Hoe stek je Aloë (vera)? Om Aloë te stekken, verwijder je voorzichtig de potgrond rondom de wortels.Daarna snij je met een scherp mesje de uitlopers af, zo dicht mogelijk bij de moederplant. Afbreken gaat ook gemakkelijk. Het beste is om de stekjes nu een paar dagen te laten drogen, zodat de wond kan helen.
Het gemakkelijkste moment om je Aloe vera te stekken is wanneer je de plant toch al aan het verpotten bent, maar het kan in principe altijd. In de zomer slaan stekken wel makkelijker aan. Gebruik een schone schaar of een mes om de connectie tussen moederplant en uitloper los te maken.
We raden ook aan om de onderste bladeren te knippen want die produceren het meeste sap. Heb je niet veel sap nodig?Dan kun je gewoon een of twee bladeren afknippen. Je kunt de aloë vera het hele jaar door oogsten dus de plant is er altijd wanneer je een geneesmiddeltje nodig hebt.
Vermeerdering van Aloë Vera
Vaak vormt de plant uitlopers aan de basis, die soms zelfs al eigen wortels vormen. Ook uitlopers op een steel hoger in de plant komen voor. Deze uitlopers kunnen met een scherp mes losgesneden worden. De beste tijd hiervoor is juli of augustus.
Aloë Vera water geven
Geef de Aloë Vera in de periode tussen april en oktober ongeveer één keer per week water. Voel voordat je water gaat geven even aan de grond, pas wanneer deze helemaal droog is, heeft je Aloë Vera water nodig. Het is geen probleem als de grond niet continu vochtig is.
Meest makkelijke plant ooit
En last but zeker not least is deze plant is één van de meest makkelijke in onderhoud. Hij heeft niet veel zon of water nodig, je kan hem overal zetten en daarnaast geneest hij ook nog eens zijn eigen wondjes! Geef toe, als het zo zit, zet je toch je hele huis vol aloë vera planten.
Licht en warmte. Je kan een Aloë Vera op een standplaats van half schaduw tot in de volle zon zetten. De kamerplant kan direct zonlicht verdragen. Op een lichtere locatie zal de plant sneller groeien, maar ook meer water verbruiken.
Hoe oud kan de Aloë Vera plant worden? De Aloë Vera heeft weinig voeding en water nodig, waardoor het gewas erg lang kan leven. Bij goede verzorging kan het maar zo zijn dat de plant de tien jaar aantikt.
Is Aloë vera goed voor je gezicht? Ja, Aloë vera is goed voor je gezicht. Aloë vera bevat meer dan 300 goede stoffen die je gezicht hydrateren en verzachten, waardoor je jouw gezicht verzorgt op de meest natuurlijke manier en vrij houdt van onzuiverheden.
Maar misschien vind je het wel minder mooi staan. Je kunt er dan voor kiezen dat je de stam doorsnijdt en de Aloë vera opnieuw plant. Zorg ervoor dat er een kort stammetje aan je plant zit en laat de wond even drogen voordat je deze opnieuw in de grond steekt.
Als de wortels helemaal geen ruimte meer hadden om te groeien, kun je deze een beetje bijsnoeien.Haal maximaal eenderde van de wortels weg en eventueel snoei je ook de plant boven de grond.
Slap, hangend blad
Is het blad van jouw Aloë vera slap? Wanneer een Aloë vera slap hangt, kan dit komen door te veel water en/of door te weinig licht. Geef jouw Aloë vera in dat geval net zo lang geen water totdat de punten van het blad rood worden en zet 'm indien mogelijk op een plek met meer licht.
Bladstek
Stekken wordt zo heel simpel: één enkel blad (van bijvoorbeeld Sedum, Crassula, Echeveria of Kalanchoe) of rozetje (van bijvoorbeeld huislook – Sempervivum) vormt de basis van een compleet nieuwe plant. Snij een blad van de plant en laat dit een dag liggen om wat in te drogen.
Ze worden geoogst van planten die 2 tot 3 jaar oud zijn. Het is aan te bevelen de onderste bladeren van de stengel af te knippen. Uit de snijwond loopt het werkzame Aloë-sap wat in een glas wordt opgevangen. Als niet zoveel sap nodig is, kunnen ook delen van het blad worden afgeknipt.
Je kunt de Aloë Vera het beste op een plek zetten met een klein beetje schaduw. De plant kan echter ook tegen direct zonlicht, maar laat de plant eerst twee weken wennen op een standplaats met wat schaduw alvorens te verplaatsen naar het volle zonlicht. In de zomer kan de plant ook heel goed buiten gezet worden.
Acne en geïrriteerde huid kalmeren
Er zitten verschillende sterolen en polysacchariden in aloë vera: welke stuk voor stuk een ontstekingsremmende werking op de huid hebben. Dit zorgt ervoor dat acne, puistjes en andere huidirritaties sneller kalmeren.
Geef jouw Aloë Vera ongeveer eens per week water tijdens de lente- en zomermaanden. In de herfst- en wintermaanden kan de Aloë tot 2 maanden droog staan. De aarde aanvoelen is altijd het beste!
Dan kan Aloë vera gel helpen. Het heeft veel voordelen voor je haar: het hydrateert en versterkt je haar, het laat het glanzen, het werkt verzachtend bij hoofdhuidproblemen én het ondersteunt je haargroei.
De meeste aloë vera bloeien in het winterseizoen, met schitterende, tubulaire bloemen die in tropische streken kolibries aantrekken.
De plant kan ook zeker tegen de volle zon, maar laat de plant altijd even wennen aan de hoeveelheid zon, voordat u hem verplaatst. Het leuke van deze plant is dat hij in de zomer ook buiten kan worden gezet. Buiten is het zonlicht zeer goed voor de groei van de Aloë Vera plant.
Die bloeien 1x keer in hun leven en sterven daarna af, maar niet voordat er kleine baby plantjes aan de basis van de plant zullen groeien. De Aloe heeft gelukkig niet zo'n heftige levenscyclus en kan gemakkelijk meerdere keren bloeien.
In de natuur worden de blauwgroene bladeren tot ongeveer 50 cm groot en produceert de plant een gele bloeiwijze van 90 cm hoog. Als kamerplant zal de Aloe vera kleiner blijven.
Het liefst staat de Aloë vera op de vensterbank in de volle zon of in lichte schaduw. Het enige waar de Aloë vera plant niet goed tegen kan is de kou. Daarom is de Aloë vera een echte kamerplant die 's winters gewoon binnen hoort te staan.
Aloë vera verzorging. Omdat de Aloë Vera veel water op kan slaan in zijn geleiachtige bladeren heeft de plant maar weinig water nodig. Geef de plant dan ook pas weer water als de grond weer opgedroogd is. Van april tot oktober heeft de plant een beetje water nodig om te zorgen dat de wortelkluit niet uitdroogt.