Gebruik bij het monteren van gipsplaten altijd gipsplaatschroeven, deze zijn gefosfateerd dit zorgt ervoor dat ze na het stucen niet roesten. U kunt kiezen tussen een fijne draad en een grove draad op de schroef of zelfs op band.
te bevestigen zijn schilderijhaakjes het meest geschikt. Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.
Gipsplaatschroeven zijn verkrijgbaar met een fijne of een grove schroefdraad. Wanneer u de gipsplaten op een metalen ondergrond wilt bevestigen, is de fijne schroefdraad aan te bevelen. Voor houten ondergronden werkt de grove schroefdraad beter.
Gipsplaatschroeven lijken op universele schroeven, maar zijn uitsluitend geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Gipsplaatschroeven zijn gefosfateerd en daardoor zwart. Dit betekent dat deze schroeven niet roesten als je stucwerk of latexverf aanbrengt, en zorgt er ook voor dat het stucwerk of de verf beter hecht.
Om de gipsplaten vast te schroeven wordt om de 25- 30 cm een gipsplaatschroef in de plaat geschroefd. Voor een standaard gipsplaat (niet te veel afgezaagd) betekend dit dat er gemiddeld tussen de 20- 30 schroeven nodig zijn om de plaat te bevestigen.
Schroeven doe je met gipsplaatschroeven met een lengte tussen de 25 en 35 mm. Dit zijn zwarte, roestvrije schroeven met een scherpe, harde punt. Het is gemakkelijk om een elektrische schroevendraaier te gebruiken.
Om een scheidingswand te kunnen bouwen, heeft u plaatmateriaal nodig. Deze gipsplaten worden op het framewerk geschroefd. De standaard gipsplaat AK heeft een dikte van 12,5 mm en is voorzien van een AK (afgeschuinde kant) zijde.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
Dit GAMMA-schroefbit is speciaal geschikt voor het monteren van gipsplaatschroeven in hout. U plaatst dit schroefbit op een boormachine, zodat u de gipsplaatschroef met grotere kracht kunt vastschroeven. Zo plaatst u snel en met gemak gipsplaten tegen een houten ondergrond.
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
Kan ik mijn TV ophangen aan gipsplaat of holle wand? Zeker! Je kunt je televisie veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Hou wel rekening met de dikte van de gipsplaat en het type muurbeugel.
Bij gipsplaten heeft u holle wandpluggen nodig. Boren in gipsplaten kunt u het beste doen met een hout- boor. Voor een gipswand, zoals in veel nieuwe huur- woningen, kunt u het beste gewone pluggen gebruiken. Het gat kunt u met een normale steenboor (zonder kloppen) maken.
Voor gipsblokken adviseren wij Fischer DuoPower pluggen te gebruiken. Deze pluggen hebben een extra goede spreiding door de speciale twee componenten samenstelling. Hierdoor zijn deze pluggen goed geschikt voor gebruik in gipsblokken. Het beste kan je de gipsblokken voorboren met een metaalboor.
Aan deze plug hang je afhankelijk van de dikte van de gipsplaat in een plafond een gewicht van zo'n 10 tot 12,5 kilo. En aan de wand 17,5 tot 25 kilo. In gipsvezelplaat kan aan de wand zelfs een gewicht van 40 kilo opgehangen worden. Boven de 30 kg is het beter om een versteviging achter de gipsplaat te hebben.
Mits de nodige voorzorgen en het gebruik van aangepaste materialen kunnen wanden uit gipsplaat zelfs gewichten groter dan 25 kilogram dragen. De truc om de wand hiervoor voldoende sterk te maken, staat letterlijk beschreven in het Gyproc Handboek.
De schroevendraaier is geschikt voor kruiskopschroeven, de zogenoemde Pozidriv-schroeven. Hiervoor staat de afkorting PZ. De Pozidriv-schroevendraaier is geschikt voor schroeven met maat PZ2. Dat zijn meestal schroeven met een diameter van 3,5mm tot 5mm.
Kruiskop Philips (PH)
Deze schroef kent twee varianten; de Philips (PH) en Pozidriv (PZ). Het verschil is dat de Philips kruiskopschroef geen extra inkepingen heeft. Zoals je al verwacht heeft een kruiskopschroef een kruis in de kop zitten. Logischerwijs heb je hier ook een speciale kruiskop bit voor nodig.
De T-star is een Torx-aansluiting met een gaatje midden in de zeskant, zodat je meer grip hebt. Je kunt voor deze schroef een gewoon Torx-bitje gebruiken en met één hand schroeven zonder de schroef vast te houden.
Spaanplaatschroeven. Spaanplaatschroeven zijn een van de meest gebruikte schroeven onder doe-het-zelvers, timmermannen en andere vakmannen. Voor spaanplaat, houtvezelplaat en andere houtmaterialen gebruik je spaanplaatschroeven. De schroeven hebben een extra brede spiraal zodat ze meer grip hebben in het materiaal.
De hartafstand tussen de regels moet 30 cm zijn. Als je stucplaten gebruikt houd dan een hartafstand van 40cm aan tussen de regels aan. Controleer regelmatig of de regels op de juiste hoogte zitten. Vul als het nodig is de ruimte tussen regel en plafond op met stukjes hardboard.
Ook verbetert een dubbele gipsplaat de stabiliteit en de geluidswerende eigenschappen. De dubbele gipsplaten worden vaak, om overlap van de naden te voorkomen, kruislings aangebracht. Topsystemen heeft al jaren ervaring in het leveren, plaatsen, monteren en afwerken van metal-stud wanden.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.