Een type 21 radiator heeft 2 platen en 1 convector. Een type 22 radiator heeft 2 platen en 2 convectoren. Een type 33 radiator heeft 3 platen en 3 convectoren.
Vermogen van de radiator T22
Het vermogen van de radiator wordt bepaald door het aantal platen en convectoren. Hoe hoger dat ligt, hoe groter de warmteafgifte. In het geval van de T22 is de perfecte radiator voor ruimtes ter grootte van een woon- en slaapkamer.
De type 21 radiator is, na de type 22, de meest gebruikte type radiator die er verkocht wordt. De radiator type 21 bestaat uit 2 platen en 1 convector en heeft een dikte van ongeveer 8 cm. Type 21 wordt bij veel fabrikanten ook vaak als Type 21S aangeduid.
De meest voorkomende typen zijn 11, 21, 22, en 33. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger het vermogen van de radiator. Het eerste cijfer geeft aan uit hoeveel platen een (paneel)radiator bestaat, en het tweede cijfer geeft aan hoeveel lamellen er tussen de platen zitten.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Een lage temperatuur radiator is een zeer effectieve en energiezuinige soort radiator. Het water dat wordt toegevoerd, heeft een lagere temperatuur dan bij een standaard radiator: ongeveer 35 à 55°C in plaats van 75 à 85°C. Deze lage temperaturen zijn rendabel als ze gebruikt worden in grote verwarmingslichamen.
Radiator typenummer
Het eerste cijfer geeft het aantal radiatorplaten weer en het tweede cijfer het aantal convectoren. Hoe hoger het typenummer, hoe meer vermogen een radiator heeft. Een radiator met 3 platen en 3 convectoren kan namelijk meer lucht tegelijk opwarmen dan een radiator met 1 plaat en 1 convector.
Rekensom voor benodigd vermogen radiator
Het benodigd vermogen bereken je door het aantal kubieke meters van de kamer (lengte x breedte x hoogte) te vermenigvuldigen met de benodigde Wattage per m3. Woonkamer met een inhoud van 66 m3: 66 x 85W = 5.610W.
Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt. Een slaapkamer heeft een aanbevolen temperatuur van 18 graden en een benodigd aantal watt per m3 van 70 watt. Gewenste wattage = 20 x 70 watt = 1400 watt.
Het verschil is dat convectoren ongeveer 90% convectiewarmte afgeven en 10% stralingswarmte. Radiatoren daarintegen geven zo'n 50 tot 75% stralingswarmte, waarbij het overige percentage uit convectiewarmte bestaat.
Als we met de radiatoren, op lage temperatuur (45/35/20), gaan stoken, kunnen de 3 radiatoren (afgaande op de bouwtekeningen heb ik de afmetingen van de radiatoren), maximaal +/- 2300 watt opbrengen.
De gemiddelde prijs voor een kilo oud ijzer ligt circa tussen de 0,15 – 0,20 cent. Wanneer je dan een grote radiator hebt, die al snel een kilo of 40 kan wegen, dan is het rekensommetje natuurlijk snel gemaakt. 40 x 0,15 = 6 euro.
Je kunt zoeken op een radiator van gelijke of ongeveer gelijke afmetingen. Neem dan een type 20 en neem deze waarde maal twee. Zo kom je redelijk in de buurt. In de meeste vermogenstabellen staan beide waarden nog wel.
Delta 50 is dan als volgt te herleiden:( 75°C + 65°C )/2 = 70°C is de gemiddelde watertemperatuur. Haal daar de omgevingstemperatuur van af dan krijgt u : 70°C -20°C = 50°C en dat is dan de delta T van 50°C. Dit is vandaag de dag een gebruikelijke notering aangezien veel HR cv-ketels stoken tot 75°C.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
De capaciteit voor uw radiator berekenen
Dus bijvoorbeeld: u heeft een keuken van 30m3, het benodigde aantal watt per m3 voor een keuken is 65 watt. U vermenigvuldigt dan 30 met 65 en dan heeft u uw benodigde capaciteit van 1.950 watt berekend.
Benodigd aantal Watts per m3
Vermenigvuldig de gewenste temperatuur maal 3,86. Je hebt dan het aantal Watt per kubieke meter. Dit moet je uiteraard nog vermenigvuldigen met het aantal kubieke meter waaruit de desbetreffende kamer bestaat en tadaa: je hebt het benodigde aantal Watts voor die kamer.
Een type 11 radiator valt, samen met de type 10, onder de kleinere type radiatoren. Een radiator type 11 bevat 1 plaat en 1 convector en geeft daarom al behoorlijk meer vermogen dan de type 10.
Convector verwarming is een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht aan en warmt die op. De warme lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af en zakt dan weer naar beneden, zodat het proces zich weer kan herhalen.
Radiatoren met enkel zij-aansluitingen komen het meest voor en worden ook wel compact radiator genoemd. Bij radiatoren met enkel zij-aansluingen worden de cv-leidingen meestal horizontaal naar de radiator toegeleid via muurbeugels en de leiding wordt op de zijkant van van de radiator aangesloten.
Het is belangrijk dat de verwarmingsinstallatie voldoende vermogen heeft om het vertrek te verwarmen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook denken aan meerdere radiatoren. Stel u heeft 1000 Watt nodig, dan kunt u kijken naar 1 radiator van 1000 Watt, maar als u wilt, kunt u ook kijken naar twee radiatoren van 500 Watt.