Na 3 dagen: geldboete en/of verzoek om voertuig weg te halen U mag uw aanhangwagen, camper of caravan niet langer dan 3 dagen achter elkaar op de weg parkeren.
Let op: een niet-gemotoriseerd voertuig zoals een aanhangwagen mag maximum 24 uur op de openbare weg geparkeerd staan. Daarna is dit een inbreuk tegen de wegcode.
Haaks parkeren
Naast ruimte voor de auto zelf van doorgaans 1.80m is er ruimte nodig voor het in- en uitstappen. De lengte van de parkeerplaats is 5 m. Voor het inrijden en het maken van de bocht moet de straatbreedte 6m breed zijn.
Het antwoord: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente. Hoe lang dat in jouw gemeente mag, kun je vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Parkeren in 72 uur gebieden
Om parkeerders van grote voertuigen buiten werkdagen een plek te bieden om op de openbare weg te parkeren, zijn er 72 uur gebieden aangewezen. In deze gebieden mag aaneengesloten - gedurende een periode van 72 uur - worden geparkeerd met grote voertuigen.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Maar problemen met busjes zijn lastiger aan te pakken. Er is al een algemene plaatselijke verordening (APV) van kracht, die het voertuigen langer dan 6 meter en hoger dan 2,4 meter verbiedt om buiten werktijden op de openbare weg te parkeren.
Zelfs op je eigen oprit zijn er regels waar je je aan moet houden. De regels zijn simpel: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente.
Regelgeving lange caravans en campers
Is je kampeervoertuig langer dan 6 meter en breder dan 2,40 meter, dan mag je waarschijnlijk helemaal niet binnen de bebouwde kom parkeren.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
Meerdere auto's
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant.
Als u bijvoorbeeld een weekendje weggaat of een aantal minuten tot een paar uur op de luchthaven moet zijn. Bijvoorbeeld wanneer u iemand moet ophalen. Lang parkeren is daarentegen een parkeerplek waar uw auto langer staat. Bijvoorbeeld als u langer op reis gaat.
Een parkeernorm is een getal dat aangeeft hoeveel parkeerplaatsen voor een functie nodig zijn. Voor woningen bijvoorbeeld kan een norm 1,7 parkeerplaats per woning zijn. Parkeernormen worden gebruikt om te berekenen hoeveel parkeerruimte nodig is.
In Nederland is het niet toegestaan om je auto op de stoep te parkeren. Volgens de wetgeving is het alleen toegestaan om je auto in een parkeervak te parkeren, of aan de rijbaan.
De parkeerplaats is een 'weg' in de zin van de Wegenwet. Ook een (verharde) berm valt onder het begrip 'weg'. Het is vaste jurisprudentie van de Afdeling dat parkeren onderdeel is van de afwikkeling van het verkeer. Daarmee kunnen parkeerplaatsen als 'weg' worden gekwalificeerd.
In Nederland mogen sommige voertuigen niet op de weg. Dit geldt voor voertuigen zonder stuur en zitplaats, zoals een hoverboard.Ook een minibike is verboden. U kunt een boete krijgen als u op de weg rijdt.
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan. Echter, deze regel kan per gemeente verschillen. Daarom is het verstandig na te gaan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente welke regels daar gelden.
Je kunt er het hele jaar door mee rijden! Campers worden als personenauto toegelaten en vallen daarmee onder categorie M1.
In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen. In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur. Maar in Duitsland mag je wel op parkeerplaatsen overnachten, tenzij er een verbodsbord staat.
Parkeren op de oprit
Tenzij de oprit met een hek of slagboom is afgesloten, is het vanaf de openbare weg vrij bereikbaar en valt het dus onder de Wegenverkeerswet. Zolang je hierbij geen uitrit blokkeert (bijvoorbeeld op een extra brede oprit) kan de politie je hier niet voor bekeuren.
Buren parkeren voor de in- of uitrit
Het is verboden om te parkeren voor een inrit of een uitrit. Dit staat letterlijk te lezen in artikel 24 RVV. De buur begaat met andere woorden een overtreding op de verkeersregels en kan daarvoor beboet worden. Hiervoor kan er dan ook contact worden opgenomen met de politie.
Staat je camper of caravan toch langer dan toegestaan op straat? In eerste instantie gebeurt er waarschijnlijk niets. Als er geen klachten uit de buurt komen, is de kans klein dat er wordt ingegrepen. Is de gemeente strenger en/of zijn er klachten, dan kan de gemeente of politie je hier op aanspreken.
Zo is het in de meeste gemeenten verboden om een bestelauto langs de weg te parkeren die: Hoger is dan 2,4 meter. Breder is dan 2,2 meter. Langer is dan 6 meter.
Hiervoor gelden namelijk andere regels dan voor je wagen. Zo is het verboden om een aanhangwagen (een niet-gemotoriseerd voertuig) langer dan 24 uur na elkaar op de openbare weg te parkeren. Na 24 uur wordt dit als een inbreuk tegen de wegcode beschouwd, met een boete tot gevolg.
In grote lijnen mag je van een bedrijfswagen in alle redelijkheid een minimale levensduur verwachten van pakweg 500.000 km.