Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Meestal hebben we in Nederland te maken met 'windswell', oftewel, golven die ontstaan door wind. Ze ontstaan door een windrichting grofweg uit noord, west of zuid. Bij een oostenwind (tijdens bijvoorbeeld een hittegolf) zijn er dus nooit golven. Een 'groundswell' levert meestal de beste golven op.
Wanneer er teveel wind staat hangt onder meer af van het gebied waar je vaart, de exacte windkracht en richting, het type boot en de ervaring van de bemanning. Enkele dingen vallen ons echter wel op. Voor zeilboten is er tussen de windkracht nul en twee niet zoveel te beleven. Windkracht 3 tot 5 is ideaal.
Al bij windkracht 7 gevaarlijk
Bij de proeven bleek dat een lege lichte combinatie al bij windsnelheden van 55 km/u (windkracht 7) gaat kiepen. Een volgeladen doet dat pas bij 74 km/u (windkracht 8).
Windkracht 8 is storm. Dan ga je niet fietsen. Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen.
Let op! Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Het KNMI voorspelt voor vrijdagmiddag windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur in het binnenland, en tot 130 kilometer per uur aan de kust. Als de gemiddelde snelheid tien minuten lang boven de 89 kilometer per uur uitkomt, is er sprake van windkracht 10, boven de 103 van windkracht 11.
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Geschikte weersomstandigheden om te kitesurfen
Het is belangrijk dat de wind tussen de 3 en 6 beaufort of tussen de 11 en 26 knopen. Wanneer deze zachter is vliegen de kites niet goed, te hard en het wordt gevaarlijk.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Het allerbelangrijkste om naar te kijken om te weten of er goede golven zijn is te kijken of er swell is of niet. Swell is de energie die zich door de oceaan verplaatst en bij de kust omvalt als een (hopelijk) surfbare golf. Er zijn twee soorten swells: wind swell en ground swell.
De minimale wind om tegenwoordig een kite goed in de lucht te kunnen houden is 8 tot 9 knopen. Dit is nog niet genoeg om ook lekker te kunnen varen hiervoor heb je al snel 11+ knopen nodig zodat je voldoende kracht in je kite kan opbouwen om uit het water te komen.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Met elke wind kan je fietsen. Net zoals vanmiddag, windje 7 tegen.
Bij windkracht 8 is het stormachtig. De windsnelheden liggen dan tussen de 62 en 74 kilometer per uur. Bij windkracht 8 valt de schade aan gebouwen mee. Wel kunnen er kleine takjes en twijgjes van bomen afbreken.
Ter vergelijking: Windkracht 9 schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog Windkracht 10 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, bomen raken ontworteld, vogels ...
De omschrijvingen van Beaufort varieerden van Geen vertier (0 Bft) tot Zeilen waaien uit de lijken (12 Bft). Daartussen lagen uitdrukkingen als Bovenbramzeilkoelte (5 Bft), Dubbelgereefde marszeilkoelte (7 Bft), Dichtgereefd grootmarszeil en gereefde fok (10 Bft).
Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.
Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt.
Spreekt het weerbericht over windkracht 8 (een stormachtige wind), dan is de verwachting dat de windsnelheid gemiddeld over tien minuten tussen 17,2 en 20,7 meter per seconde (62-74 kilometer per uur) ligt.