Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Helaas mag je bij het volgen van het koolhydraatarm dieet geen traditioneel schepijs meer eten. Dus geen Ben & Jerry's, Häagen-Dazs of gewoon slagroomijs. Er zijn tegenwoordig wel veel suikervrije alternatieven te vinden in de supermarkt, zoals het ijs van de merken Breyers, Halo Top en Oppo.
Eén bolletje is ongeveer 70 kcal. Ook 'ijs met minder suiker' bevat minder calorieën omdat suiker (gedeeltelijk) wordt vervangen door zoetstoffen. Let wel op! Light ijs bevat nog suiker en omgekeerd zitten er in 'suikervrij ijs' niet per se minder vetten.
Ook ijs van Alpro is ideaal voor de veganisten onder ons. Minder suikers en verzadigde vetten dan 'gewoon' ijs en ontzettend lekker! De Mango en Karamel Macchiato Swirl bevatten zelfs maar 360 calorieën voor een hele bak!
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Waterijs blijft toch wel de minste calorieën bevatten en zijn op een warme dag meestal ook wel het meest verfrissends! Dus daar kan je onbezorgd een keertje van genieten, ook als je af wilt vallen! Bolletje met of zonder? Een bolletje schepijs bevat ongeveer 100 calorieën.
Het smaakt heerlijk en door gebruik van zoetstoffen krijg je toch lekker ijs waarvan je kunt genieten binnen een koolhydraatbeperkte leefstijl. Daarnaast zijn de calorieën lager dan normaal ijs, wat mooi meegenomen is. Probeer het een keer, maar geniet met mate! Alleen verkrijgbaar bij Albert Heijn.
Ysco vanille light beker met stevia is een heerlijk bourbon ijs zonder toegevoegde suikers.
Mandarijn. IJs op basis van fruit is vaak de smaak met de minste calorieën. Ook nog eens fris op een warme dag.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
Het is wel bekend dat in een gemiddeld softijsje iets minder vet en calorieën zit dan in roomijs. Dit komt omdat er bij het maakproces van softijs lucht wordt toegevoegd. Winnaar: Softijs. Natuurlijk hangt dit af van je portie.
Het ijs komt in bekers van 500ml. De makers van Oppo willen gezond en lekker combineren. Ze maken gebruik van natuurlijk ingrediënten. Er zijn drie smaken in de Nederlandse winkels (sowieso Albert Heijn) te vinden, namelijk Salted Caramel, Madagascan Vanilla en Colombian Chocolate & Hazelnut.
Iedereen weet dit natuurlijk, maar je denkt er vaak niet bij na. Niet alles aan yoghurtijs is 'slecht' voor je, want er zitten ook eieren en melk in en die producten zijn goed voor je. Het blijkt dat er in een yoghurtijs gemiddeld 22 gram suiker per 100 gram zit. Dat zijn vier grote suikerklontjes.
Waterijsjes zijn doorgaans een goede keuze. Daar zitten weinig calorieën in. Kies bij voorkeur ook voor een waterijsje dat weinig tot geen suiker bevat, dan ben je helemaal goed bezig. Schepijs en roomijs bevat vaak veel meer calorieën.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Halo Top zet zichzelf in de markt als een gezond alternatief waarvan je zoveel kunt eten als je wilt. Halo Top bevat stevia in plaats van suiker, zodat een bolletje ijs 60 kilocalorieën bevat in plaats van 250 zoals bij Häagen-Dasz het geval is.
Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C.