Lavasplit is een gebroken vulkanisch gesteente, wat doorgaans gewonnen wordt in het Eifelgebergte in Duitsland. Lava (ook bekend als Lavakorrel) is poreus en grijs-bruin van kleur. Doordat het licht van gewicht is en waterdoorlatend, is het o.a. een populair materiaal voor een lichtgewicht fundering.
Lava split is een bruin gesteente uit het Duitse Eifelgebied met een vrij laag soortelijk gewicht (±1200kg per m3). Lava split is een gesteente wat ontstaat na stolling van vloeibaar lava na een vulkaanuitbarsting.
Het vergroot je wilskracht, geeft moed en maakt sterk en volhardend. De steen zet aan tot handelen en geeft je het doorzettingsvermogen om een project of plan ook af te ronden. Omdat lavasteen ook aardt en overtollige energie afvoert, vergroot het je persoonlijke kracht op een gebalanceerde, zachte manier.
Lavakorrels, soms ook wel lavastenen genoemd, is een biologisch product dat meer en meer gebruikt wordt als bodembedekker. De korrels bestaan uit 100% vulkanisch gesteente en zorgen als bodembedekker voor een onkruidrvrije bodem. Ook zijn lavastenen poreus waardoor ze drainerende eigenschappen hebben.
De eigenschappen van lavasplit zorgen ervoor dat de planten goed beschermd worden tegen onkruid (het gaat onkruidgroei tegen). Ook zorgt lavasplit voor een constantere temperatuur omdat het overdag veel warmte opneemt en in de avond weer afgeeft. Daarnaast reguleert lavasplit de hoeveelheid vocht in de bodem.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Alle mineralen en sporenelementen zijn aanwezig in de goede verhouding. Gebruikstoepassingen: Lavameel heeft heel wat toepassingen in de akkerbouw, moestuin, groententeelt, fruitteelt, bomenteelt, substraatteelt, kamerplanten, rozen en heesters, poederverstuiving over bladeren, composthoop,….
voorkom zoveel mogelijk het inademen van dit product. Het is uiteraard niet schadelijk maar omdat het gesteente is wordt het moeilijk afgevoerd door het lichaam.” Mwah, zo zit het niet helemaal. Ieder fijn poeder of stofdeeltje dat te klein is om te worden uitgeademd blijft plakken aan je longen.
Lavameel is een zeer fijn gemalen zacht vulkanische oergesteente. Afgekoelde lava stolt en vormt door verwering een bijzonder goede vruchtbare bodem en wordt in de biologische dynamische landbouw gezien als een bron van oer levenskracht.
In de fruit-, aardappel- en wijnteelt wordt lavameel men al met succes toegepast tegen meeldauw of andere zwamziekten. Krijgen we bijv. met luizen of rupsen te maken, dan kunnen we ingrijpen door met Lava+ te bestuiven. Lava+ werkt zeer effectief tegen bladluizen (het fijne poeder verstikt ze).
Dit zijn bijvoorbeeld sommige metalen, zoals staal en titanium en kristallen van kwarts of zirkoon.
Lavastenen moeten regelmatig worden uitgekookt in sodawater om het ingetrokken vet te verwijderen. Bij regelmatig gebruik adviseren wij 1x per maand. Het is belangrijk dat u altijd na gebruik de barbecue op de hoogste stand zet om het vet uit de lavastenen te laten verdampen.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
Zo kan nieuw land worden gevormd door lava, hierdoor zijn bijvoorbeeld de Hawaïaanse eilanden in de Grote Oceaan ontstaan. Verder is afgekoelde lava – na enige eeuwen van verwering – zeer vruchtbaar en kan daarom goed gebruikt worden als landbouwgrond.
Lavakorrels zijn een effectieve meststof voor gazons en groendaken. In aquaria en vijversystemen dient fijnkorrelige lava als filtermateriaal en substraat. Fijnkorrelig vulkanisch gesteente is ook populair voor groendaken, omdat de mineralen die het bevat de groei van groenblijvende planten ondersteunen.
Hoeveel moet/mag je gebruiken? Om te beginnen moet je weten dat lavagruis (of -meel) een gesteente is en langzaam wordt afgebroken. Het is geen meststof en je kan het dus ook niet te veel geven.
Eigenlijk zijn alle tomatenrassen vatbaar voor de plaag! - Stuif regelmatig wat basaltmeel of lavameel ( = vulkanisch gesteente tot poeder gemalen) over de bladeren. - Tomaten in openlucht die geen regenbescherming hebben kan je om de 7-10 dagen preventief behandelen met een schimmelwerend product.
Wanneer je lavameel strooit in de border, dan kunnen de slakken niet bij je (sier)planten, groenten en fruit komen. Een bijkomend voordeel van lavameel is dat het een biologisch product is dat niet al te snel oplost na een regenbui. Het kan vrijwel het hele jaar door wel gebruikt worden om slakken te bestrijden.
Aardbeien verzorgen
Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.
bestuif de buxus om de 4 weken met DCM Vitasilica® Lavameel. Voorkom ook een uitbraak van nieuwe rupsen.
Basaltmeel is speciaal bedoeld voor het veranderen en verbeteren van kleigrond. Het jong vulkanisch basaltgesteente (dat in tegenstelling tot lavameel niet vermalen is en dus een hardere structuur heeft) bevat silicium, sporenelementen en mineralen.
Omschrijving. DCM lavameel is een zeer fijn gemalen poeder, afkomstig van lavarotsen. Het is veelzijdig toepasbaar en voorkomt onder meer de aantasting door luizen op rozen en buxus. Lavameel vormt de ideale fysische barrière waardoor belagers verhinderd worden zich te vestigen op het blad.
Je kan ze dus remmen door de blaadjes van je fruitbomen minder aantrekkelijk, stugger en harder te maken. Dat doe je door ze te bestuiven met DCM Vitasilica® Lavameel. Dit vulkanisch gesteente in poedervorm, van natuurlijke oorsprong, maakt het blad harder en stugger waardoor het minder aantrekkelijk is voor rupsen.
Lavameel verbetert de structuur en vruchtbaarheid van de tuin en bodem. Samen met het organische stof uit bijvoorbeeld wormenmest en het bodemleven vormt lavameel stabiele klei-humus-complexen en bodemaggregaten.