtweerstand door de diepere zit. De fiets is vergelijkbaar met sportieve tourfietsen met derailleurversnellingen.
Je kan wel een gemiddelde nemen. Een prof is rond de 70 kilo en fietst 30.000 kilometer per jaar. Een gemiddelde amateur is een man van 85 kilo. Hij fietst niet het hele jaar door en als hij rijdt, doet hij dat gemiddeld twee keer per week.
De laatste 10 minuten voorafgaand aan een fietssprint loopt het vermogen dat profwielrenners leveren op van ruim 300 W tot bijna 500 W op een minuut voor de sprint. Tijdens de sprint ligt het piekvermogen van de sprinters ongeveer rond de 1250 W waarbij de snelheid richting de 70 km/u gaat.
Alleen water is niet voldoende!
Om je vochtbalans op orde te houden, is het dus belangrijk om niet alleen water te drinken, maar bij voorkeur een sportdrank met extra elektrolyten, Een goede sportdrank bevat naast koolhydraten ook een optimale concentratie elektrolyten en vult direct datgene aan wat je hebt verloren.
Water en sportdrankjes
Het laatste maar misschien wel belangrijkste onderdeel van het dieet van een topsporter is water of ander drinkvocht. Tijdens het sporten verliezen atleten ongeveer een halve liter tot twee liter vocht per uur.
Extra energie is dus prima voor een duursporter, maar voor een recreatiesporter (waaronder kinderen) is de grote hoeveelheid suiker in sportdrank ongezond en onnodig. In een flesje AA-drink High Energy zitten maar liefst 263 kilocalorieën (14 suikerklontjes) en in Extran Energie 200 kilocalorieën (10 suikerklontjes).
nee, je kan op het water niet je rijbewijs kwijtraken.
Blijkt uit de blaastest of uit uw gedrag dat u misschien te veel alcohol gebruikte? Dan brengt de politie u naar het politiebureau voor een ademanalyse. U moet dan opnieuw blazen in een beter apparaat. Het resultaat hiervan gebruikt de politie in uw zaak.
Dit is geregeld in art. 5 en 6 van de Wegenverkeerswet. Rijdt u op een snelle elektrische fiets met snor- of bromfietsplaatje, dan gelden de regels voor het rijden op een snorfiets of brommer. U kunt dan een hogere boete krijgen en het rijbewijs kan dan wel worden ingenomen.
In een blikje Red Bull zit ongeveer 28 gram suiker. Door de grote hoeveelheid suiker gaat je lever extra suiker in je bloedbaan pompen, wat na ongeveer één uur voor een 'suikercrash' kan zorgen. Je kan je hierdoor suf gaan voelen en waardoor je eigenlijk geen zin meer hebt om een inspanning te leveren.
De dagelijkse hoeveelheid van 1,5 liter water is dan in principe voldoende. Ga je intensiever of langer sporten, dan is het aangeraden om voor, tijdens en na het sporten extra water te drinken om uitdroging te voorkomen. Uitdroging zorgt er immers voor dat de warmteregeling van je lichaam verstoord wordt.
Je kan een hypotone sportdrank voor en gedurende een training (of wedstrijd) gebruiken als dorstlesser. Een hypotone sportdrank bevat minder dan 4 gram koolhydraten per 100ml. Net zoals een hypotone sportdrank wordt ook een isotone sportdrank snel en gemakkelijk opgenomen.
Isotone sportdrank en ORS worden in het bloed beter opgenomen dan water of andere drank. Voorbeelden zijn Aquarius, AA drink iso, AH sportdrank isotoon, groente en tomatensap. Let op dat u isotone drank neemt. Veel sportdranken zijn namelijk ook hypertoon en kunnen klachten verergeren.
Het beste is dan om een isotone sportdrank te gebruiken. Deze bevat naast vocht ook koolhydraten en mineralen die je verliest door transpiratie. Doordat de concentratie van deze sportdrank ongeveer gelijk is aan die van het bloed, wordt de drank gemakkelijk opgenomen in het lichaam.