Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Als de soep goed is afgekoeld, kun je deze in de koelkast zetten. Je kunt de pan in zijn geheel in de koelkast zetten, afgedekt met vershoudfolie. Je kunt ook een bewaarbakje gebruiken. De soep is in de koelkast ongeveer twee dagen houdbaar.
Laat je de soep bijvoorbeeld lang op het aanrecht staan om af te koelen, kunnen deze sporen zich ontwikkelen. Na verloop van tijd gaat de soep zuur ruiken en is bedorven. Laat de soep na het eten dus zo snel mogelijk afkoelen, en bewaar de overgebleven soep in een afgesloten bakje in de koelkast.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Na verloop van tijd gaat de soep zuur ruiken en is bedorven. Laat de soep na het eten dus zo snel mogelijk afkoelen, en bewaar de overgebleven soep in een afgesloten bakje in de koelkast.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zoals in dit geval de verhitting van de erwtensoep. Is de temperatuur daarna weer gunstig (ergens tussen 7°C en 60°C), dan groeien deze sporen uit tot normale bacteriën. En zolang de temperatuur niet beneden 7°C komt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich snel. Met bedorven zure erwtensoep als gevolg.
Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Hoe ruikt bedorven soep? Je ruikt dan een zure of weeïge geur aan de soep, hoewel je aan de buitenkant niet wat hoeft te zien. Soms zie je ook dat de soep wat begint te schiften, of dat er stukjes op de bovenkant drijven. Als je dan een vreemde of zurige geur ruikt, de soep weggooien.
24Kitchen heeft uitgezocht wat hiervan de reden van is. Het komt er kort gezegd op neer dat het door chemische processen komt. Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.
Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot. Snel afkoelen is de boodschap dus!
De kippensoep mag maximaal 2 uur buiten de koelkast staan. Vervolgens kun je de pan in de koelkast zetten, bedekt met vershoudfolie, óf je kunt de kippensoep overgieten in één of meerdere bewaarbakjes. Bewaar de kippensoep nu maximaal twee dagen in de koelkast voordat je deze weer opwarmt en opeet.
Houdbaarheid Groentesoep
Groentesoep, uit een pakje, kant en klaar, of zelf gemaakt, kun je ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Wel in een afgesloten bakje bewaren, en voordat de soep de koelkast in gaat laten afkoelen. Hierdoor voorkom je dat de soep snel zuur wordt.
Pompoensoep kun je na bereiding twee dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de soep het beste snel laten afkoelen, bijvoorbeeld door de pan kort in een bak met koud water te zetten. Vervolgens zet je de pan goed afgedekt in de koelkast. De restjes mogen niet langer dan twee uur buiten de koelkast.
De soep is gemaakt, wordt verpakt, en kan daarna nog een keer opgewarmd worden. Net als bij de zelf gemaakte soep, kan deze dus ook een keer opgewarmd worden. Eén keer, maar geen 2 keer. Soep uit blik kun je dus geen tweede keer opwarmen, althans dat is niet verstandig.
Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit. "Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis.
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Soep? In de koelkast kan je soep zo'n vier dagen bewaren, in de vriezer wel drie maanden.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Soep koken Laat een soep of bouillon nooit koken! Als een soep of bouillon gekookt wordt verliest hij zijn smaak, worden alle vitaminen kapot gekookt en wordt hij “blind”.
Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus. Afschuimen is dus niet nodig!
Is je gerecht te zuur? Dit kun je toevoegen: Zoetmiddel: wortels aan een tomatensaus, rietsuiker, honing of agavesiroop. Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout.